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OFFICE of she ATTORNEY GENERAL
GREG ABBOTT

July 1, 2003

Mr. Jeffrey S. Young

Associate General Counsel

Texas Tech University Health Sciences Center
3601 4™ Street, Stop 6246

Lubbock, Texas 79430-6246

OR2003-4514

Dear Mr. Young:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 182928.

The Texas Tech University Health Sciences Center (the “center”) received a request for all
files maintained by a named individual conceming the requestor. You state that a portion
of the requested information has been provided to the requestor. However, you claim that
some of the requested information is excepted from disclosure under sections 552.101,
552.111, and 552.117 of the Government Code. We have considered the exceptions you
claim and reviewed the submitted information.

First, we will address the exceptions you raise in regard to Exhibits E and G-147.
Section 552.101 excepts from disclosure “information considered to be confidential by law,
either constitutional, statutory, or by judicial decision.” You claim that Exhibits E and G-147
are not subject to release pursuant to regulations promulgated pursuant to the Health
Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (“HIPAA™), and that the information
is therefore excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code in
conjunction with these regulations. At the direction of Congress, the Secretary of Health and
Human Services (“HHS”) promulgated regulations setting privacy standards for medical
records, which HHS issued as the Federal Standards for Privacy of Individually Identifiable
Health Information. See Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996, 42
U.S.C. § 1320d-2 (Supp. IV 1998) (historical & statutory note); Standards for Privacy of
Individually Identifiable Health Information, 45 C.F.R. Pts. 160, 164; see also Attorney
General Opinion JC-0508 at 2 (2002). These standards govern the releasability of protected
health information by a covered entity. See 45 C.F.R. Pts. 160, 164. Under these standards,
a covered entity may not use or disclose protected health information, excepted as provided
by parts 160 and 164 of the Code of Federal Regulations. 45 C.F.R. § 164.502(a).
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Section 160.103 defines a covered entity as a health plan, a health clearinghouse, or a health
care provider who transmits any health information in electronic form in connection with a
transaction covered by subchapter C, Subtitle A of Title 45. 45 C.F.R. § 160.103. In this
instance, the center explains that it is a health care provider for purposes of section 160.103.!
Therefore, we will next determine whether the submitted information is protected health
information under the federal law.

Section 160.103 oftitle 45 of the Code of Federal Regulations defines the following relevant
terms as follows:

Health information means any information, whether oral or recorded in any
form or medium, that:

(1) Is created or received by a health care provider, health plan,
public health authority, employer, life insurer, school or university,
or health clearinghouse; and

(2) Relates to the past, present, or future physical or mental health or
condition of an individual; the provision of health care to an
individual; or the past, present, or future payment for the provision of
health care to an individual.

Individually identifiable health information is information that is a subset of
health information, including demographic information collected from an
individual, and:

(1) Is created or received by a health care provider, health plan,
employer, or health care clearinghouse; and

(2) Relates to the past, present, or future physical or mental health or
condition of an individual; the provision of health care to an
individual; or the past, present, or future payment for the provision of
health care to an individual; and

(i) That identifies the individual; or

(ii) With respect to which there is a reasonable basis to
believe the information can be used to identify the individual.

pursuant to section 552.303(c) of the Government Code, on June 17, 2003 this office sent a notice
to the center via facsimile requesting that it provide further information regarding the applicability of HIPAA.
The center submitted its response on June 23, 2003.
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Protected health information means individually identifiable health
information:

(1) Except as provided in paragraph (2) of this definition, that is:
(i) Transmitted by electronic media;
(ii) Maintained in electronic media;
(iii) Transmitted or maintained in any other form or medium.

45 C.F.R. § 160.103. You contend that the highlighted information in Exhibits E and G-147
constitutes individually identifiable protected health information. Upon review of the
highlighted information, we agree that most of it is protected health information as
contemplated by HIPAA. We have marked the information that is not protected health
information under HIPAA. Inregard to the protected health information, however, we note
that a covered entity may use protected health information to create information that is not
individually identifiable health information, i.e., information that is de-identified. 45 C.F.R.
§ 164.502(d)(1). The privacy standards that govern the uses and disclosures of protected
health information do not apply to information de-identified in accordance with
sections 164.514(a) and (b) of the Code of Federal Regulations. 45 C.F.R. § 164.502(d)(2).

Under HIPAA, a covered entity may determine health information is not individually
identifiable only under certain circumstances. One method requires a person with specialized
knowledge of generally accepted statistical and scientific principles and methods for
rendering information de-identifiable to apply and document such methods and principles
to determine release of protected health information would result in a very small risk of
individual identification. 45 C.F.R. § 164.514(b)(1). The other method requires the covered
entity to meet the following two criteria: 1) remove specific identifiers, including but not
limited to, names, dates directly related to an individual, telecommunication numbers,
vehicle identifiers, and any other unique identifying number, characteristic, or code
and 2) have no actual knowledge that the information could be used alone or in combination
with other information to identify an individual who is a subject of the information. See 45
C.F.R. § 164.514(b)(2)(i), (ii). We have marked the specific identifiers in the submitted
protected health information. See 45 CF.R. § 164.514(b)(2)(i)(A)-(R). To the extent that
the center has no actual knowledge that release of the de-identified information could be used
alone or in combination with other information to identify the subject of the health
information, you must withhold the information we have marked in Exhibits E and G-147
under section 552.101 of the Government Code in conjunction with HIPAA, and release the
remaining de-identified information, subject to the Medical Practices Act (the “MPA”)
discussion. However, if the center has actual knowledge that release of the de-identified
information could be used alone or in combination with other information to identify the
subject of the health information, you must withhold the protected health information in
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Exhibits E and G-147 in its entirety under section 552.101 of the Government Code in
conjunction with HIPAA.

