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June 26, 2001

Ms. Marquette Maresh

Walsh, Anderson, Brown, Schulze & Aldridge, P.C.
P.O. Box 2156

Austin, Texas 78768

OR2001-2727

Dear Ms. Maresh:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 148838.

The Simms Independent School District (the “district”), which you represent, received a
written request from the parent of a district student for the tape recording of the district’s
meeting in executive session in which the requestor’s child was discussed. You contend that
the requested information is excepted from required public disclosure under section 552.101
of the Government Code in conjunction with section 551.104 of the Government Code.

Section 552.101 of the Government Code protects "information considered to be confidential
by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Section 551. 103(a) of the
Government Code provides that a governmental body that is subject to the provisions of the
Open Meetings Act “shall either keep a certified agenda or make a tape recording of the
proceedings of each closed meeting, except for a private consultation permitted under
Section 551.071.” Section 551.104 of the Government Code addresses the preservation and
the conditions under which the certified agenda or tape recording of an executive session
may be released to the public. Section 551.104 provides in pertinent part:

(@) A governmental body shall preserve the certified agenda or tape
recording of a closed meeting for at least two years after the date of the
meeting. . . .

(b) In litigation in a district court involving an alleged violation of this
chapter, the court:
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(3) may grant legal or equitable relief it considers appropriate,
including an order that the governmental body make available to the
public the certified agenda or tape of any part of a meeting that was
required to be open under this chapter.

(c) The certified agenda or tape of a closed meeting is available for public
inspection and copying only under a court order issued under Subsection

(b)(3)..

As you point out, this office has previously addressed issues similar to that raised in the
instant request. In Open Records Letter No. 99-1036 (1999), the Attorney General assumed
that the tape recording of that part of an executive session relating to an employee grievance
did not comply with the procedural requirements of section 551.103(d), and thus found that
release of such a tape did not violate the Open Meetings Act. In Open Records Letter
No.99-3130(1999), the Attorney General reviewed a situation where a certified agenda was
made, as well as a tape of an entire executive session. In that ruling, this office stated:

[a]lthough you represent that the tape recording in question was not made
pursuant to 551.103, we do not believe that a failure to satisfy the
requirements of section 551.103(d) is dispositive of the inapplicability of
sections 551.104 and 551.146. Furthermore . . . neither section 551.103 nor
section 551.104 limit confidentiality to one choice between a certified agenda
or a tape recording. Therefore, under the Open Meetings Act both a certified
agenda and a tape recording of a lawfully closed meeting can be confidential
pursuant to sections 551.103, 551.104, or 551.146 of the Government Code.

Id.

In contrast to the situation present in OR99-3130, but similar to the situation present in
OR99-1036, the information at issue in Open Records Letter No. 2000-1080 (2000) was not
a tape recording of an entire executive session, but rather only of a portion of an executive
session. In that ruling, this office concluded,

[a]fter much consideration, this office re-affirms its conclusion in Open
Records Letter No. 99-3130 that the purpose for which a governmental body
creates a tape recording during an executive session is not a factor in
determining whether the recording is confidential under the Open Meetings
Act. We also now believe that the fact that a tape recording of an executive
session fails to meet the procedural requirements as set out in
section 551.103(c) of the Government Code does not affect the restrictions
on its release to the public as established under section 551.104(c).

Id.
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Here, you inform us that the school board kept a certified agenda of the entire closed session,
but tape recorded only the portion of the closed session pertaining to the requestor’s
complaint. You further state that the district “did not make the tape recording for purposes
of section 551.103 [of the Government Code], but, instead, created the recording as required
by the district’s “local policy FNG.” We conclude that the tape recording at issue in fact
constitutes “a tape recording of a closed meeting.”

