OQFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL - STATE OF TEXAS
JoHN CORNYN

August 28, 2001

Mr. Duncan R. Fox

Deputy General Counsel

Texas Department of Public Safety
P.O. Box 4087

Austin, Texas 78773-0001

OR2001-3805
Dear Mr. Fox:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under chapter
552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 151231.

The Texas Department of Public Safety (the “department”) received a request for (1)
pictures of a named trooper, and (2) information relating to commissioned department
troopers who were convicted of a crime in the last five years. You indicate that you do
not have information responsive to the second category of the request. Nevertheless, you
indicate that you will release to the requestor a list of employees who have been charged
with a crime in the past. With respect to the first category of the request, you claim that
the responsive information is excepted from disclosure under section 552.119 of the
Government Code. We have considered the exception you claim and reviewed the submitted
information.

Section 552.119 of the Government Code provides:
(a) A photograph that depicts a peace officer as defined by Article 2.12,
Code of Criminal Procedure, or a security officer commissioned under
Section 51.212, Education Code, the release of which would endanger the life

or physical safety of the officer, is excepted from [public disclosure] unless:

(1) the officer is under indictment or charged with an offense by
information;

(2) the officer is a party in a fire or police civil service hearing or a
case in arbitration; or

(3) the photograph is introduced as evidence in a judicial proceeding.
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(b) A photograph exempt from disclosure under Subsection (a) may be
made public only if the peace officer or security officer gives written consent
to the disclosure.

You correctly note that this office has issued a previous determination in Open Records
Letter No. 2001-2029 (2001) allowing the department to withhold from future requestors
“those portions of photographs of peace officers as defined by article 2.12 of the Code of
Criminal Procedure . . . under section 552.119, provided: (a) the peace officer is not
under indictment or charged with an offense by information; (b) the peace officer is not
a party in a fire or police civil service hearing or a case in arbitration; (c) the photograph
is not introduced as evidence in a judicial proceeding; or (d) the peace officer has not
given written consent to disclosure.” However, you question whether section 552.119
and the previous determination apply where, as here, the peace officer in question was
under indictment at one time, but was no longer under indictment at the time of the
request for information. A peace officer’s photograph is not protected under section
552.119 if “the officer is under indictment or charged with an offense by information.”
Gov’t Code § 552.119 (emphasis added). We apply section 552.119 to information under
the circumstances as they exist with regard to the peace officer at the time of the request.
See, e.g., Open Records Decision No. 536 (1989) (section 552.119 does not except from
disclosure photographs of peace officers who are deceased at the time of the request for
information). Consequently, we interpret section 552.119(a)(1) to mean that a peace
officer’s photograph is not excepted from disclosure under that section if the officer is
under indictment or is charged with an offense by information at the time the governmental
body receives the request for his photograph. Because the peace officer is no longer under
indictment, section 552.119(a)(1) does not apply in this instance. Furthermore, because
it does not appear that any of the other exceptions listed under section 552.119 apply in
this instance, we find that the requested photographs are excepted from disclosure under
section 552.119 and therefore must be withheld.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If
the governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must
appeal by filing suit in Travis County within 30 calendar days. /d. § 552.324(b). In order
to get the full benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within
10 calendar days. Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this

-ruling and the governmental body does not comply with it, then both the requestor and

the attorney general have the right to file suit against the governmental body to enforce
this ruling. Id. § 552.321(a).
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If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public
records; 2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records
will be provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the
governmental body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental
body fails to do one of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the
requestor should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline,
toll free, at 877/673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or
county attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Tex. Dep't of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures
for costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this
ruling, be sure that all charges for the information are at or below the legal amounts.
Questions or complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at
the General Services Commission at 512/475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline
for contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar
days of the date of this ruling.

Sincerely,

S it & et

Nathan E. Bowden
Assistant Attorney General
Open Records Division

NEB/sdk

Ref: ID# 151231

Enc. Submitted documents

c: Ms. Jenni Lee, News Reporter
KBTX-TV
P.O. Box 3730
Bryan, Texas 77802
(w/o enclosures)



