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Dear Ms. Payne:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 191665.

The Texas Department of Human Services (the “department”) received a request for “any
surveys conducted at Health Touch Services, Inc. [(the “agency”)] . . . for the time frame
after July 5% 2002.” You state that the “majority of the requested information is being
released to the requestor” but inform us that the department will withhold some responsive
information from the requestor pursuant to the previous determination issued in Open
Records Letter No. 2001-5348 (2001). See Gov’t Code § 552.301(a); see also Open Records
Decision No. 673 at 6-9 (2001) (criteria of previous determination regarding specific
categories of information). You claim that other requested information is excepted from
disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have considered the
exception you claim and reviewed the submitted information.

Initially, we note, and you acknowledge, that the department has not sought an open records
decision from this office within the ten business day time period prescribed by
section 552.301 of the Government Code. When a governmental body fails to comply with
the procedural requirements of section 552.301, the information at issue is presumed public.
See Gov’t Code § 552.302; Hancock v. State Bd. of Ins., 797 S.W.2d 379, 381 (Tex.
App.—Austin 1990, no writ); City of Houston v. Houston Chronicle Publ’g Co., 673
S.W.2d 316, 323 (Tex. App.—Houston [1st Dist.] 1984, no writ); Open Records Decision
No. 319 (1982). To overcome this presumption, the governmental body must show a
compelling interest to withhold the information. See Gov’t Code § 552.302; Hancock, 797
S.W.2d at 381. Normally, a compelling interest exists where some other source of law
makes the information confidential or where third party interests are at stake. See Open
Records Decision No. 150 at 2 (1977). As the presumption of openness can be overcome by
a showing that information is confidential by law, we will consider your arguments under
section 552.101.
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You claim that certain information that is contained within the submitted Statements of
Licensing Violations and Plans of Correction forms (the “state forms”) is confidential under
federal law. Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information
considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.”
This section encompasses information protected by other statutes. You claim that the Health
Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (“HIPAA”), 42 U.S.C.
§§ 1320d-1320d-8, governs some of the submitted information.

At the direction of Congress, the Secretary of Health and Human Services (“HHS”)
promulgated regulations setting privacy standards for medical records, which HHS issued
as the Federal Standards for Privacy of Individually Identifiable Health Information. See
Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996, 42 U.S.C. § 1320d-2 (Supp.
IV 1998) (historical & statutory note); Standards for Privacy of Individually Identifiable
Health Information, 45 C.F.R. Pts. 160, 164; see also Attorney General Opinion JC-0508
at 2 (2002). These standards govern the releasability of protected health information by a
covered entity. See 45 C.F.R.Pts. 160, 164. Under these standards, a covered entity may not
use or disclose protected health information, excepted as provided by parts 160 and 164 of
the Code of Federal Regulations. See 45 C.F.R. § 164.502(a).

Section 160.103 defines a covered entity as a health plan, a health clearinghouse, or a health
care provider who transmits any health information in electronic form in connection with a
transaction covered by subchapter C, Subtitle A of Title 45. See 45 C.F.R. § 160.103. In this
instance, you explain that the department is a health plan under HIPAA because, as an
administrator of part of the Medicaid program, the department is considered a health plan.
Based on your representations, we conclude the department is a covered entity under HIPAA.
Therefore, we will next determine whether the information at issue is protected health
information under the federal law.

Section 160.103 of title 45 of the Code of Federal Regulations defines the following relevant
terms as follows:

Health information means any information, whether oral or recorded in any
form or medium, that:

(1) Is created or received by a health care provider, health plan,
public health authority, employer, life insurer, school or university,
or health clearinghouse; and

(2) Relates to the past, present, or future physical or mental health or
condition of an individual; the provision of health care to an
individual; or the past, present, or future payment for the provision of
health care to an individual.
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Individually identifiable health information is information that is a subset of
health information, including demographic information collected from an
individual, and:

(1) Is created or received by a health care provider, health plan,
employer, or health care clearinghouse; and

(2) Relates to the past, present, or future physical or mental health or
condition of an individual; the provision of health care to an
individual; or the past, present, or future payment for the provision of
health care to an individual; and

(i) That identifies the individual; or

(ii) With respect to which there is a reasonable basis to
believe the information can be used to identify the individual.

Protected health information means individually identifiable health
information:

(1) Except as provided in paragraph (2) of this definition, that is:
(i) Transmitted by electronic media;
(ii) Maintained in electronic media;
(iii) Transmitted or maintained in any other form or medium.