We note, however, that section 551.104(c), a state statute, may be preempted by federal law
to the extent it conflicts with that federal law. See, e.g., Equal Employment Opportunity
Comm’n v. City of Orange, Texas, 905 F. Supp 381, 382 (E.D. Tex. 1995); see also Open
Records Decision No. 431 (1985) (FERPA prevails in conflict with state law). In this
instance, the tape recording you reference in your request for ruling constitutes an
“education record” for purposes of the federal Family Educational Rights and Privacy Act
of 1974 (“FERPA”), 20 U.S.C. § 1232g. “Education records” are defined as those records
that contain information directly related to a student and are maintained by an educational
agency or institution or by a person acting for such agency or institution. 20 U.S.C.
§ 1232g(a)(4)(A).

FERPA provides that no federal funds will be made available under any applicable program
to an educational agency or institution that releases personally identifiable information (other
than directory information) contained in a student’s education records to anyone but certain
numerated federal, state, and local officials and institutions, unless otherwise authorized by
the student’s parent. See 20 U.S.C. § 1232g(b)(1). FERPA also provides to parents an
affirmative right of access to their child’s education records:

No funds shall be made available under any applicable program to any
educational agency or institution which has a policy of denying, or which
effectively prevents, the parents of students who are or have been in
attendance at a school of such agency or at such institution, as the case may
be, the right to inspect and review the education records of their children. . . .
Each educational agency or institution shall establish appropriate procedures
for the granting of a request by parents for access to the education records of
their children within a reasonable period of time, but in no case more than
forty-five days after the request has been made.

20U.S.C. § 1232g(a)(1)(A) (emphasis added).

This office consulted with the Family Policy & Regulations Office of the United States
Department of Education (“DOE”) regarding a similar request. The DOE advised as follows:

FERPA does not require that education records relate exclusively to a student
or be created for any particular purpose, only that they contain information
that is directly related to the student. Furthermore, the definition of
"education records" is "records, files, documents and other materials" that
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contain information directly related to a student and there is no support in the
statute that the term "education records” is limited to those that have been
placed in a designated file. This was reinforced in Belanger v. Nashua, New
Hampshire School District, 856 F. Supp. 40, 48-50 (D.N.H. 1994), where a
federal court held that records pertaining to a student's juvenile court
proceedings that were maintained by the school district's attorney were
“education records" under FERPA. In so holding, the Belanger court stated
that both the plain language of the statutory definition of "education records"
and the legislative history of the Buckley-Pell amendment made clear that

* "education records" included any documents pertaining to a student that are
maintained by the institution.

In sum, and to more specifically answer your question, under FERPA, the
recording you referenced is an "education record" under FERPA.

We are not familiar with the state law you noted and, therefore, do not know
if the law conflict[s] with FERPA. However, if the state law prohibited the
school district from providing a parent with access to the education records
of his or her child, that would constitute a conflict. If an educational agency
or institution wishes to continue to receive federal education funds, they must
comply with FERPA.

Letter advisement from Ellen Campbell, Family Compliance Office, U.S. Department of
Education to Robert Pattersor, Open Records Division, Office of the Texas Attorney General
(April 9, 2001). Because the requestor here is the parent of the district student who is the
subject of the tape recording at issue, we conclude that FERPA grants the parent a right of
access to the tape recording. The state statute cannot abrogate that right. Consequently, in
order to comply with FERPA, the district must provide the requestor a copy of the requested
information. See Open Records Decision No. 152 (1977) (educational institution must
provide copy of education record to qualified individuals).

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the

Lif you have questions as to the applicability of FERPA to the information at issue, you may wish
to consult with the DOE at 202-260-3887.
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governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling. Id.
§ 552.321(a).

If this mliné requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public records;
2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records will be
provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the governmental
body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body fails to do one
of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor should report
that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free, at 877/673-6839.
The requestor may also file a complaint with the district or county attorney. Id.
§ 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Department of Public Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408,
411 (Tex. App.--Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the General
Services Commission at 512/475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of the date of this ruling.

Sincerely,

{Az /\J wm

Hastmgs
Assistant Attorney General
Open Records Division

KHH/DKB/seg
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Ref: ID# 148838

cc: Mr. Jackie Love
P.O. box 640
Simms, Texas 75574



