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February 19. 1987 
JIJl x.i- 
A-- QRS’ERAI. 

Mr. Sam Sparks 
Grambling 6 Mounce 
Attorneys.at Law 
P. 0. Drawer 1977 
El Paso. Texas 79950 

Open Records Decision No. 461 

Re: Whether the Open Records Act, 
article 6252-17a, V.T.C.S., re- 
quires disclosure of tape recording 
of meeting of El Paso Consultation 
Association. the body for employee 
consultations for the El Paso Inde- 
pendent School District s 

Dear Hr. Sparks: 

You have informed us that the El Paso Independent School District 
has received a request, under the Open Records Act, article 6252-17a. 
V.T.C.S., for a "[tlape recording of the December meeting of the El 
Paso Consultation Association." Cn behalf of the district, you have 
asked if the act authorizes the denial of this request. In your 
request letter, you stated: 

The El Paso Consultation Association is recog- 
nized by the Board of Trustees of the El Paso 
Independent School District as the body for 
employee consultations. I enclose copies of Board 
Policy 4130 and its administrationregulation',.for 
your review. Section 13.901 of the Texas 
Education Code provides that a board of trustees 
of any independent school district and its admini- 
strative personnel may consult with respect to 
matters of educational policies and conditions of 
employment and nay adopt rules and agreements to 
provide for such consultations. Section 2(m) of 
the Open Meetings Act provides that nothing in the 
act shall be construed to require school boards 
operating under consultation agreements to 
deliberate in open meetings regarding the guide- 
lines the boards will follov in consultation with 
representatives of employee groups. Rowever, 
section 2(m) does not address whether the act 
applies to the consultation association meetings 
themselves. 

The request for the tape recording of the 
December meeting of the El Paso Consultation 



Mr. Sam Sparks - Page 2 CORD-461) 

Association is made pursuant to article 6252-17a. 
Au incidental question would be whether a tape 
recording is a "public record,, as defined in the 
statute. It would appear to me that the 
threshhold question is whether a consultation 
association is a "governmental body' as defined in 
article 6252-17a. 

The circumstances of this particular request 
are that Mrs. Snider, the president of the El Paso 
Federation of Teachers and a member of the Con- 
sultation Association, requested permission to 
tape the meetings of the consultation. The 
Consultation Association voted not to permit this 
procedure but permitted a recording to be avail- 
able to the assistant chairperson and the 
secretary so that accurate minutes could be pre- I 
pared. The president of the El Paso Federation of 
Teachers has now requested a copy of the tape 
recording of the minutes, and the El Paso Consul- 
tation Association has voted not to furnish the 
tape recording to any mamber. The obvious reason 
for the El Paso Consultation's vote was that such 
a procedure could dsmpen discussions. could allow 
a breach of confidentiality among the members 
themselves and could generally limit the purpose 
and ultimate recormnendations the El Paso 
Consultation desired to m&s to the administration 
and Board of Trustees of the El Paso Independent 
School District. 

The Consultation Association consists of representatives of .teachers;. 
administrators; classified, paraprofessional, maintenance, and food 
service employees; and the superintendent's staff. Board Policy 4130, 
at 2. 

We first consider whether the Open Records Act applies to the 
tape recording. Section 2(Z) of the act defines "public records,, as 

[t]he portion of all documents, writings, letters, 
memoranda, or other written, printed, typed, 
copied, or dsveloped materials which contains 
public information. 

Section 3(a) defines "public information,, as 

[a]11 information collected, assembled, or main- 
tained by governmental bodies pursuant to law or 
ordinance or in connection with the transaction of 
official business. . . . 
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Gpen Records Decision No, 352 (1982) held that a computer tape 
containing information concerning the Texas Assessment of Basic Skills 
test was a "developed material,' within section 2(2) and contained 
information relating to official business of a governmental body 
within section 3(a). In so doing, the decision observed that the form 
in which a governmental body stores information does not affect its 
availability under the act. Open Racords Decision No. 32 (1974) held 
that a tape recording of an open meeting of a particular governmental 
entity was within the act. In view of these authorities, we conclude 
that the recording at issue here is subject to the act. It is a 
"developed~~material',.. which-contains information relating to official 
school district business. 

You next suggest that we should decide whether the Consultation 
Association is a "governmental body,, within section 2(l) of the Open 
Records Act. It is unnecessary to do so, because the members of the 
association are school district employees , and we have often held that- 
information assembled and maintained by employees of a governmental 
body is subject to the Open Records Act, see, e.g., Open Records 
Decision Nos. 437 (1986) (information assembled by attorney and 
"outside operator,, of utility districts); 432 (1985) (photographs 
taken by city police officers). Instead, we shall consider whether 
the association is a "governmental body,, within the Gpen Maetings Act, 
article 6252-17. V.T.C.S. As we shall show, this directly affects 
whether the district must release this tape recording. 

