GREG ABBOTT

August 19, 2003

Ms. Pamela Smith

Assistant General Counsel

Texas Department of Public Safety
P.O. Box 4087

Austin, Texas 78773-0001

OR2003-5810
Dear Ms. Smith:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 186204.

The Texas Department of Public Safety (the “department”) received arequest for information
pertaining to the death of an individual in the Gillespie County J ail. You state that you will
release most of the requested information but claim that other responsive information is
excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have
considered the exception you claim and reviewed the submitted information.

You assert that some of the submitted information constitutes medical records, access to
which is governed by the Medical Practice Act (the “MPA”), Occ. Code §§ 151.001- 165.160.
Section 159.002 of the MPA provides in part: -

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment ofa patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.
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The MPA defines a “patient” as a person who consults with or is seen by a physician to
receive medical care. Occ. Code § 159.001. Based on this definition, a deceased individual
cannot be a “patient” under section 159.001 of the MPA. Section 159.002 protects only the
medical records of people who were alive at the time the records were created. Following
the death of a patient, medical records may be released only on the signed consent of the
deceased’s personal representative. Occ. Code §§ 159.005(2)(5). That consent must
specify (1) the information to be covered by the release, (2) reasons or purposes for the
release, and (3) the person to whom the information is to be released. Occ. Code §§ 159.004,
.005. Section 159.002(c) also requires that any subsequent release of medical records be
consistent with the purposes for which the governmental body obtained the records. Open
Records Decision No. 565 at 7 (1990).

In this instance, the information at issue contains records that were created both before and
after the individual died. We have reviewed these documents and marked those that
constitute medical records, which may only be released in accordance with the MPA. See
Open Records Decision Nos. 598 (1991), 546 (1990) (because hospital treatment isroutinely
conducted under supervision of physicians, documents relating to diagnosis and treatment
during hospital stay would constitute protected MPA records). Unless the deceased
individual’s personal representative provides the department with a consent that meets the
requirements of section 159.005(a)(5), the department must withhold the medical records
that we have marked. Because the remaining documents do not constitute “record[s] of the
identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient by a physician,” they are not subject
to the MPA. As you have not claimed any other exception for these documents and they are
not otherwise confidential by law, they must be released.

You contend that other submitted information is confidential by statute. Section 552.101 of
the Government Code excepts from disclosure “information considered to be confidential
by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” This section encompasses
confidentiality provisions such as article 49.18(b) of the Code of Criminal Procedure, which
concerns custodial death reports. In Open Records Decision No. 521, this office addressed
the confidentiality of custodial death reports and their attachments. Specifically, this office
concluded that under article 49.18(b) of the Code of Criminal Procedure, in conjunction with
a directive issued by the Office of the Attorney General, Part I of a custodial death report
filed with this office is public information but Parts I through V of the report, including any
attachments, are confidential. See Open Records Decision No. 521 at 4-5 (1989); see also
Code Crim. Proc. art. 49.18(b) (attorney general shall make report, with exception of any
portion of report that attorney general determines is privileged, available to any interested
person). We therefore agree that, in accordance with section 552.101, the department must
withhold Parts II through V of the submitted custodial death report as information made
confidential by law.

You also contend that the fingerprints of the deceased individual are confidential under
sections 559.002 and 559.003 of the Government Code and must therefore be withheld under
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section 552.101. However, the laws making such information confidential are intended to
protect individuals’ privacy. See Gov’t Code § 559.001(1)(A) (individual whose biometric
identifier is at issue may consent to its release). Because the right of privacy is purely
personal and lapses at death, the fingerprints of the deceased individual may not be withheld
on the basis of sections 559.002 and 559.003. See Moore v. Charles B. Pierce Film Enters.
Inc., 589 S.W.2d 489 (Tex. Civ. App.—Texarkana 1979, writ ref’d n.r.e.); see also Attorney
General Opinions JM-229 (1984); H-917 (1976). As you claim no other exception for this
information and it is not otherwise confidential by law, it must be released.

In summary, the records we have marked as being subject to the MPA may only be released
in accordance with that statute. Parts I through V of the submitted custodial death report
must be withheld pursuant to section 552.101 and article 49.18(b). The remaining submitted
information must be released.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling. Id.
§ 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public records;
2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records will be
provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the governmental
body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body fails to do one
of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor should report
that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free, at (877) 673-6839.
The requestor may also file a complaint with the district or county attorney. Id
§ 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
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body. Id. § 552.321(a); Texas Dep 't of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411 (Tex.
App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

—n (L

Denis C. McElroy
Assistant Attorney General
Open Records Division

DCM/Imt
Ref: ID# 186204
Enc. Submitted documents

c: Mr. Roger Enriquez
Law Offices of Dave Rogers Incorporated
306 S. Flores h
San Antonio, Texas 78204
(w/o enclosures)





