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February 20, 1990 

Texas Department of Public Safety 
P.O. Box ';'OB7 
Austin, Texas 78773-0001 

Dear Mr. West: 

OR90-078 

You ask whether certain information is subject to 
required public disclosure under the'Texas Open Records Act, 
article 6252-17a, V.T.e.S. Your request was assigned ID# 
6431. 

The Department of Public Safety received several open 
records requests for information. You do not raise any 
exception to disclosure of most of the information sought in 
the requests, but you ask several questions relating to the 
scope and applicability of section 3(a) (19) of the Open 
Records Act to photographic and video depictions of peace 
officers. As to the information for which you raise no 
exception to disclosure, we assume that the information has 
been released. If an exception is not raised, it is waived. 
~ Attorney General Opinion JM-672, (1987). 

You first ask about photographs of officers that were 
obtained by the department during an investigation of a 
discharged officer. The photographs were not introduced 
into evidence in any judicial proceeding, the officers 
depicted were not under indictment nor charged with an 
offense by information, and the officers were not parties to 
any fire or police civil service hearings or a case in 
arbitration. You inform us that, because it is closed, this 
investigation file is "generally available to the public," 
but inquire whether these photographs must be withheld. 

Section 3(a)(19}(e} protects from required disclosure 
photographs depicting peace officers, except in the three 
circumstances set out in SUbsections (Al through (e). 
section 3(c) provides that a peace officer's photograph may 
be released upon written consent of the officer depicted. 
Discretion to release a peace officer's photograph is 
completely removed from the custodian of the photographs by 
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these provisions. As to your 
pre-conditions for release of 
Therefore, the photographs may 
fact that other information in 
open. 

(OR90-078) 

first inquiry, none of the 
the photographs are present. 
not be released, despite the 
the investigative file may be 

Secondly, you ask whether a videotape of a line-up of 
police officers that was not introduced into evidence may be 
withheld. A video i~age is the functional equivalent of a 
photograph. Videotapes of peace officers are protected by 
section 3(a) (19) unless one of the circumstances set out in 
sUbsections (A) through (e) exists. You indicate that none 
of the conditions set out in sUbsections (A) through (e) 
pertain to this information. Therefore, the videotape 
depicting police officers in a line-up must be withheld. 

You also ask about a videotape of a DWI arrest which 
includes images of the arresting pol'ice officer. Tt.e t.ape 
was not introduced into evidence in a jUdicial proceeding. 
We addressed a similar inquiry from your office in OR90-57 
and OR89-432 and concluded that videotapes including 
depictions of police officers nust be withheld under section 
3(a)(19). Deletion of parts of the tape containing images 
of the officer may be made if feasible, but if the images of 
the officer are inextricably intertwined with other 
non-excepted images, or there are practical difficulties in 
editing the tape, it may be withheld in its entirety. See 
Open Records Decision No. 364 (1983). Costs for the 
deletion of information deemed confidential by the Open 
Records Act must be borne by the requestor of the 
information. See Open Records Decision No. 488 (1988). 

Your final question concerns sUbsection (B) of section 
3(a) (19) . You ask whether the fact that a DPS officer is a 
party to the "discipline process" of the Department of 
Public Sa~ety, which is not governed by civil service law or 
arbitration, triggers the limitation to non-disclosure 
embodied in section 3(a)(19)(B). Section 3(a) (19)(B) 
permits disclosure of a photograph of a police officer "if 
the officer is a party in a fire or police civil service 
hearing or a case in arbitration." Firefighters and police 
officers civil service is governed by Local Government Code 
sections 143.001 et seq. These provisions apply to certain 
municipal employees. The Department of Public Safety is a 
state agency. Gov't Code § 411.002. A discharged DPS 
officer is entitled to a public hearing before the Public 
Safety commission, which controls the department. Gov't 
Code §§ 411.007(f); 411.003. A disciplinary or due process 
hearing under section 411.007(f) does not qualify as a 
"police civil service hearing or arbitration" circumstance 
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permitting disclosure of a DPS officer's photograph under 
section 3(a) (19) (B). 

Because case law and prior published open records 
decisions resolve your request, we are resolving this matter 
with this informal letter ruling rather than with a 
published open records decision. If you have questions 
about this ruling, please refer to OR90-078. 

DAN/Ie 

ce: Rob D'Amico 
Reporter 

Yours very truly, 

David A. Newton 
Assistant Attorney General 
opinion Committee 

Beeville Bee-Picayune 
P.O. Box 10 
Beeville, Texas 78104 

Mark S. Helmke 
Foster, Lewis, Langley, Gardner & Banack 
Sixteenth Floor 
Frost Bank Tower 
San Antonio, Texas 78205 

Roy Rutanen 
KMOL-TV 
P.O. Box 2641 
San Antonio, Texas 78299-2641 


