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P. 0. Box 1562 
Houston, Texas 77251-1562 

OR95095 

Dear Ms. Portwood: 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under 
the Texas Open Records Act, chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 3 1486. 

The City of Houston (the “city”) received a request for all mail-in ballots for the 
special election held on January 21, 1995, to till a vacancy on the Houston City Council. 
You assert that until March 23, 1995, the city must withhold the requested ballots from 
required public disclosure under section 552.101 of the Government Code in conjunction 
with sections 66.058, 87.043(c) and 87.124 of the Election Code. We agree. 

Section 552.101 of the Government Code requires a governmental body to 
withhold from public disclosure information that is confidential by law, including 
information that is confidential by statute. See also Gov’t Code 5 552.352 (providing 
penalty for distribution of information considered confidential under the Open Records 
Act). Three provisions in the Election Code work together to make the requested mail-in 
ballots confidential by statute, but they do so only for a period of sixty days after the 
election day. See Open Records Decision No. 505 (1988). 

The Election Code provides that both voted and rejected early voting ballots must 
not be released, but must be “preserved” for a period of sixty days. See Elec. Code 
$3 87.124, 87.043(c). The release of voted early voting ballots is covered by section 
87.124, which provides that: 
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The early voting election returns, voted early voting ballots, and 
other early voting election records shall be preserved after the 
election in the same manner as the corresponding precinct election 
records. [Emphasis added]. 

As for the availability of the early voting ballots that are not voted, but are rejected, we 
turn to section 87.043(c) of the Election Code, which provides as follows: 

A board member shall deliver the envelope containing the 
rejected ballots to the general custodian of election records to be 
preserved for the period. for preserving the precinct election records. 
The envelope may not be placed in the box containing the voted 
ballots. 

Thus, both the voted and the rejected early voting ballots must be “preserved . . in the 
same manner as the corresponding precinct election records.” Section 66.058 of the 
Election Code provides the manner of preserving precinct election records, and provides 
in part as follows: 

(a) Except as otherwise provided by this code, the precinct 
election records shall be preserved by the authority to whom they are 
distributed for 60 days after election day. 

(b) The voted ballots shall be preserved securely in a locked 
room in the locked ballot box in which they are delivered to the 
general custodian of election records. Except as permitted by this 
code, a ballot box containing voted ballots may not be opened 
during the preservation period. 

You have not informed us that the requestor here has a right under the Election Code to 
gain access to the ballots during the retention period. See Open Records Decision No. 
505, at 2 n. 2. Thus, during the sixty-day preservation period, the requested ballots are 
protected from required public disclosure by section 552.101 of the Government Code in 
conjunction with sections 66.058, 87.043(c) and 87.124 of the Election Code. See id. 
After the expiration of the preservation period, which is March 23, 1995, according to the 
Election Calendar for Municipalities of the Office of the Secretary of State, the requested 
ballots are subject to public disclosure under the Open Records Act. See id. You have 
not asserted that the requested ballots are excepted from required public disclosure after 
the preservation period; consequently, the city must release the ballots on March 23, 
1995. 
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We arc resolving this matter with this informal letter ruling rather than with a 
published open records decision. This ruling is limited to the particular records at issue 
under the facts presented to us in this request and may not be relied upon as a previous 
determination under section 552.301 regarding any other records. If you have questions 
about this ruling, please contact our office. 

Yours very truly, 

V 
Kay Guajardo LI 

Assistant Attorney General 
Open Government Section 

KHG/rho 

Ref.: ID# 3 1486 

cc: Mr. James T. Evans 

a 
Attorney and Counselor 
2 103 Commonwealth 
Houston, Texas 77006 