Section I(c) of the Open Meetings Act defines "governmental body,, 
as 

any board, commission. departmant, committee, or 
agency within the executive or.legielative depart- 
ment of the state, which is,under-the~dirsctionof 
one or more elected or appointed members; and 
every Commissioners Court and city council in the 
state, and every deliberative body having rulc- 
making or quasi-judicial power and classified as a 
department, agency, or political subdivision of a 
county or city; and the board of trustees of every 
school district, and every county board of school 
trustees and county board of education; and the 
governing board of every special district hereto- 
fore or hereafter created by law. 

In Attorney General Opinion .lM-340 (1985). we held that a grievance 
committee of the Alamo Community College District was not within this 
definition, and that its meetings therefore need not be open to the 
public. We said: 

For a local level entity to be a 'governmental 
body' within the set, it must be expressly 
included in the list of governmental bodies which 
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comprises the second branch of the definition. 
V.T.C.S. art. 6252-17a. 01(c). That list names 
several specific governmental bodies. It also 
establishes criteria for Identifying deliberative 
bodies 'classified as a department, agency, or 
politlcal subdivision of a county or city.' See. 
s, Attorney General Opinions JK-4 (1983); E-467 
(1974). The definition of governmsntal body does 
not, however, include committees subordinate to 
the governing body of a school district or junior 
college district such as the grievance cosuuittee. 
Since the Alamo Community College grievance 
committee is not a governmental body within the 
statutory definition, it is not subject to the 
Open Meetings Act. 

Like the grievance commtttee at issue in Attorney General Opinion I 
JM-340, the Consultation Association is a conrmittee "subordinate to 
the governing body of a school district.,, See Educ. Code (13.901 
(authorizing independent school districts to adopt rules and 
agreements for consultations); Board Policy 4130. at 1. 2. Its 
meetings, therefore, are not required by the Open Meetings Act to be 
open to the public. 

In Open Records Decision No. 60 (1974). this office considered 
whether a school district had to disclose "minutes [of a board 
meeting] containing information concerning employmant, salaries, 
discipline, and dismissal of personnel.,, The decision stated: 

In answering this question, we note that the Open 
Meetings Act, article 6252-17, V.T.C.S., permits a 
governmental body to exclude-lithe -public. from 
discussions 'involving the appointment. employ- 
ment , evaluation, reassignment, duties, dis- 
cipline, or dismissal' of employees, unless the 
affected smployee requests an open hearing (sec. 
2(g)), and so long as final actions, decisions and 
votes are takan in public session (sec. 2(g)). To 
the axteat that the minutes of the Board reflect 
discussion properly held in closed session we 
believe the public policy ambodied in these 
provisions of the Open Meetings Law permits the 
non-dissemination of those portions of the 
minutes. It is our view that this Information 
falls within the umbrella of sections 3(a)(l) and 
3(a)(2) of the Open Records Act. 

It is apparent that this decision was based on the following 
rationale: (1) the Open Records and Open Maetings Acts are to be 
construed in par1 mataria, as both are governmental sunshine laws, see 
Calvert v. Fort Worth National Bank, 356 S.W.2d 918. 921 (Tex. 1962) 
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(statutes dealing with ssme general subject are to be read together); 
and (2) the Open Becords Act could not be interpreted as requiring 
the disclosure of the board minutes insofar as this would reveal 
discussion held in the closed board meeting. This interpretation 
would subvert the intent of the exception in the Open Meetings Act 
which authorized that maeting. 

Open Records Decision No. 60 construed the Open Records Act in a 
situation involving an entity which was a "goverrmmntal body,, within 
the Open Meetings Act, but which was authorized by an exception in 
that latter act. tom conduct a particular closed session. In the 
present instance, by contrast, we are dealing with an entity which is 
not a "governmental body,, within the Open Meetings Act, and which is 
therefore not required by that act to open any of its meetings to the 
public. In our opinion, however, the same rationale that was employed 
in Open Records Decision No. 60 also applies here. If information may 
be withheld under the Open Records Act when its disclosure would - 
reveal what took place during a meeting which was legally closed under 
an exception in the Open Meetings Act, on the ground that disclosure 
would destroy that exception, we believe that it may also be withheld 
if its release would reveal what occurred during a meeting to which 
the Open Meetings Act does not apply. To conclude otherwise would 
also subvert the intent of the Open Meetings Act, in that it would 
allow public access to proceedings which, under that act, need not be 
open to the public. While some have argued that the public interest 
would be served by expanding the scope of the Open Msetings Act, it is 
for the legislature, not this office, to perform that task. 

Although, as we have noted, the Open Meetings Act does not 
require the association to hold open meetings, Board Policy 4130 
provides that it "may" do so. You have not informed us whether, 
pursuant to this policy, the ~~December~~meeting .-affthe~- Consultation 
Association was open to the public. If it was, no basis would now 
exist for withholding this tape recording, ss the information 
contained therein will have been publicly aired. If this meeting was 
closed, however, the Open Records Act does not require the release of 
this tape recording. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

JACK HIGRTOWER 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 
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RICR GILPIN 
Chairman. Opinion Committee 

Prepared by Jon Bible 
Assistant Attorney General 


