
DAN MORALES 
ATTORNEY GENERAL June 27.1994 

Ms. Jennifer W. Jacobs 
Bracewell & Patterson, L.L.P. 
South Tower Pennzoil Place 
711 Louisiana Street, Suite 2900 
Houston, Texas 77002-2781 

Dear Ms. Jacobs: 
ORP4-276 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under 
the Texas Open Records Act, chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 24890. 

The Pasadena Independent School District (the “diict”), which you represent, 
received several open records requests from an individual for student disciplinary records. 
Specifically, the requestor seeks records for those students in the tenth, eleventh, and 
twelflh grades who 1) were assigned to the “tardy room” during the fmt or second six 
weeks of school during the 1993-94 school year and who did not show up to the assigned 
room and 2) have been tardy to homeroom or class and have gone to their next period 
class instead of the tardy room. The requestor also seeks the disciplinary record of every 
student accused of being tardy. 

You state that the district does not maintain the requested records in the form 
sought by the requestor in that the district does not create or maintain records listing 
students who were tardy under particular circumstances. It is well-established that the 
Open Records Act does not require a governmental body to prepare new information in 
response to an open records request, Open Records Decision No. 342 (1982), or tom 
prepare information in the form requested by a member of the public. Open Records 
Decision No. 145 (1976); see also Open Records Decision No. 347 (1982). On the other 
hand, in Attorney General Opinion JM-672 (1987) the attorney general indicated that a 
minimal computer search may be required for existing information stored in computers. 
“If public information sought in a particular instance may be ‘called up’ under an existing 
program, a governmental body must perform this search.” Attorney General Opinion JM- 
672 at 5. Whether the formulation of additional programming constitutes the creation of 
new material, and is therefore not required, must be determined on a case-by-case basis. 
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Id. If the district is incapable of creating lists of the requested information without the 
creation of a complex new program, the act does not require the district to do so. e 

Assuming that existing computer programs cannot create such lists, we now 
address the extent to which the district may release to the requestor student disciplinary 
records. Section 552.114(a) of the Government Code requires that you withhold 
“information in a student record at an educational institution limded wholly or partly by 
state revenue.” Additionally, section 552.026 of the Government Code provides as 
follows: 

This chapter does not require the release of information 
contained in education records of an educational agency or 
institution, except in conformity with the Family Educational Rights 
and Privacy Act of 1974, See. 513, Pub. L. No. 93-380, 20 U.S.C. 
Sec. 12328. 

The Family Educational Rights and Privacy Act of 1974 (“FERPA”) provides that 
no federal funds will be made available under any applicable program to an educational 
agency or institution that releases personally identifiable information (other than directory 
information) contained in a student’s education records to anyone but certain enumerated 
federal, state, and local officials and institutions, unless otherwise authorized by the 
student’s parent. See 20 U.S.C. 5 1232g@)(I). When a student has attained the age of 
eighteen years or is attending an institution of postsecondary education, the student holds 
the rights accorded by Congress to inspect these records. Id. $ 1232g(d). “Education 
records” means those records that contain information directly related to a student and are 
maintained by an educational agency or institution or by a person acting for such agency 
or institution. Id. $ 1232g(a)(4)(A). 

For purposes of FERFA, the disciplinary records at issue clearly constitute 
“education records” to the extent that they contain information about identifiable students. 
However, education records must be withheld ,t?om required public disclosure under 
FERF’A only to the extent “reasonable and necessary to avoid personally identifying a 
particular student.” Open Records Decision Nos. 332 (1982) at 3; 206 (1978) at 2. You 
have submitted to this off& for review as representative of the records at issue two types 
of records: a computer printout listing the date, description of misbehavior, and action 
taken with regard to each incident in which a particular student received discipline, and 
another computer printout listing, among other things, the reason a particular student was 
given detention, hours of detention given, the date of the detention, and the district 
employee who cited the student. We have marked those portions of each of these 
documents that the district must withhold pursuant to FERFA in order to protect the 
identity of the students. The district must release the remaining portions of these records. 

Finally, you request guidance as to the amount that the district may properly 
charge the requestor for these records. In this instance, because the records at issue are 
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contained in the district’s computers, the district is authorized to assess those charges 
authorized by section 552.262 of the Government Code. Section 552.262 provides: 

The charge for access to public records that are comprised in a 
form other than standard or smaher sized pages or thor are in 
computer record banks, microfilm records, or other similar record 
keeping systems shall be set: 

(1) making every effort to match the charge with the actual cost 
of providing the record, 

(2) after consultation between a governmental body’s officer for 
public records and the General Services Commission; and 

(3) in an amount that reasonably includes all costs related to 
providing the record, including costs of materials, labor, and over- 
head. [Emphasis added.] 

See also Gen. Servs. Comm’n, 19 Tex.Reg. 2486 (1994) (to be codified at 1 T.A.C. 
$ 111.63). Any question as to the proper amount the district may charge the requestor for 
copies of these computer records should be addressed to the Material Management 
Section of the General Services Commission (telephone number 512-475-2497). 

If you have questions about this ruling, please contact our of&e. 

Yours very truly, 

Mary R. Crouter 
Ass&ant Attorney General 
Open Government Section 

MRCiRWplsbm 

Ref.: ID# 24890 

Enclosures: Marked documents 

CC: Ms. Marilyn Stoffels 
1801 E. Martha Lane 
Pasadena, Texas 77502 
(w/o enclosures) 


