OFFICE of the ATTORNEY GENERAL
GREG ABBOTT

September 26, 2003

Ms. Sunny Y. Lin

Henslee Fowler Hepworth & Schwartz
3200 S.W. Freeway, Suite 2300
Houston, Texas 77027

OR2003-6805

Dear Ms. Lin:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 188394.

The Bryan Independent School District (the “district”), which you represent, received a
request for “[a] copy of the proposal for service rates letter provided to [a named physician]
on 04/14/2003 by . . . the representative of the College Station Medical Center and the
attached BISD District employee’s survey.” You claim that the requested information is
excepted from disclosure under sections 552.101 and 552.104 of the Government Code.
We have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.104 excepts from disclosure “information that, ifreleased, would give advantage
to a competitor or bidder.” Gov’t Code § 552.104(a). The “principal purpose of this
exception is to protect a governmental body’s purchasing interests by preventing a
competitor or bidder from gaining an unfair advantage over other competitors or bidders.”
See Open Records Decision Nos. 541 at 3 (1990), 592 (1991) (purpose of section 552.104
is to protect governmental body’s interests in competitive bidding situations). Section
552.104 “makes sense when applied to information related to a competition for a government
contract or benefit, such as a competitive bidding situation, where the government may wish
to withhold information in order to obtain more favorable offers.” Open Records Decision
No. 592 at 5 (1991). Furthermore, section 552.104 is generally invoked to “protect the
integrity of the competitive bidding process and to preserve the advantages it offers a
governmental body.” Open Records Decision No. 541 at 3 (1990).

Moreover, section 552.104 requires a showing of some actual or specific harm in a particular
competitive situation; a general allegation that a competitor will gain an unfair advantage
will not suffice. Open Records Decision No. 541 at 4 (1990). Generally, section 552.104
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does not except information relating to competitive bidding situations once the bidding
process has ceased and a contract has been awarded. See id.; see also Open Records Decision
Nos. 514 (1988), 319 (1982). However, in some situations section 552.104 will operate to
protect from disclosure bid information that is submitted by successful bidders. See id. at 5
(recognizing limited situation in which statutory predecessor to section 552.104 continued
to protect information submitted by successful bidder when disclosure would allow
competitors to accurately estimate and undercut future bids).

In this instance, you state that “[a]lthough the bidding process has been completed and a new
contract has been awarded in regard to the health plan for [the district], the new contract is
not effective until January 1, 2004.” You argue that because the contract will not be “in
effect” until January 1, 2004, the submitted information should be excepted under section
552.104. We have reviewed your arguments and find that you have not met your burden of
demonstrating how section 552.104 is applicable in this instance. As stated above, the
purpose of section 552.104 is to protect a governmental body’s interests in competitive
bidding situations. Once bidding has ceased and a contract has been awarded and executed,
the applicability of section 552.104 has ended. You have not stated that you intend to accept
any more bids on this matter; consequently, we fail to see how release of the submitted
information would give an advantage to a competitor or bidder when the contract has already
been awarded. Thus, we conclude you may not withhold the submitted information under
section 552.104 of the Government Code.

You also assert that the submitted information is confidential under section 552.101 of the
Government Code' in conjunction with the Medical Practice Act, (the “MPA”). Occ. Code
§§ 159.001-165.160. Section 159.002 of the MPA provides:

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the patient, is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who recetves information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in Section
159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

'Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered to be
confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” This section encompasses
information another statute makes confidential.
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Occ. Code § 159.002. Information that is subject to the MPA includes both medical records
and information obtained from those medical records. See Occ. Code §§ 159.002, . 004,
Open Records Decision No. 598 (1991).

You state that the submitted surveys reflect requests made by patients to their physicians for
access to different facilities. You also state that the surveys “amount to.‘a communication
between a physician and a patient, relative to or in connection with any professional services
as a physician to the patient[.]” However, we do not agree that the submitted surveys
constitute the type of communication “between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the patient” as contemplated by
the MPA. Occ. Code § 159.002(a). We do not agree that a request for access to different
medical facilities demonstrates professional services “as a physician to the patient.”
Furthermore, the submitted surveys contain neither details regarding the “identity, diagnosis,
evaluation, or treatment of a patient” nor the results of treatment administered.
Consequently, we find that the submitted documents do not constitute medical records and
are not subject to the MPA. Cf. Open Records Decision Nos. 598 (1991), 546 (1990)
(because hospital treatment is routinely conducted under supervision of physicians,
documents relating to diagnosis and treatment during hospital stay would constitute protected
MPA records).

Finally, you argue that the submitted surveys must be withheld under common-law privacy,
which is also encompassed by section 552.101 of the Government Code. Common-law
privacy protects information if it (1) contains highly intimate or embarrassing facts, the
publication of which would be highly objectionable to a reasonable person, and (2) is not of
legitimate concern to the public. Industrial Found. v. Texas Indus. Accident Bd., 540 S.W.2d
668, 685 (Tex. 1976), cert. denied, 430U.S. 931 (1977). The type of information considered
intimate and embarrassing by the Texas Supreme Court in Industrial Foundation included
information relating to sexual assault, pregnancy, mental or physical abuse in the workplace,
illegitimate children, psychiatric treatment of mental disorders, attempted suicide, and
injuries to sexual organs. 540 S.W.2d at 683. After reviewing the submitted information,
we find that it does not contain highly intimate or embarrassing facts, and thus conclude this
information is not protected by common-law privacy. As such, the submitted information
must be released to the requestor in its entirety.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
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Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public
records; 2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records
will be provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the
governmental body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body
fails to do one of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor
should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

Gtk Gusron—

Sarah I. Swanson
Assistant Attorney General
Open Records Division

SIS/sdk
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" Ref: ID# 188394
Enc. Submitted documents

c: Brent Munyon
17317 FM 2154
College Station, Texas 77845
(w/o enclosures)






