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Mr. Jeffrey L. Schrader

Assistant Criminal District Attorney
County of Bexar

Civil Section

300 Dolorosa, Fifth Floor

San Antonio, Texas 78205-3030

OR2000-3712

Dear Mr. Schrader:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the Public
[nformation Act (the “Act™), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 139420.

The Bexar County Sheriff’s Department (the “department™) received a request for “pictures
of all of the department’s officers who are now, or [have] in the past, been a party in a civil
service hearing or case in arbitration in accordance with Section 5521 19(a)(2) of the
Government Code.” You contend that section 552.1 19(a)(2) is not applicable to a
photograph of a peace officer who is a party in a sheriff’s department civil service hearing.
You also assert that section 552.1 19(a)(2) is applicable only to a peace officer who is a party
i an ongoing civil service hearing. You have submitted copies of photographs of officers
who are parties in current or pending sheriff’s department civil service hearings. You also
have submitted a representative sample of photographs of officers who have been parties in
closed or concluded hearings.! We have considered your arguments and have reviewed the
information you submitted,

Section 552.119(a) of the Government Code excepts from disclosure “fa) photograph that
depicts a peace officer as defined by Article 2.12, Code of Criminal Procedure. . . the release

'"You inform us that the representative sample is inclusive of the period from January 1, 1999, w0 the date of
your request for this ruling. You advise us that as the requestor does not specify a time frame, the
department is attempting to determine the extent to which it maintains records of sheriff’s department civil
service hearings and photographs of peace officers who were parties in such cases. You assure us,
however, that the submitted sample is representative of photographs of all officers who have been parties in
civil service hearings. This letter ruling assumes that the submitted sample is truly representative of the
requested information as a whole. This ruling neither addresses nor authorizes the department to withhold
requested mformation that is substantially different from the submitted information. See Gov't Code §
352.301(e)(1)(D); Open Records Decision Nos. 499 at 6 {1988), 497 at 4 (1988).
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of which would endanger the life or physical safety of the officer,” unless one of three
exceptions applies.” The three exceptions are: (1) the officer is under indictment or charged
with an offense by information; (2) the officer is a party in a fire or police civil service
hearing or a case in arbitration; or (3) the photograph is introduced as evidence in a judicial
proceeding. Section 552.119(b) provides that a photograph exempt from disclosure under
section 552.119 may be made public only if the peace officer gives written consent to the
disclosure. See Open Records Decision No. 502 (1988). You inform us that no current or
former peace officer employed by the department has executed a written consent to the
disclosure of his or her photograph.

In seeking to withhold all or a portion of the requested photographs of the department’s
officers under section 552.119, you make two alternative arguments. First, you direct our
attention to the fact that section 552.119 refers to a photograph of a peace officer who is a
party in a “fire or police civil service hearing.” Gov’t Code § 552.11%(a)(2). You inform
us that employees of the department are subject to a sheriff's department civil service system
established under subchapter B of chapter 158 of the Local Government Code, Local Gov’t
Code § 158.031, et seq., rather than to a municipal fire or police civil service system under
chapter 143 of the Local Government Code. You contend that the use of the phrase “fire or
police civil service hearing” clearly evinces a legislative intent to limit the applicability of
section 552.119(a)(2) to officers who are employed by municipal fire or police departments.
Based on your interpretation of section 552.1 19(a)(2), you argue that the requested
photographs of officers who are or have been parties in sheriff’s department civil service
hearings are not subject to disclosure under section 552.119. Alternatively, you contend that
as section 552.119(a)(2) refers to an officer who “is” a party in a civil service hearing,
section 552.119(a)(2) is applicable only if an officer is a party to an ongoing hearing. Under
your alternative argument, you seek to withhold photographs of officers who were parties
in civil service hearings that have been closed or concluded.

We have carefully considered your contention that section 552.1 19(a)(2) does not encompass
a photograph of a peace officer who is subject to a sheriff’s department civil service system.
We conclude, however, that the language of section 5521 19(a)(2) does not establish that the
legislature intended to exclude a peace officer from the ambit of section 552 11 Ha)(2)on the
basis of the kind of civil service system to which the officer may belong. In reaching this
conclusion, we note that while the legisiature deliberately adopted the definition of peace
officer under article 2.12 of the Code of Criminal Procedure in enacting section 552.119,
there is no clear indication that the legislature’s inclusion of the words “fire or potlice civil

“This office has determined that section 552.119 does not require a threshold showing that release of a
photograph would endanger the officer whose image is depicted. See Open Records Decision No. 502
(1988).
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service hearing” is a purposeful reference to chapter 143 of the Local Government Code. See
Grothues v. City of Helotes, 928 S.W.2d 725 (Tex. App. -- San Antonio 1996, no writ) (rule
of statutory construction that “expression of one implies exclusion of all others” should be
applied with care when factually there is some evidence that legislature intended its
application).  Accordingly, we conclude that section 552.1 19(a)(2) is applicable to
photographs of peace officers employed by the department,

With regard to your alternative argument, we agree that the use of the present tense “is”
limits the application of section 552.119(a)(2) to a photograph of a peace officer involved
tn a current or pending hearing. Thus, we conclude that photographs of officers of the
department who were parties to civil service hearings that have been closed or concluded are
not encompassed by section 552.119(a)(2). Consequently, those requested photographs are
excepted from disclosure under section 552.119(a). Pursuant to section 552.1 19(a)(2),
photographs of officers who are parties in ongoing civil service hearings are not excepted
from disclosure and must be released.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). Ifthe
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. /d. § 552.324(b). In order to get the
full benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
1d. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public records;
2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records will be
provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the governmental
body’s intent to challenge this letter ruling in court. Ifthe governmental body fails to do one
of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor should report
that failure to the attomey general’s Open Government Hotline, toll free, at 877/673-6839.
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The requestor may also file a complaint with the district or county attorney.
Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. /d. § 552.321(a); Texas Department ofPubhc Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408,
411 (Tex. App.--Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information tnggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to the General Services Commission at
512/475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of the date of this ruling.

Sincerely,

"‘v__fu,u M%\
J es W. Morris

1stant Attorney General
Open Records Division

TWM/jp
Ref:  ID# 139420
Encl. Submitted documents

ce: Mr. Brian Collister
Reporter
KMOL-TV
1031 Navarro Street
San Antonio, Texas 78205
(w/o enclosures)



