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Mr. Michael C. Angel 
Assistant City Attorney 
City of Texarkana, Texas 
P.O. Box 1967 
Texarkana, Texas 75504 OR90-377 

Dear Mr. Angel: 

You ask whether certain information is subject to 
required public disclosure under the Texas Open Records Act, 
article 6252-17a, V.T.C.S. Your request was assigned ID# 
9651. 

The City of Texarkana, Texas, received a request for a 
copy of a certain emergency medical services [EMS] patient 
form. You assert this information is excepted from required 
disclosure based on section 3(a)(l) of the Open Records Act, 
which excepts information which is deemed confidential by 
law, either constitutional, statutory, or by judicial 
decision. You rely on section 5.08 of the Medical Practices 
Act, article 4495b, V.T.C.S. and a constitutional right of 
privacy to bring the requested record within the protection 
of section 3(a)(l). 

To support your claim that this record is protected by 
section 5.08 of the Medical Practices Act, you state that 
"all treatment administered by the city service is pursuant 
to medical protocols as prescribed by the medical director 
or pursuant to instructions received from licensed 
physicians at hospital emergency rooms via radio." After 
careful examination of the copy of the record you submitted 
for our inspection, we conclude that this form is not‘ 
protected from disclosure by section 5.08 of article 4495b, 
V.T.C.S. The form in question which does not indicate that 
it was prepared by or under the supervision of a physician, 
is similar, if not identical, to the form at issue in Open 
Records Decision No. 370 (1983). There, as here, the last 
item on the form, the signature of the doctor or registered 
nurse accepting the patient, is accompanied by a disclaimer 
that the doctor or nurse does not approve or disapprove the 
above information. 
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Furthermore, the fact that EMS personnel may be in 
contact with a physician by radio does not convert the EMS 
forms which are completed by EMS personnel into records 
created by a physician for purposes of section 5.08 of the 
Medical Practices Act. See Open Records Decision No. 370 
(1983) . 

The EMS form does appear to contain some information 
that implicates the constitutional privacy rights of the 
patient. See Open Records Decision Nos. 262 (1980), 370 
(1983). We have marked those portions. 

Because case law and prior published open records 
decisions resolve your request, we are resolving this matter 
with this informal letter ruling rather than with a 
published open records decision. If you have questions 
about this ruling, please refer to ORgO-377. 

KBG/le 

Assistant Attorney General 
Opinions Committee 

Ref: ID# 9651, 9680 

Enclosure: Marked Documents 

cc: Ronald T. Bright 
#7 Cerratto Lane 
Texarkana, Texas 75503 


