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Open Records Decision No. 412 
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assistant attorney general to 
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from disclosure under the Open 
Records Act 

Dear Mr. Latham: 

On January 30, 1984, an assistant attorney general responded to 
your request for advice concerning the requirements for rulemaking 
hearings under section 5(c) of article 6252-13a. V.T.C.S. The 
response consisted of a letter and supplemental memoranda. In a 
letter dated February 8, a requestor asked you for a copy of "the 
Attorney General's opinion, to which you made reference to [sic] at 
the 213184 Board Meeting, which opinion equated public hearings vith 
rulemaking proceedings." You contend that sections 3(a)(l) aad 
3(a)(7) of article 6252-17a. V.T.C.S., the Open Records Act, authorize 
you to withhold the requested letter and memoranda. on the ground that 
they are within the attorney-clieot privilege. You also rely upon 
section 3(a)(ll). 

At the outset, we must clarify what is at issue in this instance. 
We understand that the letter which precipitated the assistant 
attorney general's response did not request a formal opinion pursuant 
to article 4399, V.T.C.S. As a matter of practice, requests for 
opinions made under that article are routinely noticed in the Texas 
Register and ansvered in formal, published Attorney General Opinions. 
A person who requests and obtains a formal opinion under article 4399 
may not invoke the attorney-client privilege to protect its contents, 
since he must be presumed to be aware that his request will be noticed 
in the Texas Register and that the answer will be published. With 
this knowledge he must be presumed to have voluntarily waived any 
right to attempt to assert the privilege. 

Your request stands on a different footing. Rather than a 
request for a'formal Attorney General Opinion under article 4399, the 
request sought informal legal advice from the assistant attorney 
general who represents your agency. See V.T.C.S. art. 581-3 (attorney 
general to represent Securities Board- certain matters). We believe 
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that a state agency, as a client of the attorney general, article IV, 
section 22 of the Texas Constitutioo, has the right to invoke the' 
attorney-client privilege to protect the contents of legal 
correspondence that it receives from the assistant attorney general 
who represents it. Since such correspondence is not sought under 
article 4399, the requestor cannot be said to have valved its right to 
attempt to assert the attorney-client privilege to protect it. 

We therefore conclude that the attorney-client' privilege may be 
invoked in this instance. In light of this conclusion, we need riot 
address your claim under section 3(a)(H). 

liaving concluded that the attorney-client privilege may be 
invoked in this instance, we nov consider the extent to which it 
applies. Both your letter and the letter sent to you by the person 
seeking this information indicate that at least sow, of the 
information contained in the assistant attorney general's response was 
made public in board meetings. We do not believe the attorney-client 
privilege may be invoked to protect from disclosure information which 
has already been voluntarily disclosed at a,.public meeting. Since we 
do not have all relevant details before us, we cannot determine the .._ .- 
extent to vhich you have waived your right to assert the privilege in 
this instance. We therefore simply advise generally that any 

-. Information contained in the requested letter and supplementary 
memoranda which has already been disclosed to the public, either in 
public board meetings or in some other manner, may not be withheld 
under the attorney-client privilege. Similarly, thfs infonaatlon may 
not be withheld-under section 3(a)(ll), since voluntary disclosure of 
information removes that information from'the axbit of this section as 
well. 

TOM GRF.EN 
-First Assistant Attorney General 

DAVID R. RTCRASDS 

Very truly yours 

I 
1 AL II / / 
JIM 

I 

Attorney General of Texas 

Rxecutive Assistant Attorney General 

Prepared by Jon Bible 
Assistant Attorney General 
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