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4411 North Central Expressway
Dallas, Texas 75205

OR2005-02546
Dear Ms. Perry and Ms. Maresh:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the Public
Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 221061.

The Lewisville Independent School District (the “district™), which you represent, received
a request for information related to a named former student, a named employee, and
information related to the installation of artificial turf at a district sports facility. You
claim that the requested information is excepted from disclosure under sections 552.101
and 552.114 of the Government Code. We have considered the exceptions you claim and
reviewed the submitted information.

Initially, we note that you have not submitted information responsive to the request for
“documentation pertaining to the removal of the grass football field at The Colony High
School and its replacement with Astro Turf.” We assume the district has released this
information to the requestor. If it has not, it must do so at this time to the extent that such
information existed on the date the city received the request for information. See Gov't Code
§§ 552.301(a), .302.

We next address the information you have submitted as Exhibit B. Section 552.101 of the
Government Code excepts from disclosure “information considered to be confidential by
law, either constitutional, statutory, or by judicial decision,” and encompasses information
protected by other statutes, such as the Family Educational Rights and Privacy Act of 1974
(“FERPA”). See 20 U.S.C. § 1232g(b)(1). FERPA provides that no federal funds will be
made available under any applicable program to an educational agency or institution that
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releases personally identifiable information (other than directory information) contained in
a student’s education records to anyone but certain enumerated federal, state, and local
officials and institutions, unless otherwise authorized by the student’s parent. See 20 U.S.C.
§ 1232g(b)(1); see also 34 C.F.R. § 99.3 (defining personally identifiable information).
Under FERPA, “education records” means those records that contain information directly
related to a student and are maintained by an educational agency or institution or by a person
acting for such agency or institution. See id. § 1232g(a)(4)(A).

Exhibit B consists entirely of records maintained by the district that directly relate to a
student of the district. Accordingly, this information constitutes education records for
purposes of FERPA. See, e.g., Belanger v. Nashua, New Hampshire School District, 856 F.
Supp. 40, 48-50 (D.N.H. 1994) (broadly construing FERPA definition of ‘“education
records”). Under FERPA, a student’s parents or guardians generally have an affirmative
right of access to their child’s education records. 20 U.S.C. § 1232g(a)(1)(A); 34 C.F.R.
§ 99.3 (“parent” includes legal guardian of student). Specifically, FERPA provides in part
that:

No funds shall be made available under any applicable program to any
educational agency or institution which has a policy of denying, or which
effectively prevents, the parents of students who are or have been in
attendance at a school of such agency or at such institution, as the case
may be, the right to inspect and review the education records of their
children . . . . Each educational agency or institution shall establish
appropriate procedures for the granting of a request by parents for access to
the education records of their children within a reasonable period of time, but
in no case more than forty-five days after the request has been made.

20 U.S.C. § 1232g(a)(1)(A). In regard to this right of access, FERPA further states that
whenever the student “has attained eighteen years of age, or is attending an institution of
postsecondary education,” the right of access “shall thereafter only be . . . accorded to the
student.” Id. § 1232g(d). In this case, the requestor is the father of the student. We note,
however, that the student at issue is 22 years old. Accordingly, under FERPA, the right of
access to this information generally lies solely with the student. Id.

We are unable to determine whether the requestor, as the father of a student who has attained
the age of majority, has a right of access to these records. We note, however, that under
certain circumstances, a parent of an adult student does have aright of access to the student’s
education records. See 34 C.F.R. § 99.31 (educational agency or institution may disclose
personally identifiable information from education record of student without required
consent if disclosure is to parents of dependent student, as defined in section 152 of Internal
Revenue Code 0f 1986); 19 T.A.C. § 89.1049 (unless student’s parent or other individual has
been granted guardianship of student under Probate Code, all rights granted to parent under
Individuals with Disabilities Education Act (“IDEA”) will transfer to student upon reaching
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age 18); 34 C.F.R. § 300.562 (giving parent right to inspect and review any education records
relating to child with disability receiving special education services under IDEA); see also
34C.F.R. §300.562(c) (“An agency may presume that the parent has authority to inspect and
review records relating to his or her child unless the agency has been advised that the parent
does not have the authority under applicable State law governing such matters as
guardianship, separation, and divorce.”).

If the requestor has a right of access to the submitted information, it must be released to the
requestor. If the requestor does not have a right of access, then because the requestor knows
the student’s identity and the student’s identity is inextricably embedded in the submitted
information, we find that the submitted information cannot be redacted to avoid identifying
the student. Accordingly, in the event the requestor does not have a right of access, the
district must withhold the submitted information in its entirety pursuant to section 552.101
of the Government Code in conjunction with FERPA. See Open Records Decision Nos. 539
(1990), 332 (1982), 206 (1978).

Next, you contend that the information submitted as Exhibit C is excepted under
section 552.101 in conjunction with section 21.355 of the Education Code. Section 21.355
provides, “A document evaluating the performance of a teacher or administrator is
confidential.” This office interpreted this section to apply to any document that evaluates,
as that term is commonly understood, the performance of a teacher or administrator. Open
Records Decision No. 643 (1996). In that opinion, this office also determined that a teacher
is someone who is required to hold and does hold a certificate or permit required under
chapter 21 of the Education Code and is teaching at the time of the evaluation. /d. Based
on your representations and the reasoning set out in Open Records Decision No. 643, we find
that the professional development and appraisal documents in Exhibit C are confidential
under section 21.355 of the Education Code. Accordingly, the district must withhold the
information in Exhibit C pursuant to section 552.101 of the Government Code.

In summary, to the extent the requestor has a special right of access to the information
submitted as Exhibit B, it must be released in accordance with FERPA. However, if the
requestor does not have a special right of access, the district must withhold Exhibit B. The
information submitted as Exhibit C must be withheld under section 552.101 of the
Government Code in conjunction with section 21.355 of the Education Code.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
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filing suit in Travis County within 30 calendar days. /d. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.

Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 of the
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll
free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Tex. Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,
L. Joseph James
Assistant Attorney General

Open Records Division
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Ref: ID# 221061
Enc. Submitted documents

c: Mr. Thomas Fogerty
11033 Seven Coves Drive
Tega Cay, South Carolina 29708
(w/o enclosures)