Next, we note the applicability of section 159.002 of the Occupations Code, a section of the
MPA, to the de-identified health information in Exhibits E and G-147. Generally, HIPAA
preempts a contrary provision of state law. See 45 C.F.R. § 160.203. For purposes of
HIPAA, “contrary” means the following:

(1) A covered entity would find it impossible to comply with both the State
and federal requirements; or

(2) The provision of State law stands as an obstacle to the accomplishment
and execution of the full purposes and objectives of part C of title XI of the
Act or section 264 of Pub. L. 104-191, as applicable.

45 C.F.R. § 160.202. Itis not impossible for the center to comply with both section 159.002
and HIPAA. Furthermore, section 159.002 is not an obstacle to the accomplishment and
execution of the full purposes and objectives of HIPAA. In fact, one of the purposes of
section 159.002 is to protect patient privacy. Therefore, HIPAA does not preempt
section 159.002.

Section 159.002 provides in pertinent part:

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Occ. Code § 159.002(b), (). Information that is subject to the MPA includes both medical
records and information obtained from those medical records. See Occ. Code § 159.002(a),
(b), (c); Open Records Decision No. 598 (1991). Based on our review of the submitted
information, we have marked the information in Exhibits E and G-147 that is subject to the
MPA. In this case, this marked information must be withheld from disclosure under
section 552.101 of the Government Code. However, the remaining information in Exhibits
E and G-147 was not created or maintained by a physician or someone under the supervision
of a physician and does not contain information obtained from medical records. Therefore,
the MPA is inapplicable to the remainder of Exhibits E and G-147.
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In regard to the remaining information in Exhibit G, you assert section 552.111 of the
Government Code. Section 552.111 excepts from disclosure “an interagency or intraagency
memorandum or letter that would not be available by law to a party in litigation with the
agency.” In Open Records Decision No. 615 (1993), this office reexamined the predecessor
to the section 552.111 exception in light of the decision in Texas Department of Public
Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408 (Tex. App.—-Austin 1992, no writ), and held that
section 552.111 excepts only those internal communications consisting of advice,
recommendations, opinions, and other material reflecting the policymaking processes of the
governmental body. City of Garland v. Dallas Morning News, 22 S.W.3d 351, 364
(Tex. 2000); Arlington Indep. Sch. Dist. v. Texas Attorney Gen.,37S.W.3d 152 (Tex. App.--
Austin 2001, no pet.). An agency’s policymaking functions do not encompass internal
administrative or personnel matters; disclosure of information relating to such matters will
not inhibit free discussion among agency personnel as to policy issues. ORD 615 at 5-6.
Additionally, section 552.111 does not generally except from disclosure purely factual
information that is severable from the opinion portions of internal memoranda. Arlington
Indep. Sch. Dist., 37 S.W.3d at 160; ORD 615 at 4-5. Having reviewed the information at
issue, we conclude that the remaining information in Exhibit G does not consist of advice,
opinions, recommendations, or other material reflecting the policymaking processes of the
center. Therefore, youmay not withhold any portion of the remaining information in Exhibit
G under section 552.111 of the Government Code.

Finally, you assert section 552.117 of the Government Code in regard to the highlighted
information in Exhibit F. Section 552.117(1) excepts from disclosure the home addresses
and telephone numbers, social security numbers, and family member information of current
or former officials or employees of a governmental body who request that this information
be kept confidential under section 552.024. Whether a particular piece of information is
protected by section 552.117(1) must be determined at the time the request for it is made.
See Open Records Decision No. 530 at 5 (1989). Therefore, the center may only withhold
information under section 552.117(1) on behalf of current or former officials or employees
who made a request for confidentiality under section 552.024 prior to the date on which the
request for this information was made. We note that section 552.117(1) is inapplicable to
an employee’s work telephone number. For an employee who timely elected to keep her
personal information confidential, you must withhold the employee’s home telephone
number and social security number. The center may not withhold this information under
section 552.117(1) for an employee who did not make a timely election to keep the
information confidential.

In summary, we conclude that to the extent that the center has no knowledge that release of
the de-identified information in Exhibits E and G-147 could be used alone or in combination
with other information to identify the subject of the health information, you must withhold
the information we have marked under section 552.101 of the Government Code in
conjunction with HIPAA, and release the remaining de-identified information, subject to the
MPA discussion. However, if the center has knowledge that release of the de-identified
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information could be used alone or in combination with other information to identify the
subject of the health information, you must withhold the protected health information in
Exhibits E and G-147 in its entirety under section 552.101 of the Government Code in
conjunction with HIPAA. Additionally, we conclude that: 1) the additional information we
have marked in Exhibit E is subject to the MPA, and it must be withheld under
section 552.101 of the Government Code; and 2) if the employee in question made a timely
section 552.024 election, you must withhold her home telephone number and social security
number under section 552.117 of the Government Code. All remaining information must
be released.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). Ifthe
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. /d. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public
records; 2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records
will be provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the
governmental body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body
fails to do one of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor
should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).
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Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge
this ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

\ b, el

W. Montgomery Meitler
Assistant Attorney General
Open Records Division

WMM/Imt

Ref: ID# 182928

Enc: Submitted documents

c: Ms. Jennifer Cunningham
2128 54™ Street

Lubbock, Texas 79412
(w/o enclosures)





