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Dear Mr. Bracken: 

Yoti,ask whether certain information is subject to required public disclosure 
under the Texas Open Records Act, article 6252-17a, V.T.C.S. Specifically you ask 
whether the City of Waco must release a copy of a laboratory report of the results of 
an HIV antibody test to the subject of the report. The test was given as part of a 
confidential HIV testing program operated by the City of Waco and funded by a 
grant from the Texas Department of Health. The statute authorizing the Health 
Department grant requires the testing program to be anonymous. Health & Safety 
Code Q 85.088(2) (formerly V.T.C.S. art. 4419b-4, 9 4.03). The specific procedures 
that the city has adopted to ensure confidentiality, however, are not mandated by 
section 85.088(2) or by the terms of the grant. 

You explain that each person who is tested under the program receives a 
form containing the following paragraph: 

I understand that I am taking this test anonymously. The test 
results will be given only to me in person upon presentation of 
my anonymous four (4) digit number. I further understand that 
once I have received the test results I may not take the copy of 
the test results and they will be destroyed. If I do not return for 
my test results within 30 days after the blood was drawn, the test 
results will be destroyed. 

The person to be tested gives his consent to the conditions of testing that are set out 
on the form and chooses a four-digit number for identification. Although the form 
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does not mention the use of a name, you state that each person tested gives a 
fictitious name, which he must use, in addition to the four-digit number, to identify 
himself when he requests the test result. The laboratory report containing the test 
results shows the number and name selected. The practice of the program is to 
destroy the laboratory report after a counselor has informed an individual of his test 
result. In the case at issue, however, the person tested made an open records 
request for a copy of the laboratory report before the counselor destroyed the 
report. In light of that request, the counselor retained a copy of the report. You ask 
whether the Open Records Act requires that you comply with the request. 

Before we address your specific question under the Gpen Records Act, we 
first review the provisions governing a local government’s retention of records. A 
“local government record” for purposes of the statutes governing retention and 
destruction of local government records includes any document received by a local 
govermnent pursuant to law or in the transaction of public business. Local Gov’t 
Code 0 201.003(8). See gene&y Gov’t Code ch. 441, subch. J (preservation and 
management of local government records). Section 202.001 of the Local Govem- 
ment Code sets out the conditions under which a local government may destroy 
records: 

(a) A local government record may be destroyed if: 

(1) the record is listed on a records control schedule 
accepted for filing by the director and librarian [of the 
Texas State Library and Archives Commission] as provided 
by Section 203.041 and either its retention period has 
expired or it has been microfilmed or stored 
electronically.. . ; 

(2) the record appears on a list of obsolete records 
approved by the director and librarian . . . ; or 

(3) a destruction request is filed with and approved by 
the director and librarian as provided by Section 203.045 for 
a record not listed on an approved control schedule. 

(b) The following records may be destroyed without 
meeting the conditions of Subsection (a): 

(1) records the destruction or obliteration of which is 
directed by an expunction order issued by a district court 
pursuant to state law; and 
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(2) records defined as exempt from scheduling or filing 
requirements by rules adopted by the commission or listed 
as exempt in a records retention schedule issued by the 
commission. 

Local Gov’t Code 0 202.001, An employee of the State Library and Archives 
Commission has informed us that the commission has not yet issued a records 
retention schedule for health records of local governments. Therefore, in order to 
destroy such records, a local government should file a destruction request with the 
director and librarian of the State Library and Archives Commission.r Even if the 
destruction of a local government record is authorized by statute, however, a record 
that is the subject of an open records request may not be destroyed until the request 
is resolved. Local Gov’t Code Q 202.002(b); see aLro Open Records Decision Nos. 
530 (1989); 505 (1988). 

