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JI~I MATTOX 

TIllE ATTORNEY GlI'~NERAIL 
0][<' TEXAS 

ATTORNEY GEN"~RAL January 4, 1989 

Mr. Apolonio Flores 
Housing Authority of the City 

of San Antonio 
818 S. Flores st. 
P. O. Drawer 1300 
San Antonio, Texas 78295 

Dear Mr. Flores: 

You asked this office for an opinion as to whether a 
governmental entity may charge for making records available 
when significant expense is involved in making records 
available as required by the Texas Open Records Act, article 
6252-17a, V.T.C.S. Your letter was assigned ID# 5241; this 
decision is OR89-001. 

Under the Open ~ecords Act, all information held by 
governmental bodies ~s open unless the information falls 
within one of the act's specific exceptions to disclosure. 
The act places on the custodian of records the burden of 
proving that records are excepted from public disclosure. 
If a governmental body fails to claim an exception, the 
exception is ordinarily waived unless the information is 
deemed confidential under the act. See Attorney General 
Opinion JM-672 (1987). The act does not require this office 
to raise and consider exceptions that you have not raised. 

You stated in your letter that you believe section 9(b) 
of the act allows you to charge in advance for the expense 
of retrieving requested records. Your interpretation of 
section 9(b) is incorrect; you may not charge in advance for 
making records available to a person requesting physical 
access to the records. 

section 9(b) allows charges to be made for access to 
public records in any form other than standard sized pages, 
i.e., data in computer record banks, microfilm records, or 
other similar record keeping systems. You have not alleged 
that the information requested is kept in a form listed in 
section 9(b). A governmental body may, in certain 
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circumstances, exact charges for providing access to 
non-standard records. Attorney General Opinion JM-292 
(1984). Additionally,· any charges for access to 
non-standard materials shall be set in consultation with the 
state Purchasing and General Services Commission; you have 
not indicated that the charges you want to make were set in 
consultation with the Commission. This office has held that 
any charges must be set in consultation with the commission, 
"giving due consideration to the expenses involved in 
providing the public records making every effort to match 
the charges with the actual cost of providing the records." 

.See Attorney General opinion JM-672 (1987); Open Records 
Decision No. 352 (1982). 

section 9(a) authorizes governmental bodies to charge 
for copies of standard-sized documents. It does not 
authorize charging for physical access to standard-sized 
original documents. 

The Open Records Act gives requestors the option to 
take notes from or pay for the duplication of public 
records, or both. V.T.C.S. , art. 6252-17a, § 4; Open 
Records Decision No. 152 (1977). If confidential 
information is included in the records, the option of 
physical access must be denied. YOU do not, however, 
indicate that any of the requested information is 
confidential. 

section 11 allows posting of a bond for payment of 
costs for the preparation of records, or a cash prepayment, 
if preparation of the records would be unduly costly and 
reproduction of the records would cause undue hardship to 
the agency if the costs were not paid. This section does 
not authorize prepayment of costs or posting of a bond in 
all instances. Only where the agency has made the requisite 
showing of undue cost or hardship associated with the 
production of records maya prepayment or bond be required. 
See. e.g., Industrial Foundation of the South v. Texas 
Industrial Accident Board, 540 S.W.2d 668, 687-88, (Tex. 
1976), cert. denied, 430 U.S. 931 (1977). 

Further, it is of particular importance that 
governmental bodies provide public records to requestors at 
the actual cost of producing those records. The Open 
Records Act contains criminal sanctions for failing or 
refusing, with criminal negligence, to give access to or to 
provide for the copying of public records. See V.T.e.s., 
art. 6252-17a, § 10(b), (e) (making violation of section 
10(b) a misdemeanor). Although charging excessive costs ~or 
copies of public records is not in and of itself an offense 
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under sUbsection 10(b) of the act, charging excessive fees 
constitutes evidence of a violation of section 10(b). 
Attorney General Opinion JM-265 (1984). 

The information requested, which includes agency 
by-laws, budgets, and contracts, should be readily available 
as standard-sized public information. It is unlikely that 
any of the information would fall within an exception to the 
Open Records Act's requirement of disclosure. You should 
make the requested information available for public 
inspection at the earliest date possible. This office is 
aware that the information at issue here was originally 
requested in writing on November,a.7, 1988, and wasrequestled 
in person at your agency as early as May, 1988. 

Because case law and prior published open records 
decisions resolve these issues, we are resolving this matter 
with this informal letter ruling rather than with a 
published open records decision. If you have questions 
about this ruling, please refer to OR89-001. 

PB/bra 

Yours very truly, 

Open Government Section$---­
o3trlhGoqBWlM,=Irt9~IJ{lron 
of the Opinion Committee 
Prepared by Patricia Barnhard 
Assistant Attorney General 

Copy to: Ms. Virginia J. Maltby 
14438 Jones Maltsberger #313 
San Antonio, Texas 78247 

Ref.: ID# 5080 
ID# 5241 


