GREG ABBOTT

August 25, 2003

Mr. Donald Jansky
Assistant General Counsel
Texas Department of Health
1100 West 29" Street
Austin, Texas 78756-3199

OR2003-5942
Dear Mr. Jansky:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 186483.

The Texas Department of Health (the “department”) received a request for information
related to the designation of Edinburg Regional Medical Center’s basic trauma facility. You
state that some information has been or will be provided to the requestor. You claim that the
remaining requested information is excepted from disclosure under sections 552.101,
552.136, and 552.137 of the Government Code. We have considered the exceptions you
claim and reviewed the submitted information.

Initially, we must address the department’s obligations under section 552.301 of the
Government Code. Section 552.301 provides in part:

(@ A governmental body that receives a written request for
information that it wishes to withhold from public disclosure and that
it considers to be within one of the [Public Information Act’s]
exceptions . . . must ask for a decision from the attorney general
about whether the information is within that exception if there has not
been a previous determination about whether the information falls
within one of the exceptions.
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(b) The governmental body must ask for the attorney general’s
decision and state the exceptions that apply within a reasonable time
but not later than the 10th business day after the date of receiving the
written request.

You state that the department received the present request on May 28, 2003. You did not
request a decision from this office until June 20, 2003. Consequently, you failed to request
a decision within the ten business day period mandated by section 552.301(a) of the
Government Code. Because the request for a decision was not timely received, the requested
information is presumed to be public information. Gov’t Code § 552.302.

Pursuant to section 552.302 of the Government Code, a governmental body’s failure to
comply with the procedural requirements of section 552.301 results in the legal presumption
that the requested information is public and must be released, unless the governmental body
demonstrates a compelling reason to withhold the information from disclosure. See Gov’t
Code § 552.302; Hancock v. State Bd. of Ins., 797 S.W.2d 379, 381-82 (Tex.
App.--Austin 1990, no writ) (governmental body must make compelling demonstration to
overcome presumption of openness pursuant to statutory predecessor to section 552.302);
Open Records Decision No. 319 (1982). Generally speaking, a compelling reason exists
when third party interests are at stake or when information is confidential under other law.
Open Records Decision No. 150 (1977). As sections 552.101, 552.136, and 552.137 can
provide compelling reasons for withholding information, we will address your arguments
under these exceptions.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” This
section encompasses information another statute makes confidential. You contend that
portions of the submitted information are confidential pursuant to section 159.002 of the
Occupations Code. We note that medical records are confidential under the Medical Practice
Act (the “MPA”), Occ. Code §§ 151.001 et. seq. Section 159.002 provides in part:

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the patient, is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential
and privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
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information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Id. § 159.002(a)-(c). Medical records must be released upon signed, written consent,
provided that the consent specifies (1) the information to be covered by the
release, (2) reasons or purposes for the release, and (3) the person to whom the information
is to be released. See Occ. Code §§ 159.004, .005. Medical records that pertain to a
deceased patient may be released only on the signed consent of the decedent’s personal
representative. See id. § 159.005(a)(5). Any subsequent release of medical records must be
consistent with the authorized purposes for which the records were first obtained. See id.
§ 159.002(c); Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). Medical records may be released
only as provided under the MPA. See Open Records Decision No. 598 (1991). You state
that the department received the submitted medical documents and information pursuant to
section 159.004(1) of the Occupations Code, which provides in part, “[a]n exception to the
privilege of confidentiality . . . , allowing disclosure of confidential information by a
physician, exists only with respect to the following: (1) a governmental agency, if the
disclosure is required or authorized by law.” Occ. Code § 159.004(1). You also state that
the information you have marked as confidential under section 159.002 consists of either
copies of actual medical records, information obtained from medical records, or
physician/patient communications. After reviewing your arguments and the submitted
information, we agree that the information you have marked as confidential under
section 159.002 may be released only in accordance with the MPA.

Section 773.095 of the Health and Safety Code provides as follows:

(a) The proceedings and records of organized committees of hospitals,
medical societies, emergency medical services providers, emergency medical
services trauma systems, or first responder organizations relating to the
review, evaluation, or improvement of an emergency medical services
provider, a first responder organization, or emergency medical services
personnel are confidential and not subject to disclosure by court subpoena or
otherwise. h

(b) The records and proceedings may be used by the committee and the
committee members only in the exercise of proper committee functions.

