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OFFICE of she ATTORNEY GENERAL
GREG ABBOTT

February 20, 2003

Mr. Oscar Trevino
Walsh, Anderson, Brown
Schulze & Aldridge, P.C.
P.O. Box 2156

Austin, Texas 78768

OR2003-1131

Dear Mr. Trevino:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 177918.

The Dripping Springs Independent School District (the “district”) received a request for
information relating to a named individual’s request to be removed as the educational
diagnostician of a particular student. You claim that the requested information is excepted
from disclosure under section 552.107 of the Government Code. We have considered the
exception you claim and reviewed the submitted information. We have also considered
comments submitted by the requestor. See Gov’t Code § 552.304 (providing for submission
of public comments).

Initially, we note that the Public Information Act expressly incorporates the provisions of the
Family Educational Rights and Privacy Act of 1974,20 U.S.C. § 1232g (“FERPA”). Gov’t
Code § 552.026. The requestor in this instance is the representative of the student’s parent.
FERPA gives parents the right to inspect education records to the extent they relate to their
own children. See 20 U.S.C. § 1232g(a)(1)(A) (granting parents affirmative right of access
to their child’s education records) Under FERPA, “education records” are those records,
files, documents, and other materials that

(i) contain information directly related to a student; and

(ii) are maintained by an educational agency or institution or by a person
acting for such agency or institution.

Id. § 1232g(a)(4)(A). We believe that the submitted information constitutes “education
records” for purposes of FERPA. See Open Records Decision No. 462 at 15 (1987).
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You contend, however, that the requested records come within the attorney-client privilege.
The Family Policy Compliance Office of the United States Department of Education has
informed this office that a parent’s right to information about his child under FERPA does
not prevail over a school district’s right to assert the attorney-client privilege.! We will,
therefore, consider your claims.

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002).

First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made “for the
purpose of facilitating the rendition of professional legal services” to the client governmental
body. TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. In re Texas Farmers Ins.
Exch.,990S.W.2d 337,340 (Tex. App.—Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney).
Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives,
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A), (B), (C), (D), (E). Thus,
a governmental body must inform this office of the identities and capacities of the
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client
privilege applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was *“not
intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in
furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those reasonably
necessary for the transmission of the communication.” Id. 503(a)(5).

Whether a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184
(Tex. App.—Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

You assert that the submitted document itself constitutes a privileged communication or,
alternatively, that a portion of the document is excepted because it reflects legal advice given

! We have enclosed a copy of our correspondence from the Family Policy Compliance Office.
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to a district representative by the district’s attorney. Having reviewed your arguments and
the information at issue, we conclude that you have failed to establish that the submitted
document was communicated “for the purpose of facilitating the rendition of professional
legal services.” Thus, the submitted document does not itself constitute a privileged
communication and may not be withheld as such. Further, although the submitted document
does reflect that the district’s attorney provided advice to a person affiliated with the district,
you have failed to explain the circumstances under which this advice was given. Because
you have not established that the communication reflected in the submitted document was
aprivileged communication, the portion of the document reflecting the attorney’s advice may
not be withheld under section 552.107. Because you have failed to establish that any of the
submitted information is protected by section 552.107, none of it may be withheld on that
basis See Strong v. State, 773 S.W.2d 543, 552 (Tex. Crim. App. 1989) (burden of
establishing attorney-client privilege is on party asserting it).

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling. Id.
§ 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public records;
2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records will be
provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the governmental
body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body fails to do one
of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor should report
that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free, at (877) 673-6839.
The requestor may also file a complaint with the district or county attorney. Id.
§ 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep 't of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411 (Tex.
App.—Austin 1992, no writ).
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Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

~

Denis C. McElroy
Assistant Attorney General
Open Records Division

DCM/Imt
Ref: ID# 177918

Enc. Submitted documents .
U.S. Department of Education Letter to Loretta DeHay

c: J. Stephen Spencer
P.O. Box 1034
Dripping Springs, Texas 78620-1034
(w/o submitted documents)





