
September 2, ,1988 

Honorable Joe Lucas 
El Paso County Attorney 
Room 201, City-County 

Building 
El Paso, Texas 79901 

Dear Mr. Lucas: 

open Records Decision No. 505 

Re: Whether voted ballots and 
software purchased for the 
tabulation of votes are public 
information under the Texas 
Open Records Act, article 
6252-17a, V.T.C.S. (RQ-1410) 

You ask about the public availability under the Texas 
Open Records Act, article 6252-17a, V.T.C.S., of voted bal- 
lots from the March, 1988, primary elections in El Paso 
County and of computer software used in the tabulation of 
the votes in those elections. 

Generally, all information held by governmental bodies 
is open to public inspection unless the information falls 
within an exception to disclosure under the Open Records 
Act. &S Attorney General Opinion JR-672 (1987). You assert 
that the voted ballots and the computer programs are pro- 
tected from disclosure under sections 3(a)(l) and 3(a)(lO), 
respectively. Those sections except from disclosure the 
following: 

(1) information deemed confidential by 
law, either Constitutional, statutory, or by 
judicial decision; 

. . . . 

(10) trade secrets and commercial 
financial information..obtained from a pers% 
and privileged or confidential by statute or 
-judicial decision. 

Your inquiry about the voted primary ballots is a 
question of first impression to this office.. The Election 
Code designates the county clerk or, the county elections 
administrator, if any, as the general custodian of election 
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records for a primary election. Elec. Code ff 66.001 and 
31.043. The disposition of election records generally is 
governed by chapter 66 of the Eleotion Code. Voted ballots 
come within the statutory definition of "precinct election 
records. w Elec. Code 5 66.002. 

Roth federal and state law govern the preservation 
and retention of voted ballots in an 
federal office.1 

election involving a 
Section 66.058(b) of the Election Code 

requires voted ballots to be preserved securely in a locked 
room in the locked ballot box in which the ballots were 
delivered to the general custodian on election night.. The 
preservation period for precinct election records (including 
voted ballots) in an election such as a primary election is 
22 months after election day. Elec. Code 5 66.058(g). No 
entry may be made into the locked box except as authorized 
by the Election Code. Elec. Code 5 66.058(b).2 During the 
preservation period, the voted ballots are protected from 
required disclosure by section 3(a)(l) of the Open Records 
Aot in conjunction with section 66.058 of the Election Code. 

Section 1.013 of the Election Code &&RR&~& but does not 
require the destruction of voted ballots and other election 
records after the expiration of the prescribed preservation 
period. Before the substantive revision and recodification 
of the Election Code in 1985, the destruction of voted 
ballots was governed~by article 8.32 of the Election Code. 
The former law recruired the destruction of voted ballots by 
burning or shredding at the end of the preservation period, 
unless an election contest or criminal investigation was 

1. A primary election involves candidates for federal, 
state, district, county, and precinct offices. Elec. Code 
5 172.001. Section 1974 of Title 42, United States Code 
requires retention for 22 months of the records of an 
election (including voted ballots) where candidates for a 
federal office were voted upon. Because Texas law parallels 
the federally required retention period, only the state's 
statutory provisions will be discussed in this opinion. 

. . . 
2. As a general rule, no one may have access to voted 

ballots during the retention period. The statutory excep- 
tions for gaining ,access to voted ballots include recounts, 
election contests, criminal investigations, and counts 
conducted pursuant to chapter 127. of the Election Code. 
None of these exceptions isapplicable to your inquiry. 



Honorable Joe Lucas - Page 3 (ORD-505) 

pending. Thus, under the former code provision, there was 
never a time when voted. ballots maintained in the custody 
of an election official were available for public inspec- 
tion. 

Because the Election Code no longer mandates the des- 
truction of voted ballots, it is our opinion that any voted 
ballots.retained by the custodian of election records after ' 
the prescribed retention period are subject to the Open 
Records Act. They are, therefore, available for public 
inspection unless protected by one of the act‘s exceptions. 
Section 3(a)(l) of the Gpen Records Adt applies only to the 
extent that oection 66.058 applies -- during the retention 
period. 

The Election Code specifically addresses the time and 
place that election records are to be made available. 
Section 1.012 provides: 

(a) Subject to Subsection (b), an elec- 
tion record that is public information shall 
be made available to the public during the 
regular business hours of the record's custo- 
dian. 

(b) Por the purpose. of safeguarding the 
election records or economizing the custo- 
dian's time, the custodian may adopt reason- 
able rules limiting public access. 

Although the above-quoted language differs slightly 
from the wording of sections 4 and 13 of the Open Records 
Act pertaining to the production of public information for 
inspection or duplication, we do not consider the provisions 
to be in conflict. m Attorney General Opinion JR-757 
(1987). The reference in Election Code section 1.012(b) to 
"limiting access" is not authorization for a custodian of 
'election records to restrict the right of the public to 
inspect election records that are public records. Rather, 
that subsection recognizes the uniqueness of the informa- 
tion maintained by election officials and authorizes the 
custodian to adopt rules governing access to those docu- 
ments . Any rule that purported to prohibit access would be 
unreasonable and would violate the requirements of both. the 
Election Code and the Open Records Act. 

It is not clear from your request whether you have 
asserted that voted ballots remain unavailable for inspec- 
tion under the open Records AC+ after the expiration of the 



c 
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prescribed retention period. In our opinion, voted ballots 
from primary elections are statutorily exempt from public 
inspection only during the prescribed retention period. Any 
ballots retained by the custodian after that period are 
available for public inspection. 

Further, it is our opinion that a request made during 
the retention period to inspect voted ballots must be 
treated as a request to inspeot the ballots when the 
retention period expires. Our conclusion is based on our 
understanding of the purposes and interpretation of the Open 
Records Act. Section 14 of the Gpen Records Act provides, 
in pa*: 

(a) This Act does not prohibit any 
governmental body from voluntarily making 
part or all of its records available to the 
public, unless expressly prohibited by law: 
provided that such records shall then be 
available to any person. 

(b) This Act does not authorize the 
withholding of information or limit ,.the 
availability of public records to the public, 
except as expressly so provided. 

. . . . 

(d) This Act shall be liberally construed 
in favor of the granting of any request for 
information. 

This emphasis on the availability of public records 
coupled with the removal from the Election Code of the 
provision mandating the destruction of voted ballots 
requires us to conclude that records that would otherwise 
become public on a given date may not be destroyed until the 
request for public inspection has been resolved. 

You also inquire about the availability of the computer 
programs used to tabulate the votes cast in the primary 
election. You indicate that the election results were 
tabulated on computer software which the county purchased 
from a private corporation. The vendor owns the copyrights 
to the programs. This copyright information appears on the 
screen whenever the various programs are accessed. Federal 
law, not the open Records Act, governs the right to re- 
produce copyrighted materials. m Attorney General Opinion 

1. 
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AlW-307 (1981). Release of copies of computer programs 
protected by copy-right would violate federal law. 

Voted ballots from a primary election 
become public information available for public 
inspection after the 22 month retention 
period. A request under the Open Records Act 
for access to voted ballots must be honored 
before the ballots may be destroyed. 

Release of copies of computer programs 
protected by copy-right would violate federal 
law. 

Very I truly y 

Ll i-4 

JIM MATTOX 
Attorney General~.of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

Lou MCcREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STRARLRY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

JENNIFER S. RIGGS 
Chief, Open Government Section 
of the Opinion Committee 

Prepared by Karen C. Gladney 
Assistant Attorney General 


