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August 28, 1989 

Texas Department of Public Safety 
P. O. Box 4087 
Austin, Texas 78773-0001 

Dear Ms. Courter: 

You ask whether certain information is subject to 
required public disclosure under the Texas Open Records Act, 
article 6252-17a, V.T.C.S.Your request was assigned 
ID' 6993; this decision is OR89-282. 

Under the Open ~ecords Act, all information held by 
governmental bodies 1S open unless the information falls 
within one of the act's specific exceptions to disclosure. 
The act places on the custodian of records the burden of 
proving that records are excepted from public disclosure. 
If a governmental body fails to claim an exception, the 
exception is ordinarily waived unless the information is 
deemed confidential under the act. See Attorney General 
Opinion JM-672 (1987). The act does not require this office 
to raise and consider exceptions that you have not raised. 

The Texas Department of Public Safety (the department) 
received a request for "the addresses of all the police 
agencies for the entire state." You submit as responsive to 
this requests two lists compiled by the statistical Services 
Division of the department: one a list of Texas sheriffs; 
the other a list of Texas chiefs of police and city 
marshals. Both contain the addresses and telephone numbers 
of sheriffs, police chiefs and city marshals. We note at 
the outset that the requestor asked only for the addresses 
of all police agencies in the state. The lists were 
compiled from information derived from survey response forms 
submitted to the individual peace officers. The response 
forms inquire of the peace officer whether the address 
provided is a business address or a home address, and 
whether the telephone number provided is a business tele­
phone number or a home telephone number. Some respondents 
indicate that their business address is their home address 
too, and that their business telephone number serves as 
their home telephone number. The department seeks to 
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withhold the requested information from required public 
disclosure under section 3(a) (17) of the act. 

Section 3(a) (17) protects the home addresses and tele­
phone numbers of "peace officers as defined by article 2.12, 
Code of Criminal Procedur'e • . . or by section 51.212, Texas 
Education Code." Unlike non-peace officer public employees, 
a peace officer need not affirmatively request confidential­
ity for this information under section 3A of the Open 
Records Act. See Open Records Decision Nos. 516 (1989); 506 
(1988). This exception is designed to protect peace offic­
ers from harassment. See Open Records Decision No. 506 
(1988) . 

As public officials, sheriffs, city marshalls and 
chiefs of police must be available to the public during 
their normal working hours. Their business addresses and 
telephone numbers are public 'information. The compiled 
lists of addresses and telephone numbers do not reveal 
whether any of these officials happen to use their home 
addresses and telephone numbers as their business address 
and telephone numbers; the list simply lists, by county, the 
officials, their addresses and their telephone numbers. A 
degree of reasonableness must be grafted on to the 3(a) (17) 
prohibition against disclosure of the home address of a 
peace officer. The purpose and policy behind the protection 
from disclosure embodied in section 3(a) (17) is not thwarted 
by releasing these lists, if the addresses and telephone 
numbers listing home and business as one and the same are in 
fact where these officials regularly conduct their official 
duties. We note that on the survey response forms you sub­
mitted to this office, which were presumably used to compile 
the lists, a final question inquires whether the address 
and/or telephone number listed is a home address and/or home 
telephone number, and if so, whether it is where the 
official is officially and normally contacted to conduct 
police business. In the response forms you submitted, all 
but two respondents indicated that the address and telephone 
number supplied was in fact where they are normally and 
officially contacted to conduct police business; several 
left the response box for this question blank; However, one 
of the respondents who answered this inquiry negatively is 
listed in a publicly available directory as having precisely 
the address and telephone number listed on the response 
form. The other respondent who answered this inquiry in the 
negative, a chief of police, was contacted by this office at 
the number listed on the response form. The number was the 
city hall of the city where he was chief of police; the 
address listed was that of the city hall. The information 
on the lists is not protected from public disclosure under 
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section 3(a) (17). 
extraneous to the 
been requested. 
hand, indicating 
number is a home 
withheld. 

It must be released although material 
request need not be provided as it has not 
The summary response form, on the other 

whether or not the address and telephone 
address or home telephone number, may be 

Because case law and prior published open records 
decisions resolve your request, we are resolving this matter 
with this informal letter ruling rather than with a 
published open records decision. If you have questions 
about this ruling, please refer to OR89-282. 

DAN/bc 

Ref.: ID# 6993 

Yours very truly, 

Open Gooernment Section 
of the Opinion Committee 

Open Government section 
of the Opinion Committee 
prepared by David A. Newton 
Assistant Attorney General 


