GREG ABBOTT

March 10, 2004

Mr. Robert R. Ray

Assistant City Attorney

City of Longview

P.O. Box 1952

Longview, Texas 75606-1952

OR2004-1816

Dear Mr. Ray:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 197423.

The City of Longview (the “city”) received a request for “all Fire, Police, Haz Mat, [and]
EMS reports, photographs, and any other pertinent information regarding” a specified
incident. You claim that the submitted information is excepted from disclosure under
section 552.101 of the Government Code. We have considered the exception you claim and
reviewed the submitted information.

You claim that the submitted information is confidential under federal law. Section 552.101
of the Government Code excepts from disclosure “information considered to be confidential
by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision” and encompasses information
protected by other statutes. You claim that the Health Insurance Portability and
Accountability Act of 1996 (“HIPAA”™), 42 U.S.C. §§ 1320d-1320d-8, governs some of the
submitted information.

At the direction of Congress, the Secretary of Health and Human Services (“HHS”)
promulgated regulations setting privacy standards for medical records, which HHS issued
as the Federal Standards for Privacy of Individually Identifiable Health Information. See
Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996, 42 U.S.C. § 1320d-2 (Supp.
IV 1998) (historical & statutory note); Standards for Privacy of Individually Identifiable
Health Information, 45 C.F.R. Pts. 160, 164 (“Privacy Rule”); see also Attorney General
Opinion JC-0508 at 2 (2002). These standards govern the releasability of protected health
information by a covered entity. See 45 C.F.R. pts. 160, 164. Under these standards, a
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covered entity may not use or disclose protected health information, except as provided by
parts 160 and 164 of the Code of Federal Regulations. 45 C.F.R. § 164.502(a).

This office recently addressed the interplay of the Privacy Rule and the Public Information
Act (the “Act”). Open Records Decision No. 681 (2004). In that decision, we noted that
section 164.512 of title 45 of the Code of Federal Regulations provides that a covered entity
may use or disclose protected health information to the extent that such use or disclosure is
required by law and the use or disclosure complies with and is limited to the relevant
requirements of such law. See 45 C.F.R. § 164.512(a)(1). We further noted that the Act “is
a mandate in Texas law that compels Texas governmental bodies to disclose information to
the public.” See Open Records Decision No. 681 at 8 (2004); see also Gov’t Code
§§ 552.002, .003, .021. We therefore held that the disclosures under the Act come within
section 164.512(a). Consequently, the Privacy Rule does not make information confidential
for the purpose of section 552.101 of the Government Code. Open Records Decision
No. 681 at 9 (2004); see also Open Records Decision No. 478 (1987) (as general rule,
statutory confidentiality requires express language making information confidential).
Because the Privacy Rule does not make confidential information that is subject to disclosure
under the Act, the city may withhold requested protected health information from the public
only if an exception in subchapter C of the Act applies.

We note that some of the information that you have marked under section 552.101 is subject
to section 773.091 of the Health and Safety Code. Section 773.091 addresses certain records
regarding emergency medical service (“EMS”) and provides in part:

(b) Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency
medical services personnel or by a physician providing medical supervision
that are created by the emergency medical services personnel or physician or
maintained by an emergency medical services provider are confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

Health & Safety § 773.091. Subsection 773.091(g) provides, however, that this
confidentiality “does not extend to information regarding the presence, nature of injury or
illness, age, sex, occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency
medical services.” Id. § 773.091(g).

The submitted information includes EMS records of the identity, evaluation, or treatment of
a patient by EMS personnel. We note that none of the exceptions to confidentiality listed in
section 773.092 appear to apply in this instance. See Health & Safety Code § 773.093
(listing elements of consent for release of EMS records). Thus, we agree that the information
we have marked constitutes EMS records and is generally made confidential by section
773.091. However, as noted above, information regarding the presence, nature of injury or
illness, age, sex, occupation, and city of residence of the patients receiving emergency
medical services is not confidential under section 773.091 and may not be withheld on that
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basis. Because you claim no other exception for such information and it is not otherwise
confidential by law, the city must release the listed information from the submitted EMS
records. The remaining information in the submitted EMS records must be withheld in
accordance with section 552.101 in conjunction with section 773.091.

