GREG ABBOTT

September 1, 2004

Mr. Steve Aragén

Chief Counsel

Texas Health and Human Services Commission
P.O. Box 13247

Austin, Texas 78711

OR2004-7436

Dear Mr. Aragon:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 208653.

The Texas Health and Human Services Commission (the “commission”) received a request
for information pertaining to a recently hired attorney at the commission, and any e-mails
among three commission employees since March 1, 2004, excluding addresses, telephone
numbers and social security numbers. You claim that the requested information is excepted
from disclosure under sections 552.107, 552.111, 552.117, and 552.137 of the Government
Code.! We have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted sample
of information.?

You inform us that information subject to a portion of this request is subject to a previous
ruling by this office. In Open Records Letter No. 2004-6591 (2004), we concluded that the
commission must withhold marked portions of the information submitted in that instance
under sections 552.117 and 552.137 of the Government Code. Therefore, assuming that the
four criteria for a “previous determination” established by this office in Open Records

! We note that the telephone numbers you seek to withhold in Exhibit B are specifically excluded by
the precise language of the request. Accordingly, any telephone numbers in the submitted documents are not
responsive to the present request and we do not address the availability of such information to the requestor.

? We assume that the “representative sample” of records submitted to this office is truly representative
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open
records letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records
to the extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this
office.
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Decision No. 673 (2001) have been met, we conclude that the commission must continue to
rely on our decision in Open Records Letter No. 2004-6591 with respect to the information
requested in this instance that was previously ruled upon in that decision.® See Gov’t Code
§ 552.301(f); Open Records Decision No. 673 (2001).

To the extent that the information requested in this instance was not the subject of the prior
ruling, we will address your arguments for the responsive information you have submitted.
You contend that the information in Exhibit C constitutes confidential attorney-client
communications. Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming
within the attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a
governmental body has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the
elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open Records
Decision No. 676 at 6-7 (2002).

First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made “for the
purpose of facilitating the rendition of professional legal services” to the client governmental
body. TEX. R. EvID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. In re Texas Farmers Ins.
Exch.,990S.W.2d 337, 340 (Tex. App.—Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of attorney).
Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that acommunication
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives,
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A), (B), (C), (D), (E). Thus,
a governmental body must inform this office of the identities and capacities of the
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client
privilege applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was “not
intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in
furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those reasonably
necessary for the transmission of the communication.” Id. 503(a)(5). Whether a
communication meets this definition depends on the intent of the parties involved at the time
the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex.
App.—Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the privilege

3 The four criteria for this type of “previous determination” are 1) the records or information at issue
are precisely the same records or information that were previously submitted to this office pursuant to
section 552.301(e)(1)(D) of the Government Code; 2) the governmental body which received the request for
the records or information is the same governmental body that previously requested and received a ruling from
the attorney general; 3) the attorney general’s prior ruling concluded that the precise records or information are
or are not excepted from disclosure under the Public Information Act (the “Act”); and 4) the law, facts, and
circumstances on which the prior attorney general ruling was based have not changed since the issuance of the
ruling. See Open Records Decision No. 673 (2001).
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at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a communication
has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is
demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the
governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege
extends to entire communication, including facts contained therein). Upon review of your
arguments and the information at issue, we agree that the information in Exhibit C is
protected by the attorney-client privilege, and therefore, this information may be withheld
under section 552.107(1).*

Next, the commission raises section 552.117 of the Government Code for portions of Exhibit
B. Section 552.117(a)(1) excepts from public disclosure the family member information of
a current or former employee of a governmental body who requests that this information be
kept confidential under section 552.024 of the Government Code. Gov’t Code §552.117.
The determination of whether a particular item of information is protected by
section 552.117(a)(1) must be determined at the time of the governmental body’s receipt of
the request for the information. See Open Records Decision No. 530 at 5 (1989). Thus, the
commission may only withhold information under section 552.117(a)(1) on behalf of a
current or former employee who made a request for confidentiality under section 552.024
prior to the date of the commission’s receipt of the request for the information. The
commission may not withhold information under section 552.117(a)(1) on behalf of a current
or former employee who did not make a timely election under section 552.024 to keep the
information confidential. You inform us that the current employees whose personal
information is at issue timely requested confidentiality for information that reveals whether
they have family members. We therefore conclude that the family member information that
we have marked is excepted from disclosure under section 552.117(a)(1).

You also seek to withhold a personal e-mail address from disclosure under section 552.137
of the Government Code. Section 552.137 provides:

(a) Except as otherwise provided by this section, an e-mail address of a
member of the public that is provided for the purpose of communicating
electronically with a governmental body is confidential and not subject to
disclosure under this chapter.

(b) Confidential information described by this section that relates to a
member of the public may be disclosed if the member of the public
affirmatively consents to its release.

(c) Subsection (a) does not apply to an e-mail address:
(1) provided to a governmental body by a person who has a

contractual relationship with the governmental body or by the
contractor's agent;

4 T . . .
As our ruling is dispositive, we need not address your other arguments regarding this information.
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(2) provided to a governmental body by a vendor who seeks to
contract with the governmental body or by the vendor's agent;

(3) contained in a response to a request for bids or proposals,
contained in a response to similar invitations soliciting offers or
information relating to a potential contract, or provided to a
governmental body in the course of negotiating the terms of a contract
or potential contract; or

(4) provided to a governmental body on a letterhead, coversheet,
printed document, or other document made available to the public.

(d) Subsection (a) does not prevent a governmental body from disclosing an
e-mail address for any reason to another governmental body or to a federal
agency.

Gov't Code § 552.137. Under section 552.137, a governmental body must withhold the
e-mail address of a member of the general public, unless the individual to whom the e-mail
address belongs has affirmatively consented to its public disclosure. See id. § 552.137(b).
You state that the individual has not consented to the release of her personal e-mail
address. Thus, the commission must withhold the e-mail address from disclosure under
section 552.137.

In summary, the commission (1) must continue to rely on Open Records Decision No. 2004-
6591 (2004) as a previous determination; (2) may withhold Exhibit C under section 552.107
of the Government Code; and (3) must withhold the marked information in Exhibit B under
sections 552.117 and 552.137 of the Government Code. The remaining information must
be released to the requestor.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling. Id.
§ 552.321(a).
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If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public
records; 2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records
will be provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the
governmental body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body
fails to do one of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor
should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,
Lk an
Lauren E. Kleine

Assistant Attorney General
Open Records Division
LEK/jev

Ref: ID# 208653

Enc. Submitted documents
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c: Mr. David Mann
The Texas Observer
307 West 7" Street
Austin, Texas 78701
(w/o enclosures)






