ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

August 30, 2004

Mr. Jeffrey L. Moore

Brown & Hofmeister, L.L.P.

740 East Cambell Road, Suite 800
Richardson, Texas 75081

OR2004-7353

Dear Mr. Moore:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 208421.

The City of Murphy (the “city”), which you represent, received a request for information
pertaining to three specified individuals, a portion of a specified city policy, certain
correspondence, and a listing of particular legal fees. The requestor subsequently clarified
with respect to a portion of the request that she was not seeking certain e-mail addresses or
“attorney-client privileged information.” See Gov’t Code § 552.222(b) (stating that if
information requested is unclear to governmental body or if large amount of information has
been requested, governmental body may ask requestor to clarify or narrow request, but may
not inquire into purpose for which information will be used). You state that the city has
provided the requestor with some of the requested information. You claim that portions of
the remaining requested information are excepted from disclosure pursuant to
sections 552.107, 552.117, and 552.136 of the Government Code. We have considered the
exceptions you claim and have reviewed the submitted information.

You claim that portions of the submitted information are excepted from disclosure pursuant
tosection 552.107(1) of the Government Code. Section 552.107(1) protects information that
is encompassed by the attorney-client privilege. See Gov’t Code § 552.107(1). When
asserting the attorney-client privilege, a governmental body maintains the burden of
providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege in order to
withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First,
a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents a
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communication. See id. at 7. Second, the communication must have been made “for the
purpose of facilitating the rendition of professional legal services” to the client governmental
body. See TEX. R. EvVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. See In re Tex. Farmers Ins.
Exch.,990S.W.2d 337,340 (Tex. App.— Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of attorney).
Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that acommunication
involves an attorney for the government does not demonstrate this element.

Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client
representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A), (B),
(C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this office of the identities and
capacities of the individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly,
the attorney-client privilege applies only to a confidential communication, see id. 503(b)(1),
meaning it was “not intended to be disclosed to third persons other than those to whom
disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client
or those reasonably necessary for the transmission of the communication.” See id. 503(a)(5).
Whether a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved
at the time the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954
S.W.2d 180, 184 (Tex. App.—Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect
to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality
of a communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).
Based on your representations and our review of the submitted information, we agree that
the information that you have marked under this exception to disclosure constitutes
communications exchanged between privileged parties in furtherance of the rendition of legal
services to a client. Accordingly, we conclude that the city may withhold the information
that you have marked pursuant to section 552.107(1) of the Government Code.

You also claim that the home telephone numbers and personal cellular numbers that you
have marked within the submitted information are excepted from disclosure pursuant to
section 552.117 of the Government Code. Section 552.117(a)(1) excepts from disclosure the
home addresses and telephone numbers, social security numbers, and family member
information of current or former officials or employees of a governmental body who timely
request that this information be kept confidential under section 552.024 of the Government
Code. See Gov’t Code § 552.117(a)(1). However, information that is responsive to a request
may not be withheld from disclosure under section 552.117(a)(1) if the employee did not
request confidentiality for this information in accordance with section 552.024 or if the
request for confidentiality under section 552.024 was not made until after the request for
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information was received by the governmental body. Whether a particular piece of
information is public must be determined at the time the request for it is received by the
governmental body. See Open Records Decision No. 530 at 5 (1989). You state that the
individuals with whom these numbers are associated elected confidentiality for these
numbers prior to the time that the city received this request for information. Accordingly,
we conclude that the city must withhold these numbers pursuant to section 552.117(a)(1) of
the Government Code.

In addition, you claim that the bank account numbers that you marked within the submitted
information are excepted from disclosure pursuant to section 552.136 of the Government
Code. Section 552.136 provides:

(2) In this section, "access device" means a card, plate, code, account
number, personal identification number, electronic serial number, mobile
identification number, or other telecommunications service, equipment, or
instrument identifier or means of account access that alone or in conjunction
with another access device may be used to:

(1) obtain money, goods, services, or another thing of value; or

(2) initiate a transfer of funds other than a transfer originated solely
by paper instrument.