(c) This section does not apply to records made or maintained in the regular
course of business by an emergency medical services provider, a first
responder organization, or emergency medical services personnel.

Based on your representations and our review of the submitted information, we find that the
information you have marked as confidential under section 773.095 constitutes records of
a hospital commiittee relating to the proceedings and records of organized committees of
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hospitals, medical societies, emergency medical services providers, emergency medical
services trauma systems, or first responder organizations relating to the review, evaluation,
or improvement of an emergency medical services provider, a first responder organization,
or emergency medical services personnel. Thus, this information is confidential pursuant to
section 773.095 and must be withheld under section 552.101 of the Government Code.

Next, you assert that the remaining information consists of Emergency Medical Service
(“EMS”) patient records that are protected from disclosure under section773.091 of the
Health and Safety Code. Section 773.091 provides in relevant part:

(b) Records of the identity, evaluation or treatment of a patient by emergency
medical services personnel or by a physician providing medical supervision
that are created by the emergency medical services personnel or physician or
maintained by an emergency medical services provider are confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

We note that this confidentiality “does not extend to information regarding the presence,
nature of injury or illness, age, sex, occupation, and city of residence of a patient who is
receiving emergency medical services.” Health & Safety Code § 773.091(g).
Section 773.093(c) also requires that any subsequent release of the EMS records be
consistent with the purposes for which the governmental body obtained the records. After
review, we agree that some of the submitted information constitutes EMS records. Thus,
with the exception of the information described in section 773.091(g) which must be
released, we conclude that the department may only release the marked EMS records as
outlined in section 773.093 of the Health and Safety Code.

Next, you contend that a portion of the submitted information is confidential under
section 552.136 of the Government Code, which states that “[n]otwithstanding any other
provision of this chapter, a credit card, debit card, charge card, or access device number that
is collected, assembled, or maintained by or for a governmental body is confidential.” Gov’t
Code § 552.136. Thus, we agree that, pursuant to this section, the department must withhold
the bank account and routing number we have marked.

Finally, you assert that the e-mail addresses you have marked are confidential under
section 552.137 of the Government Code. That section provides that “[a]n e-mail address
of a member of the public that is provided for the purpose of communicating electronically
with a governmental body is confidential and not subject to disclosure under [the Public
Information Act (the “Act™)].” We note that section 552.137 does not apply to a government
employee's work e-mail address or a business’s general e-mail address or website address.
You state that the department has not received affirmative consent for release from any
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members of the public regarding release of their e-mail addresses. Therefore, the department
must withhold the e-mail addresses that it has marked. See Gov’t Code § 552.137(b).!

To summarize, we conclude that: (1) the information you have marked as confidential under
section 159.002 of the Health and Safety Code may be released only in accordance with the
MPA, (2) the information you have marked pursuant to section 773.095 is confidential and
must be withheld under section 552.101 of the Government Code, (3) with the exception of
the information described in section 773.091(g) which must be released, the department may
only release the marked EMS records as outlined in section 773.093 of the Health and Safety
Code, (4) the department must withhold the bank account and routing number we have
marked under section 552.136 of the Government Code, and (5) the department must
withhold the marked e-mail addresses under section 552.137 of the Government Code. The
remaining submitted information must be released to the requestor.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling. Id.
§ 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public records;
2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records will be
provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the governmental
body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body fails to do one
of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor should report
that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free, at (877) 673-6839.
The requestor may also file a complaint with the district or county attorney. Id.
§ 552.3215(e).

!As we are able to make this determination, we need not address your remaining argument.
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If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep 't of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411 (Tex.
App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

bl Gy

Sarah I. Swanson
Assistant Attorney General
Open Records Division

SIS/Imt
Ref: ID# 186483
Enc. Submitted documents

c: Ms. Karen J. Philen
The Edwards Law Firm, L.L.P.
P. O. Box 480
Corpus Christi, Texas 78403-0480
(w/o enclosures)