Any information that is collected or maintained by a governmental body is 
subject to the Gpen Records Act. V.T.C.S. art. 6252-17a, 9 (3)(a). Because the 
laboratory reports in question are collected and maintained by the City of Waco, 
they are subject to the act. See Gpen Records Decision No. 324 (1982) (regarding 
lead screening blood tests administered by city personnel under the written orders 
of a physician). Public information may be withheld from disclosure to the public 
only if it is within one of the exceptions set out in section 3(a) of the act. Otherwise, 
a governmental body must, upon request, make such information available to the 
public for inspection or duplication or both. V.T.C.S. art. 6252-17a, $4. 

Section 3(a)( 1) excepts from required public disclosure “information deemed 
confidential by law, either Constitutional, statutory, or by judicial decision.” You 
urge that the laboratory report in question is made confidential by section 5.08 of 
the Medical Practice Act, V.T.C.S. art. 4495b. Section 5.08(b) of the Medical 
Practice Act provides: 

Records of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment 
of a patient by a physician that are created or maintained by a 
physician are confidential and privileged and may not be 
disclosed except as provided in this section. 

V.T.C.S. art. 4495b, Q 5.08(b). You state that the HIV-testing program in question is 
conducted under the standing orders of a physician. Therefore, the records are 

‘The Local Government Code does not authorize a local government to de&my records on the 
basis of the consent of a person who is a subject of the records. 
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within the scope of section 5.08(b) and are not available to the public. See Open 
Records Decision No. 324, supra. A patient may, however, consent to the release of 
his own medical records. See V.T.CS. art. 44954 55.08(h)(5), (i), and (k). 
Subsection (j) sets out the required contents of the consent, and subsection (k) 
provides in part as follows: 

A physician shall furnish copies of medical records 
requested, or a summary or narrative of the records, pursuant to 
a written consent for release of the information as provided by 
Subsection (j) of this section, except if the physician determines 
that access to the information would be harmful to the physical, 
mental, or emotional health of the patient, and the physician 
may delete confidential information about another person who 
has not consented to the release. 

V.T.C.S. art. 4495b, 9 5.08(k). Thus, under subsection (k) medical records may be 
withheld from the subject of the records if the physician under whose direction the 
records are maintained concludes that release of the records ‘would be harmful to 
the physical, mental, or emotional health of the patient.” Presumably, however, a 
physician would not be able to determine that release in this instance would be 
harmful since the patient has already been informed of the contents of the 
laboratory report. 

It has been suggested that subsection (k) also gives a physician the right to 
provide the patient a narrative or a summary of the records rather than copies of the 
records themselves and that the verbal release of the contents of the laboratory 
report would therefore satisfy the requirements of subsection (k). We observe that 
subsection (k) authorizes only the release of copies of “medical records” or 
summaries or narratives of such records. It does not authorize verbal disclosures of 
medical information. Also, we do not believe a summary of the medical record 
requested here could be any more succinct than the record itself. 

We note that section 81.103 of the Health and Safety Code also makes an 
HIV test result confidential. That provision does not, however, prohibit release of a 
test result to the person tested. Health & Safety Code 5 81.103(b)(6). Therefore, 
section 81.103 of the Health and Safety Code is not inconsistent with the provisions 
of the Medical Practice Act that authorize a patient to obtain copies of his own 
medical records. 
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You state that you are concerned about the release of laboratory reports that 
bear fictitious names. We see no basis, however, for withholding records under the 
Medical Practice Act from a person who can be identified as the subject of the 
records.* Misuse of such reports might, of course, violate other law, including 
section 81.103 of the Health and Safety Code. Also, as a precaution, the city could 
use a different system of identification, or, at the very least, add a notation to a 
report that the name used is fictitious. 

SUMMARY 

A laboratory report of the results of a test for HIV 
antibodies administered under the authority of a physician is 
made confidential by section 5.08(b) of the Medical Practice 
Act, article 44954 V.T.C.S. A patient may obtain copies of his 
or her records in accordance with the provisions of subsections 
(j) and (k) of section 5.08. 
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*YOU suggest that common-law tort of fake-light privacy is a basis for withholding the report 
in question. We note that this office. has rejected f&e-light privacy as a basis for withholding records 
under the Open Records Act. Open Records Decision No. 579 (1990). 