(b) Notwithstanding any other provision of this chapter, a credit card, debit
card, charge card, or access device number that is collected, assembled, or
maintained by or for a governmental body is confidential.

Gov’t Code § 552.136. Accordingly, we conclude that the city must withhold these bank
account numbers pursuant to section 552.136 of the Government Code.

We note that some of the e-mail addresses contained within the submitted information are
excepted from disclosure pursuant to section 552.137 of the Government Code.

Section 552.137 provides:

(a) Except as otherwise provided by this section, an e-mail address of a
member of the public that is provided for the purpose of communicating
electronically with a governmental body is confidential and not subject to
disclosure under this chapter. ‘

(b) Confidential information described by this section that relates to a
member of the public may be disclosed if the member of the public
affirmatively consents to its release.
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(c) Subsection (a) does not apply to an e-mail address:

(1) provided to a governmental body by a person who has a
contractual relationship with the governmental body or by the
contractor's agent;

(2) provided to a governmental body by a vendor who seeks
to contract with the governmental body or by the vendor's
agent;

(3) contained in a response to a request for bids or proposals,
contained in a response to similar invitations soliciting offers
or information relating to a potential contract, or provided to
a governmental body in the course of negotiating the terms of
a contract or potential contract; or

(4) provided to a governmental body on a letterhead,
coversheet, printed document, or other document made
available to the public.

(d) Subsection (a) does not prevent a governmental body from disclosing an
e- mail address for any reason to another governmental body or to a federal
agency.

Gov’t Code § 552.137. Section 552.137 requires a governmental body to withhold certain
e-mail addresses of members of the public that are provided for the purpose of
communicating electronically with the governmental body, unless the members of the public
with whom the e-mail addresses are associated have affirmatively consented to their release.
Section 552.137 does not apply to a government employee’s work e-mail address or a
business’s general e-mail address or web address. E-mail addresses that are encompassed
by subsection 552.137(c) are also not excepted from disclosure under section 552.137. We
have marked the e-mail addresses that are excepted from disclosure under
section 552.137(a). Unless the city has received affirmative consent for the release of these
addresses, the city must withhold them pursuant to section 552.137 of the Government Code.

Finally, we note that a small portion of the remaining submitted information is copyrighted.
A custodian of public records must comply with the copyright law and is not required to
furnish copies of records that are copyrighted. See Attorney General Opinion IM-672
(1987). A governmental body must allow inspection of copyrighted materials unless an
exception applies to the information. See id. If a member of the public wishes to make
copies of copyrighted materials, the person must do so unassisted by the governmental body.
In making such copies, the member of the public assumes the duty of compliance with the
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copyright law and the risk of a copyright infringement suit. See Open Records Decision
No. 550 (1990).

In summary, the city may withhold the information that you have marked pursuant to
section 552.107(1) of the Government Code. The city must withhold the home telephone
numbers and personal cellular numbers that you have marked pursuant to
section 552.117(a)(1) of the Government Code. The city must withhold the bank account
numbers that you have marked pursuant to section 552.136 of the Government Code. Unless
the city has received affirmative consent for their release, the city must withhold the e-mail
addresses that we have marked pursuant to section 552.137 of the Government Code. The
city must release the remaining submitted information to the requestor in compliance with
the applicable copyright law for the portion of the information that is copyrighted.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling. Id.
§ 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public records; 2)
notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records will be
provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the governmental
body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body fails to do one
of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor should report
that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free, at (877) 673-6839.
The requestor may also file a complaint with the district or county attorney. Id.
§ 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
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body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S. W .2d 408,411 (Tex.
App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

Ronald J. Bounds
Assistant Attorney General
Open Records Division

RIJIB/krl
Ref: ID# 208421
Enc. Marked documents

c: Ms. Tiara M. Ellis
Staff Writer
The Dallas Morning News
Collin County Edition
P. O. Box 940567
Plano, Texas 75094-0567
(w/o enclosures)



