GREG ABBOTT

July 29, 2004

Mr. Bob Ramirez

Escamilla & Poneck, Inc.

P.O. Box 200

San Antonio, Texas 78291-0200

OR2004-6369
Dear Mr. Ramirez:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 206441.

The United Independent School District (the “district”), which you represent, received a
request for three categories of information pertaining to a specified district employee and
district board policy and/or employee manual. You state that the district is providing the
requestor with some of the requested information. You claim that the remaining requested
information is excepted from disclosure pursuant to sections 552.101 and 552.107 of the
Government Code. We have considered the exceptions you claim and have reviewed the
submitted information. We have also considered comments submitted by an interested third
party. See Gov’t Code § 552.304 (providing that person may submit comments stating why
information should or should not be released).

You claim that the information that you submitted to us for review as Exhibit B, or portions
thereof, is excepted from disclosure pursuant to section 552.101 of the Government Code in
conjunction with section 21.355 of the Education Code.! Section 21.355 provides that “[a]
document evaluating the performance of a teacher or administrator is confidential.” Educ.
Code § 21.355. This office has interpreted section 21.355 to apply to any document that

! Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure information considered to be
confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision. See Gov’t Code § 552.101. Section
552.101 encompasses information that is protected from disclosure by other statutes.
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evaluates, as that term is commonly understood, the performance of a teacher or an
administrator. See Open Records Decision No. 643 (1996). In Open Records Decision No.
643, we determined that the word “teacher” for purposes of section 21.355 means a person
who (1) is required to and does in fact hold a teaching certificate under subchapter B of
chapter 21 of the Education Code or a school district teaching permit under section 21 .055
and (2) is engaged in the process of teaching, as that term is commonly defined, at the time
of the evaluation. See id. at 4. We also determined the word “administrator” for purposes
of section 21.355 means a person who (1) is required to and does in fact hold an
administrator’s certificate under subchapter B of chapter 21 of the Education Code and (2)
is performing the functions of an administrator, as that term is commonly defined, at the time
of the evaluation. See id.

You do not state, or provide adequate evidence, that the employee who is the subject of
Exhibit B held a teacher’s certificate or permit or administrator’s certificate under subchapter
B of chapter 21 of the Education Code and was performing the functions of a teacher or
administrator at the time that the information in Exhibit B was created. Thus, we are unable
to conclude that section 21.355 is applicable in this instance. Accordingly, we must rule in
the alternative. If this employee held a teacher’s certificate or permit or an administrator’s
certificate and was performing the functions of a teacher or administrator at the time that the
information in Exhibit B was created, then the information that we have marked within
Exhibit B is confidential under section 21.355 and, thus, must be withheld from disclosure
pursuant to section 552.101 of the Government Code. However, to the extent that the
employee does not satisfy these criteria, then this marked information is not confidential
under section 21.355 and, thus, may not be withheld from disclosure under section 552.101
of the Government Code. In that event, the entirety of Exhibit B must be released to the
requestor.

You claim that the information that you submitted to us for review as Exhibit C is excepted
from disclosure pursuant to section 552.107 of the Government Code. Section 552.107(1)
protects information that is encompassed by the attorney-client privilege. See Gov’t Code
§ 552.107(1). When asserting the attorney-client privilege, a governmental body maintains
the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege in
order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7
(2002). First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or
documents a communication. See id. at 7. Second, the communication must have been made
"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client
governmental body. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Texas
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.— Texarkana 1999, orig. proceeding)
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of
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attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a
communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element.

Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client
representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A), (B),
(C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this office of the identities and
capacities of the individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly,
the attorney-client privilege applies only to a confidential communication, see id. 503(b)(1),
meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than those to whom
disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client
or those reasonably necessary for the transmission of the communication." See id. 503(a)(5).
Whether a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved
at the time the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954
S.W.2d 180, 184 (Tex. App.—Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect
to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality
of a communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

Based on your representations and our review of Exhibit C, we agree that this information
constitutes confidential communications exchanged between privileged parties in furtherance
of the rendition of legal services to a client. Accordingly, we conclude that the district may
withhold Exhibit C pursuant to section 552.107(1) of the Government Code.

In summary, if the employee who is the subject of this request held a teacher’s certificate or
permit or an administrator’s certificate and was performing the functions of a teacher or
administrator at the time that the information in Exhibit B was created, then the information
that we have marked within Exhibit B is confidential under section 21.355 and, thus, must
be withheld from disclosure pursuant to section 552.101 of the Government Code. To the
extent that this employee does not satisfy these criteria, then the information that we have
marked in Exhibit B is not confidential under section 21.355 and, thus, may not be withheld
from disclosure under section 552.101 of the Government Code. In that event, the entirety
of Exhibit B must be released to the requestor. The district may withhold Exhibit C pursuant
to section 552.107(1) of the Government Code.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.
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This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling. /Id.
§ 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public records;
2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records will be
provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the governmental
body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body fails to do one
of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor should report
that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free, at (877) 673-6839.
The requestor may also file a complaint with the district or county attorney. /Id.
§ 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep 't of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411 (Tex.
App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
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ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

Qm‘«k-% Coda—

Ronald J. Bounds
Assistant Attorney General
Open Records Division

RJB/jh
Ref: ID# 206441
Enc. Marked documents

c: Ms. Tricia Cortez
Laredo Morning Times
111 Esperanza Drive
Laredo, Texas 78041
(w/o enclosures)

Mr. Armando X. Lopez
Attorney at Law

1208 Laredo Street
Laredo, Texas 78040
(w/o enclosures)






