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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

GREG ABBOTT

January 24, 2005

Mr. J. David Dodd, IIT

Nichols, Jackson, Dillard, Hager & Smith, LLP
1800 Lincoln Plaza

500 North Akard

Dallas, Texas 75201

OR2005-00663

Dear Mr. Dodd:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 217384,

The City of Ferris (the “city”), which you represent, received a request for a copy of a
specific emergency medical services (“EMS”) report involving a named individual. You
claim that the requested information is excepted from disclosure under sections 552.101,
552.102, and 552.1175 of the Government Code. We have considered the exceptions you
claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes. You
claim that the Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (“HIPAA”), 42
U.S.C. §§ 1320d-1320d-8, governs the submitted information. At the direction of Congress,
the Secretary of Health and Human Services (“HHS”) promulgated regulations setting
privacy standards for medical records, which HHS issued as the Federal Standards for
Privacy of Individually Identifiable Health Information. See Health Insurance Portability and
Accountability Act of 1996, 42 U.S.C. § 1320d-2 (Supp. IV 1998) (historical & statutory
note); Standards for Privacy of Individually Identifiable Health Information, 45 C.F.R. Pts.
160, 164 (“Privacy Rule”); see also Attorney General Opinion JC-0508 at 2 (2002). These
standards govern the releasability of protected health information by a covered entity. See
45 C.FR. pts. 160, 164. Under these standards, a covered entity may not use or disclose
protected health information, excepted as provided by parts 160 and 164 of the Code of
Federal Regulations. 45 C.F.R. § 164.502(a).
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This office recently addressed the interplay of the Privacy Rule and the Public Information
Act (the “Act”). Open Records Decision No. 681 (2004). In that decision, we noted that
section 164.512 of title 45 of the Code of Federal Regulations provides that a covered entity
may use or disclose protected health information to the extent that such use or disclosure is
required by law and the use or disclosure complies with and is limited to the relevant
requirements of such law. See 45 C.F.R. § 164.512(a)(1). We further noted that the Act “is
a mandate in Texas law that compels Texas governmental bodies to disclose information
to the public.” See Open Records Decision No. 681 at 8 (2004); see also Gov’t Code
§§ 552.002, .003, .021. We therefore held that the disclosures under the Act come within
section 164.512(a). Consequently, the Privacy Rule does not make information confidential
for the purpose of section 552.101 of the Government Code. Open Records Decision
No. 681 at 9 (2004); see also Open Records Decision No. 478 (1987) (as general rule,
statutory confidentiality requires express language making information confidential).
Because the Privacy Rule does not make confidential information that is subject to disclosure
under the Act, the city may withhold requested protected health information from the public
only if an exception in subchapter C of the Act applies.

You also argue that the submitted information is confidential under section 552.101 in
conjunction with the Medical Practice Act (“MPA?”), subtitle B of title 3 of the Occupations
Code. Section 159.002 of the MPA provides in pertinent part:

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the patient, is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Occ. Code § 159.002(a), (b), (c). This office has concluded that the protection afforded by
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343
(1982). We note that the submitted information in this case was not created by a physician
or by someone under the supervision of a physician. Thus, we conclude that the city may not
withhold this information pursuant to the MPA.
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You further raise section 552.101 in conjunction with section 611.002 of the Health and
Safety Code. Section 611.002 provides in part:

(a) Communications between a patient and a professional, and records of the
identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient that are created or
maintained by a professional, are confidential.

(b) Confidential communications or records may not be disclosed except as
provided by Section 611.004 or 611.0045.

Health & Safety Code § 611.002(a)-(b). Section 611.001 defines a “professional” as (1) a
person authorized to practice medicine, (2) a person licensed or certified by the state to
diagnose, evaluate or treat mental or emotional conditions or disorders, or (3) a person the
patient reasonably believes is authorized, licensed, or certified. See id. § 611.001(2).
Sections 611.004 and 611.0045 provide for access to mental health records only by certain
individuals. See Open Records Decision No. 565 (1990). After carefully reviewing the
submitted information, we find that no portion of it is subject to chapter 611 of the Health
and Safety Code. Accordingly, the city may not withhold any of the submitted information
under section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 611.002 of the
Health and Safety Code.

We note, however, that as an EMS report the submitted information is subject to the
Emergency Medical Services Act, sections 773.091 through 773.173 of the Health and Safety
Code. Section 773.091 provides:

(b) Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by
emergency medical services personnel or by a physician providing medical
supervision that are created by the emergency medical services personnel or
physician or maintained by an emergency medical services provider are
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex,
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency
medical services. . . .

Gov’t Code § 773.091(b), (g). Thus, except for the information specified in section
773.091(g), EMS records are deemed confidential under section 773.091 and, therefore, may
only be released in accordance with chapter 773 of the Health and Safety Code. See Health
& Safety Code §§ 773.091-.094. We note, however, that records that are confidential under
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section 773.091 may be disclosed to “any person who bears a written consent of the patient
or other persons authorized to act on the patient’s behalf for the release of confidential
information.” Health & Safety Code §§ 773.092(e)(4), .093. Section 773.093 provides that
a consent for release of EMS records must specify: (1) the information or records to be
covered by the release; (2) the reasons or purpose for the release; and (3) the person to whom
the information is to be released. The submitted information consists of EMS records that
are subject to chapter 773 of the Health and Safety Code. If section 773.092 applies in this
instance, the city must release the submitted EMS record to the requestor. See Health &
Safety Code §§ 773.092, .093; see also Open Records Decision No. 632 (1995). Otherwise,
the city must withhold the EMS record pursuant to section 773.091(b) of the Health and
Safety Code, except for the information in this record that is not confidential under section
773.091(g).!

With regard to the information that is subject to section 773.091(g), we address your
argument under section 552.102 of the Government Code. Section 552.102 excepts from
disclosure “information in a personnel file, the disclosure of which would constitute a clearly
unwarranted invasion of personal privacy.” Gov’t Code § 552.102(a). This section applies
to information in the personnel file of an employee of a governmental body. Since the
submitted EMS record is not information in the personnel file of an employee of a
governmental body, we determine that section 552.102 does not apply to the submitted
record.

In summary, if section 773.092 applies in this instance, the city must release the submitted
EMS record to the requestor. Otherwise, the city must withhold the submitted EMS record
pursuant to section 773.091(b) of the Health and Safety Code, except for the information
specified by section 773.091(g). That information is not excepted from disclosure and must
be released.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the

! As our ruling is dispositive, we need not address your Federal Social Security Act and section
552.1175 arguments regarding this information.
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governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling. Id.
§ 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public
records; 2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records
will be provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the
governmental body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body
fails to do one of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor
should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

[_ ﬁlk.&’eu:\b \\(ZJAKL

Lauren E. Kleine
Assistant Attorney General
Open Records Division
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Ref: ID# 217384
Enc. Submitted documents

c: Ms. Cheree Barrett
308 West 12" Street
Ferris, Texas 75125
(w/o enclosures)