45C.F.R. § 160.103. You contend that portions of the submitted records constitute protected
health information. Having reviewed the information at issue, we agree that all of this
information constitutes protected health information as contemplated by HIPAA. However,
we note that a covered entity may use protected health information to create information that
is not individually identifiable health information, i.e., information that is de-identified.
See 45 C.F.R. § 164.502(d)(1). The privacy standards that govern the uses and disclosures
of protected health information do not apply to information that is de-identified in
accordance with sections 164.514(a) and (b) of the Code of Federal Regulations. See 45
C.F.R. § 164.502(d)(2).

Under HIPAA, a covered entity may determine health information is not individually
identifiable only under certain circumstances. One method requires a person with specialized
knowledge of generally accepted statistical and scientific principles and methods for
rendering information de-identifiable to apply and document such methods and principles
to determine release of protected health information would result in a very small risk of
individual identification. See 45 C.F.R. § 164.514(b)(1). The other method requires the
covered entity to meet the following two criteria: 1) remove specific identifiers, including-
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but not limited to, names, dates directly related to an individual, telecommunication numbers,
vehicle identifiers, and any other unique identifying number, characteristic, or code
and 2) have no actual knowledge that the information could be used alone or in combination
with other information to identify an individual who is a subject of the information. See 45
C.F.R. § 164.514(b)(2)(1), (i1).

You assert that the department can de-identify the protected health information in the state
form by redacting the month and day of any dates that relate directly to the referenced
individuals. You state that “the department has no knowledge that the remaining information
being released in the state form could be used alone or in combination with other information
to identify the subject of the health information.” Based on our review of your
representations and the information at issue, we agree that the redaction of the dates that you
have marked properly de-identifies the protected health information under HIPAA. See 45

C.FR. §§ 164.514(b)(2)(i)(A)-R).

We turn now to your arguments for the remaining information, which you do not contend is
personally identifiable health information protected under HIPAA. You assert that certain
identified portions of the submitted information constitute medical records subject to the
Medical Practices Act (“MPA”). See Occ. Code §§ 151.001-165.160. Section 159.002 of
the MPA provides in part:

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Information that is subject to the MPA includes both medical records and information
obtained from those medical records. See Occ. Code §§ 159.002, .004; Open Records
Decision No. 598 (1991). Medical records may be released only as provided under the MPA.
Open Records Decision No. 598 (1991). Based on your representations and our review of
the information at issue, we agree that portions of the submitted records constitute
information taken from medical records and are therefore subject to the MPA. We have
indicated the information that may be released only in accordance with the MPA.

You also contend that certain identifying information must be withheld under
section 552.101 because it is confidential under section 142.009(d) of the Health and Safety
Code. Section 142.009(d) states that “reports, records, and working papers used or
developed in an investigation . . . are confidential and may not be released or made public
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except: ...(5) on a form developed by the department that identifies any deficiencies found
without identifying a person, other than the home and community support services agency.”
Health & Safety Code § 142.009(d)(5).

You acknowledge that section 142.009(d)(5) requires the department to release the submitted
state form. You claim, however, that this section dictates that the department withhold the
identifying information that you have marked in the state form. Based on your representation
that “the agency representative who signed the responsive state form is not the owner of the
agency,” we agree that the identifying information you have marked is confidential under
section 142.009(d). See Health & Safety Code §142.001(12) (defining “home and
community support services agency”). Therefore, pursuant to section 552.101 of the
Government Code and section 142.009(d)(5) of the Health and Safety Code, you must
withhold the identifying information that you have marked in the state forms.

In summary, pursuant to section 552.101 and the HIPAA privacy rules, the department must
redact the specific months and days that it has marked. We have indicated the medical
record information that may be released only in accordance with the MPA. Pursuant to
section 552.101, the department must withhold the information it has marked as being
confidential under section 142.009(d)(5) of the Health and Safety Code. All other submitted
information must be released.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling. Id.
§ 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public records;
2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records will be
provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the governmental
body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body fails to do one
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of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor should report
that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free, at (877) 673-6839.
The requestor may also file a complaint with the district or county attorney. Id.
§ 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep 't of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411 (Tex.
App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

Dénis C. McElroy
Assistant Attorney General
Open Records Division

DCM/Imt
Ref: ID# 191665
Enc. Submitted documents

c: Lora L. Mayes, R.N.
1814 Pine Hollow Drive
Missouri City, Texas 77489
(w/o enclosures)



