OFFICE of the ATTORNEY GENERAL

GREG ABBOTT

February 18, 2004

Mr. Jeffrey S. Young

Associate General Counsel

Texas Tech University Health Sciences Center
3601 4™ Street, Stop 6246

Lubbock, Texas 79430-6246

OR2004-1188
Dear Mr. Young:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the Public
Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 195450.

The Texas Tech University Health Sciences Center (the “center”) received two requests for
information pertaining to anamed physician and to certain autopsies performed by the named
physician. You state that some responsive information has been released to the requestor.
You claim that portions of the submitted information are excepted from disclosure under
section 552.101 of the Government Code. We have considered the exception you claim and
reviewed the submitted information. '

Section 552.101 of the Government Code excepts from required public disclosure
“information considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by
judicial decision.” This exception encompasses information that other statutes make
confidential. You claim that the Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996
(“HIPAA”), 42 U.S.C. §§ 1320d-1320d-8, governs the highlighted portions of the submitted
information in Exhibit J.

At the direction of Congress, the Secretary of Health and Human Services (“HHS”)
promulgated regulations setting privacy standards for medical records, which HHS issued
as the Federal Standards for Privacy of Individually Identifiable Health Information. See
Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996,42 U.S.C. § 1320d-2 (Supp. v
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1998) (historical & statutory note); Standards for Privacy of Individually Identifiable Health
Information, 45 C.F.R. Pts. 160, 164 (“Privacy Rule”); see also Attorney General Opinion
JC-0508 at 2 (2002). These standards govern the releasability of protected health
information by a covered entity. See 45 C.F.R. pts. 160, 164. Under these standards, a
covered entity may not use or disclose protected health information, excepted as provided
by parts 160 and 164 of the Code of Federal Regulations. 45 C.F.R. § 164.502(a).

This office recently addressed the interplay of the Privacy Rule and the Public Information
Act (the “Act”). Open Records Decision No. 681 (2004). In that decision, we noted that
- section 164.512 of title 45 of the Code of Federal Regulations provides that a covered entity
may use or disclose protected health information to the extent that such use or disclosure is
required by law and the use or disclosure complies with and is limited to the relevant
requirements of such law. See 45 C.F.R. § 164.512(a)(1). We further noted that the Act “is
a mandate in Texas law that compels Texas governmental bodies to disclose information to
the public.” See Open Records Decision No. 681 at 8 (2004); see also Gov’t Code §§
552.002, .003, .021. We therefore held that the disclosures under the Act come within
section 164.512(a). Consequently, the Privacy Rule does not make information confidential
for the purpose of section 552.101 of the Government Code. Open Records Decision No.
681 at 9 (2004); see also Open Records Decision No. 478 (1987) (as general rule, statutory
confidentiality requires express language making information confidential). Because the
Privacy Rule does not make confidential information that is subject to disclosure under the
Act, the center may withhold requested protected health information from the public only if
an exception in subchapter C of the Act applies.

You also assert that the highlighted portions of the submitted information in Exhibit J
constitute medical records subject to the Medical Practices Act (“MPA”). See Occ. Code §§
151.001-165.160. The MPA provides that "a record of the identity, diagnosis, evaluation,
or treatment of a patient by a physician that is created or maintained by a physician is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter."
Occupations Code § 159.002(b). This office has concluded that the protection afforded by
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343
(1982). The medical records of a deceased patient may be released only on the signed
consent of the deceased’s personal representative. See Occ. Code §§ 159.005(a)(5). The
consent must specify (1) the information to be covered by the release, (2) reasons or purposes
for the release, and (3) the person to whom the information is to be released. See Occ. Code
§§ 159.004, .005. In addition, information that is subject to the MPA also includes
information that was obtained from medical records. See id. § 159.002(a), (b), (c); see also
Open Records Decision No. 598 (1991). Section 159.002(c) also requires that any
subsequent release of medical records be consistent with the purposes for which the
governmental body obtained the records. See Open Records Decision No. 565 at 7 (1990).
The information that you have marked in Exhibit J constitutes medical records that are
subject to the MPA. See Occ. Code § 159.005(a)(5), (b); see also Open Records Decision
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No. 546 (1990) (finding that because hospital treatment is routinely conducted under
supervision of physicians, documents relating to diagnosis and treatment during hospital stay
would constitute protected MPA records). The center may only disclose this information in
accordance with the access provisions of the MPA. Absent the applicability of an MPA
access provision, the center must withhold this marked information.

