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DAN MORALES 
ATTORNEY GENERAL 

QBffice of tQe i%tornep @merat 
%tatr of PiexaG 

August 28,1995 

Ms. Helen M. Gros 
Senior Assistant City Attorney 
City of Houston 
Legal Department 
P.O. Box 1562 
Houston, Texas 77251-1562 

OR95-842 

Dear Ms. Gros: 

You ask whether certain information is subjectto required public disclosure under 
the Texas Open Records Act, chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 243 87. 

The City of El Paso (the “city”) received a request for emergency medical service 
(“EMS”) records concerning a deceased patient. You have provided copies of the 
requested documents and argue that the information is excepted from disclosure pursuant 
to section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 773.091 of the 
Texas Health and Safety Code. 

Section 552.101 of the Government Code excepts &om required public disclosure 
%formation considered to be confidential by law, either wnstitutional, statutory, or by 
judicial decision.” Section 773.091(b) of the Health and Safety Code provides in 
pertinent part: 

Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by 
emergency medical services personnel or by a physician providing 
medical supervision that are created by the emergency medical 
services persomrel or physician or maintained by an emergency 
medical services provider are confidential and privileged and may 
not be disclosed except as provided by this chapter. 

However, the Emergency MedicaL Services Act also provides under section 773.092(e): 
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Communications and records that are confidential under this 
section may be disclosed to: 

. 

(4) any person who bears a written consent of the patient or 
other persons authorized to act on the patient’s behalf for the release 
of confidential information as provided by Section 773.093. 

Section 773.093, regarding consent, provides the following: 

(a) Consent for the release of confidential information must be in 
writing and signed by the patient.. . or a personal representative if 
the patient is deceased. 

Jn this instance the requestor has not provided an authorization for release of EMS 
records signed by the legat representative of the deceased. Therefore, you must withhold 
the requested EMS records. 

We are resolving this matter with an informal letter ruling rather than with a 
published open records decision. Under the facts presented to us in this request, the city 
may rely on this ruling as a previous detemrination under section 552.301 of the 
Government Code. If you have questions about this ruling, please contact our office. 

Yours very truly, 

Loretta R DeHay 
Assistant Attorney General 
Open Government Section 
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Ref.: JD# 24387 

Enclosures: Submitted documents 

CC: Mr. Jack H. Taylor, Jr. 
7417 Whispering Pines Drive 
Dallas, Texas 75248 
(w/o enclosures) 