Some of the submitted information may be subject to section 771.061 of the Health and
Safety Code. Section 771.061, which is also encompassed by section 552.101, makes
confidential “[iJnformation that a service provider of telecommunications service is required
to furnish to a governmental entity in providing computerized 9-1-1 service” and
“[i]nformation that is contained in an address database maintained by a governmental entity
or a third party used in providing computerized 9-1-1 service.” Health & Safety Code
§ 771.061(a). You state that “the city provides 9-1-1 service as a ‘home-rule’ municipality”
and that the city began doing so “well-before September 1, 1987.” Based on your arguments
and our review of the submitted information, it appears that the city operates a computerized
9-1-1 service. See Health & Safety § 771.001. Therefore, provided that the city does in fact
operate a computerized 9-1-1 service, and to the extent that the submitted information was
required to be furnished to the cityby a telecommunications service provider or is contained
in an address database used in providing computerized 9-1-1 service, the information at issue
is confidential under section 771.061 and must be withheld under section 552.101. See also
Open Records Decision No. 661 at 1-2 (1999). If the city does not operate a computerized
9-1-1 service, or if it does operate such a service but the information at issue was not
required to be furnished to the city by a telecommunications service provider and is not
contained in an address database used in providing computerized 9-1-1 service, then the
information at issue is not excepted from disclosure under section 552.101 in conjunction
with section 771.061.

You also contend that the marked “reporting addresses and telephone numbers” may be
confidential under section 772.318 of the Health and Safety Code, which is also
encompassed by section 552.101. Chapter 772 of the Health and Safety Code authorizes the
development of local emergency communications districts. Sections 772.118, 772.218
and 772.318 of the Health and Safety Code apply only to emergency 9-1-1 districts
established in accordance with chapter 772. See Open Records Decision No. 649 (1996).
These statutes make the originating telephone numbers and addresses of 9-1-1 callers that
are furnished by a service supplier confidential. Id. at 2. Section 772.318 applies to an
emergency communication district for a county with a population of more than 20,000. You
state that “the city is not a district created under the authority of chapter 772" but that the city
is “located in Gregg and Harrison counties, each of which has a county-wide population that
exceeds 20,000.” Based on your arguments, we are unable to determine whether the city is
part of a district established under section 772.318. Therefore, we conclude that if the city
is part of a district established under section 772.318, then you must withhold originating
telephone numbers and addresses of 9-1-1 callers that were furnished by a service supplier
under section 552.101. Ifthe city is not part of a district established under section 772.318,
then such information may not be withheld under section 552.101 on that basis.
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We note that a portion of the submitted information is protected under the doctrine of
common-law privacy, which is also encompassed by section 552.101. Common-law privacy
protects information if (1) the information contains highly intimate or embarrassing facts, the
publication of which would be highly objectionable to a reasonable person, and (2) the
information is not of legitimate concern to the public. Indus. Found. v. Tex. Indus. Accident
Bd., 540 S.W.2d 668, 685 (Tex. 1976). The type of information considered intimate and
embarrassing by the Texas Supreme Court in Industrial Foundation included information
relating to sexual assault, pregnancy, mental or physical abuse in the workplace, illegitimate
children, psychiatric treatment of mental disorders, attempted suicide, and injuries to sexual
organs. 540 S.W.2d at 683. In addition, this office has found that some kinds of medical
information or information indicating disabilities or specific illnesses are excepted from
required public disclosure under common-law privacy. See Open Records Decision Nos. 470
(1987) (illness from severe emotional and job-related stress), 455 (1987) (prescription drugs,
illnesses, operations, and physical handicaps). We have marked the information that the city
must withhold under section 552.101 in conjunction with common-law privacy.

In summary, the city must withhold the information we have marked under section 552.101
in conjunction with common-law privacy. Other than information regarding the presence,
nature of injury or illness, age, sex, occupation, and city of residence of the patients receiving
EMS treatment, the city must withhold the information we have marked under section
552.101 in conjunction with section 773.091 of the Health and Safety Code. If the city
operates a computerized 9-1-1 service, and to the extent that the submitted information was
required to be furnished to the city by a telecommunications service provider or is contained
in an address database used in providing computerized 9-1-1 service, the city must withhold
this information under section 552.101 in conjunction with section 771.061 of the Health and
Safety Code. If the city is part of an emergency communication district established under
section 772.318 of the Health and Safety Code, then the city must withhold originating
telephone numbers and addresses of 9-1-1 callers that were furnished by a service supplier
under section 552.101 in conjunction with section 772.318. If the information at issue is not
confidential under section 771.061 or section 772.318, then it is not excepted from disclosure
under section 552.101 and must be released.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
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governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public
records; 2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records
will be provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the
governmental body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body
fails to do one of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor
should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(¢).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

eterson
Assistant Attorney General
Open Records Division

ADP/sdk
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Ref: ID# 197423

Fnc. Submitted documents

c: Mr. David Justiss
Vice President Operations
Rescar Incorporated
300 Service Drive
Longview, Texas 75604
(w/o enclosures)