You advise that the documents in Exhibit I were created by or at the direction of medical
committees or medical peer review committees. Medical peer review is defined by the MPA
to mean “the evaluation of medical and health care services, including evaluation of the
- qualifications of professional health care practitioners and of patient care rendered by those
practitioners.” Occ. Code § 151.002(a)(7). A medical peer review committee is “a
committee of a health care entity . . . or the medical staff of a health care entity, that operates
under written bylaws approved by the policy-making body or the governing board of the
health care entity and is authorized to evaluate the quality of medical and health care
services[.]” Jd. § 151.002(a)(8). Section 160.007 of the MPA states that, * [e]xcept as
otherwise provided by this subtitle, each proceeding or record of a medical peer review
committee is confidential, and any communication made to amedical peer review committee

is privileged.” Occ. Code § 160.007.
Section 161.032 of the Health and Safety Code provides in part:

(a) The records and proceedings of a medical committee are confidential and
are not subject to court subpoena.

(c) Records, information, or reports of a medical committee . . . and records,
information, or reports provided by a medical committee . . . to the governing
body of a public hospital . . . are not subject to disclosure under Chapter 552,
Government Code.

() This section . . . do[es] not apply to records made or maintained in the
regular course of business by a hospital . . . .

Health & Safety Code §161.032(a), (c), (f). Section 161.031(a) defines a “medical
committee” as “any committee . . . of (3) a university medical school or health science center

.. Section 161.031(b) provides that the “term includes a committee appointed ad hoc to
conduct a specific investigation or established under state or federal law or rule or under the
bylaws or rules of the organization or institution.” Section 161.0315 provides in relevant
part that “[t]he governing body of a hospital, medical organization {or] university medical
school or health science center . .. may form . . . a medical committee, as defined by section
161.031, to evaluate medical and health care services . . . .” Health & Safety Code §
161.0315(a).
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Having reviewed Exhibit I, and based on your representation that the documents in Exhibit
I were created by or at the direction of medical committees or medical peer review
committees, and were not made or maintained in the regular course of business, we agree that
the submitted documents that reflect committee proceedings and deliberations relating to
standards and quality of care are confidential under section 161.032 of the Health and Safety
Code and must be withheld under section 552.101 of the Government Code. See Jordan v.
Court of Appeals, 701 S.W.2d 644, 647-48 (Tex. 1985) (determining that statutory
predecessor extended to documents prepared by or at direction of committee in order to
conduct open and thorough review, and privilege extends to minutes of committee meetings,

- correspondence between members relating to deliberation process, and any final committee
product); see also Open Records Decision No. 591 (1991) (concluding that purpose of
predecessor statute was to encourage frank discussion by medical professionals). We also
agree that portions of the information at issue here are protected by medical peer review
committee confidentiality pursuant to section 160.007 of the Occupations Code. See St.
Luke’s Episcopal Hosp. v. Agbor, 952 S.W.2d 503, 505 (Tex. 1997); Memorial Hosp.-the
Woodlands v. McCown, 927 S.W.2d 1, 5 (Tex. 1996) (finding that review by medical staff
committee of application for staff privileges qualifies as medical peer review because it
necessarily involves review of physician's qualifications, competence, and ethics).
Therefore, the information in Exhibit I must be withheld under section 552.101 of the
Government Code in conjunction with section 161.032 of the Health and Safety Code and
section 160.007 of the Occupations Code.

