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April 25, 2001

Mr. Paul Gonzalez
Matthews & Branscomb
112 East Pecan, Suite 1100
San Antonio, Texas 78205

OR2001-1661
Dear Mr. Gonzalez:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 146433,

The City Public Service Board of the City of San Antonio (the “CPS”), which you represent,
received a written request for “any written policies/procedures for procurement and
contracting.” You state that the CPS has developed a four volume “Policy and Procedure
Manual” for the exclusive use of CPS staff in obtaining goods and services, and you indicate
that CPS has released to the requestor the first two volumes as well as certain materials from
the remaining volumes. Youcontend, however, that the remaining information in the manual
is excepted from disclosure under sections 552.101, 552.107, and 552.111 of the
Government Code.

We note at the outset that the submitted information constitutes information that is subject
to section 552.022 of the Government Code. Section 552.022(a) enumerates categories of
information that are public information and not excepted from required disclosure under
chapter 552 of the Government Code unless they are expressly confidential under other law.
See Gov't Code §§ 552.022(a)(8) (policies and procedures), 552.022(a)(14) (“administrative
staff manuals and instructions to staff that affect a member of the public™). The documents
you submitted to this office therefore must be released pursuant to section 552.022 unless
the information is expressly made confidential under other law,

Section 552.107(1) of the Government Code, which excepts information within the attorney-
client privilege, is a discretionary exception under the Public Information Act and does not
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constitute “other law” for purposes of section 552.022. Open Records Decision No. 630 at 4
(1994) (governmental body may waive section 552.107(1)). Similarly, section 552.111 of
the Government Code is a discretionary exception that does not make information
confidential. See, e.g., Open Records Decision No. 400 (1983) (discussing predecessor
statute). Consequently, the CPS may not withhold any of the information at issue pursuant
to either section 552.107(1) or 552.111 of the Government Code.

However, the attorney-client privilege is also found in Rule 503 of the Texas Rules of
Evidence. Recently, the Texas Supreme Court held that “[t]he Texas Rules of Civil
Procedure and Texas Rules of Evidence are ‘other law’ within the meaning of
section 552.022.” In re City of Georgetown, No. 00-0453, 2001 WL 123933, at *8
(Tex. Feb. 15, 2001). Thus, we will determine whether the information is confidential under
Rule 503.

Rule 503(b)(1) provides:

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person
from disclosing confidential communications made for the purpose of
facilitating the rendition of professional legal services to the client:

(A)between the client or a representative of the client and the client’s
lawyer or a representative of the lawyer;

(B) between the lawyer and the lawyer’s representative;

(C) by the client or a representative of the client, or the client’s lawyer
or a representative of the lawyer, to a lawyer or a representative of a
lawyer representing another party in a pending action and concerning
a matter of common interest therein;

(D) between representatives of the client or between the client and a
representative of the client; or

(E) among lawyers and their representatives representing the same
client.

A communication is “confidential” if not intended to be disclosed to third persons other than
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the
communication. Tex. R. Evid. 503(a)(5).

Accordingly, in order to withhold attorney-client privileged information from disclosure
under Rule 503, a governmental body must 1) show that the document is a communication
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transmitted between privileged parties or reveals a confidential communication; 2) identify
the parties involved in the communication; and 3} show that the communication is
confidential by explaining that it was not intended to be disclosed to third persons and that
it was made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client. Upon
a demonstration of all three factors, the document containing privileged information is
confidential under Rule 503 provided the client has not waived the privilege or the document
does not fall within the purview of the exceptions to the privilege enumerated in Rule 503(d).
Pittsburgh Corning Corp. v. Caldwell, 861 S.W.2d 423, 427 (Tex. App.~Houston [14th

Dist.] 1993, no writ).

After reviewing the information at issue, we conclude that the CPS may withhold the
following exhibits in their entirety pursuant to Rule 503: 5,6, 7,8,9, 10, 11, 12, 13, 14, 15,
16, 17,23, 24,125,126, 27,28, 29, 30, 32, and 35. However, we conclude that Exhibit 36 on
its face contains neither an attorney’s legal advice or opinion nor a client confidence;
accordingtly, the CPS must release Exhibit 36, as well as Exhibits 37, 38, and 39 to the
requestor. '

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers tmportant deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov't Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
tiling suit in Travis County within 30 calendar days. /d. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling. Id.
§ 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling; the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public records;
2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records will be
provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the governmental
body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body fails to do one
of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor should report
that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free, at 877/673-6839.
The requestor may also file a complaint with the district or county attorney. Id.
§ 552.3215(e).
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If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Department of Public Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408,
411 (Tex. App.--Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the General
Services Commission at 512/475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of the date of this ruling.

Sincerely,
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Michael A. Pearle
Assistant Attorney General
Open Records Division

MAP/RWP/seg
Ref: ID# 146433
Encl. Submitted documents

cc: Mr. Roddy Stinson
San Antonioc Express-News
400 3" Street
San Antonio, Texas 78287-2171
(w/o enclosures)



