GREG ABBOTT

March 22, 2004

Mr. Marc Allen Connelly
Assistant General Counsel
Texas Department of Health
1100 West 49" Street
Austin, Texas 78756-3199

OR2004-2146
Dear Mr. Connelly:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 197945.

The Texas Department of Health (the “department”) received a request for information
regarding a specified facility. You state that the department “purged most of the records
pertaining to the [specified facility].” We note that the Public Information Act (the “Act”)
does not require a governmental body to disclose information that did not exist at the time
the request was received. Economic Opportunities Dev. Corp. v. Bustamante, 562 S.W.2d
266 (Tex.Civ.App.—San Antonio 1978, writ dism’d); Open Records Decision No. 452
at 3 (1986). You state that the department will release some responsive information but
claim that portions of the submitted information are excepted from disclosure under
section 552.101 of the Government Code. We have considered the exception you claim and
reviewed the submitted information.

You assert that the marked portions of the submitted information are excepted from
disclosure under section 552.101 of the Government Code in conjunction with
section 159.002 of the Occupations Code. Section 552.101 excepts from required public
disclosure “information considered to be confidential by law, either constitutional, statutory,
or by judicial decision” and encompasses information that another statute makes
confidential. The disclosure of medical records is governed by the Medical Practice Act
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(the “MPA”), subtitle B of title 3 of the Occupations Code. See Occ. Code § 151.001.
Section 159.002 of the MPA provides in part:

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the patient, is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) A record of the identity, diagndsis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Occ. Code § 159.002(a), (b), (c). This office has concluded that the protection afforded by
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983),
343 (1982). Further, information that is subject to the MPA also includes information that
was obtained from medical records. See id. § 159.002(a), (b), (c); see also Open Records
Decision No. 598 (1991). We have further found that when a file is created as the result of
a hospital stay, all the documents in the file relating to diagnosis and treatment constitute
physician-patient communications or “[rJecords of the identity, diagnosis, evaluation, or
treatment of a patient by a physician that are created or maintained by a physician.” Open
Records Decision No. 546 at 1 (1990).

Medical records must be released upon a governmental body’s receipt of the patient’s signed,
written consent, provided that the consent specifies (1) the information to be covered by the
release, (2) reasons or purposes for the release, and (3) the person to whom the information
is to be released. See Occ. Code §§ 159.004,.005. Section 159.002(c) also requires that any
subsequent release of medical records be consistent with the purposes for which the
governmental body obtained the records. See Open Records Decision No. 565 at 7 (1990).
Based on our review of the submitted information, we agree that portions of the submitted
documents consist of information obtained from medical records. This information, which
we have marked, is subject to the MPA. Absent the applicability of an MPA access
provision, the department must withhold the marked portions of the submitted information
pursuant to the MPA. The remaining submitted information must be released.
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This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public
records; 2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records
will be provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the
governmental body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body
fails to do one of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor
should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411 -
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
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§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,
Amy D. Peterson

Assistant Attomey General
Open Records Division

ADP/seg
Ref: ID# 197945
Enc. Submitted documents

c: Ms. Leigh Hopper
Houston Chronicle
801 Texas Avenue, Fifth Floor
Houston, Texas 77002
(w/o enclosures)