A portion of the information submitted as Exhibit H consists of autopsy photographs, the
disclosure of which is governed by section 11 of article 49.25 of the Code of Criminal
Procedure. Section 11 provides as follows:

The medical examiner shall keep full and complete records properly indexed,
giving the name if known of every person whose death is investigated, the
place where the body was found, the date, the cause and manner of death,
and shall issue a death certificate. The full report and detailed findings of
the autopsy, if any, shall be a part of the record. Copies of all records shall
promptly be delivered to the proper district, county, or criminal district
attorney in any case where further investigation is advisable. The records are
subject to required public disclosure in accordance with Chapter 552,
Government Code, except that a photograph or x-ray of a body taken during
an autopsy is excepted from required public disclosure in accordance with
Chapter 552, Government Code, but is subject to disclosure:

(1) under a subpoena or authority of other law; or

(2) if the photograph or x-ray is of the body of a person who died
while in the custody of law enforcement.
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Code Crim. Proc. art. 49.25, § 11. The center must withhold the autopsy photographs that
we have marked pursuant to section 11 of article 49.25 of the Code of Criminal Procedure.

You claim that portions of the information submitted in Exhibit H are excepted from
disclosure under the common-law right to privacy.! Industrial Found. v. Texas Indus.
Accident Bd., 540 S.W.2d 668 (Tex. 1976). Common-law privacy protects information if
it is highly intimate or embarrassing, such that its release would be highly objectionable to
a reasonable person, and it is of no legitimate concern to the public. /d. at 683-85. In
Industrial Foundation, the Texas Supreme Court considered intimate and embarrassing
. information that relates to sexual assault, pregnancy, mental or physical abuse in the
workplace, illegitimate children, psychiatric treatment of mental disorders, attempted suicide,
and injuries to sexual organs. Id. at 683.

In addition, this office has found that the following types of information are excepted from
required public disclosure under common-law privacy: some kinds of medical information
or information indicating disabilities or specific illnesses, see Open Records Decision
Nos. 470 (1987) (illness from severe emotional and job-related stress), 455 (1987)
(prescription drugs, illnesses, operations, and physical handicaps), personal financial
information not relating to the financial transaction between an individual and a
governmental body, see Open Records Decision Nos. 600 (1992), 545 (1990), and identities
of victims of sexual abuse, see Open Records Decision Nos. 440 (1986), 393
(1983), 339 (1982).

We note, however, that a person’s common-law right of privacy terminates upon death.
Moore v. Charles B. Pierce Film Enters., Inc., 589 S.W.2d 489, 491 (Tex.
App.—Texarkana 1979, writ ref’d n.r.e.); see also Justice v. Belo Broadcasting Corp., 472
F. Supp. 145, 146-47 (N.D. Tex. 1979) (“action for invasion of privacy can be maintained
only by a living individual whose privacy is invaded”) (quoting Restatement of Torts 2d);
Attorney General Opinion JM-229 (1984) (“the right of privacy lapses upon death”), Open
Records Decision No. 272 (1981) (“the right of privacy is personal and lapses upon death™).
Thus, the information at issue may not be withheld on the basis of the decedent’s
common-law right of privacy. However, if the release of information about a deceased
person reveals highly intimate or embarrassing information about a living person, the
information is protected by common-law privacy on the basis of the living person’s privacy
interest. See Attorney General Opinion JM-299 (1984). After reviewing the submitted
information, however, we conclude that it does not reveal highly intimate or embarrassing
information about a living person, and conclude none of the information you have marked
in Exhibit H may be withheld on the basis of common-law privacy.

ISection 552.101 of the Government Code also encompasses the doctrine of common-law privacy.
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In summary, absent the applicability of an MPA access provision, the center must withhold
the highlighted information in Exhibit J. The information in Exhibit I must be withheld
under section 552.101 in conjunction with section 161.032 of the Health and Safety Code
and section 160.007 of the Occupations Code. The system must withhold the autopsy
photographs that we have marked pursuant to section 11 of article 49.25 of the Code of
Criminal Procedure. The remaining submitted information must be released to the requestor.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
- determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public
records; 2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records
will be provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the
governmental body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body
fails to do one of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor
should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free,
at (877)673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
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complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512)475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

: Sincerely,

4ﬂ//§ ySezin

Cindy Nettles
Assistant Attorney General
Open Records Division

CN/jh

Ref: ID# 195450
Enc. Submitted documents

c: Mr. James Clark
KAMC/KLBK
7403 South University Avenue
Lubbock, Texas 79423
(w/o enclosures)





