GREG ABBOTT

April 20, 2005

Mr. Francisco R. Canseco
Escamilla & Poneck, Inc.
5219 McPherson, Suite 306
Laredo, Texas 78041

OR2005-03415
Dear Mr. Canseco:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 222360.

The United Independent School District (the “district””), which you represent, received a
request for copies of documents involving a specified incident at a high school in the district.
You state that you have released some of the requested information. You claim that aportion
of the remaining information is excepted from disclosure under section 553.135 of the
Government Code, as well as under the Family Educational Rights and Privacy Act of 1974
(“FERPA”). We have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted
information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision,” and
encompasses information made confidential by other statutes. You contend that the
submitted information is confidential under FERPA, section 1232g of title 20 of the United
States Code. FERPA provides that no federal funds will be made available under any
applicable program to an educational agency or institution that releases personally
identifiable information, other than directory information, contained in a student’s education
records to anyone but certain enumerated federal, state, and local officials and institutions,
unless otherwise authorized by the student’s parent. See 20 U.S.C. § 1232g(b)(1); see also
34 C.F.R. § 99.3 (defining personally identifiable information). Section 552.026 of the
Government Code incorporates FERPA into the Public Information Act (the “Act”). See
Open Records Decision No. 634 at 6-8 (1995). Section 552.026 provides as follows:
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This chapter does not require the release of information contained in
education records of an educational agency or institution, except in
conformity with the Family Educational Rights and Privacy Act of 1974,
Sec. 513, Pub. L. No. 93-380, 20 U.S.C. Sec. 1232g.

Gov’t Code § 552:026. “Education records” under FERPA are those records that contain
information directly related to a student and that are maintained by an educational agency or
institution or by a person acting for such agency or institution. See 20 U.S.C.
§ 1232g(a)(4)(A). The submitted documents are records maintained by the district that
contain information directly related to students. Thus, we agree that the documents
constitute education records that are subject to FERPA.

Section 552.114(a) of the Government Code excepts from disclosure “information in a
student record at an educational institution funded wholly or partly by state revenue.” This
office generally has treated “student record” information under section 552.114(a) as the
equivalent of ““education record” information that is protected by FERPA. See Open Records
Decision No. 634 at 5 (1995).

In Open Records Decision No. 634 (1995), this office concluded that: (1) an educational
agency or institution may withhold from public disclosure information that is protected by
FERPA and excepted from required public disclosure by sections 552.026 and 552.101 of
the Government Code without the necessity of requesting an attorney general decision as to
those exceptions, and (2) an educational agency or institution that is state-funded may
withhold from public disclosure information that is excepted from required public disclosure
by section 552.114 of the Government Code as a “student record,” insofar as the “student
record” is protected by FERPA, without the necessity of requesting an attorney general
decision as to that exception. See Open Records Decision No. 634 at 6-8 (1995). You have
redacted the names of district students from the submitted documents. However, as you seek
to withhold the submitted statements in their entirety under FERPA, we will address your
claim that the entire statements are confidential.

Under FERPA, a student’s parents have an affirmative right of access to their child’s
education records, although this right does not extend to information in the student’s records
that identifies other students. See 20U.S.C. § 1232g(a)(1)(A); 34 C.F.R. § 99.3; see also 34
C.F.R. § 99.12(a) (“If the education records of a student contain information on more than
one student, the parent or eligible student may inspect and review or be informed of only the
specific information about that student.”). Thus, the requestor in this case has the right under
FERPA to inspect and review or be informed of information pertaining to her child in the
submitted education records. However, the requestor does not have a right of access to
information in the records that pertains to other students.

An educational agency must withhold information from records subject to FERPA only to
the extent reasonable and necessary to avoid personally identifying a particular student.
See Open Records Decision Nos. 332 (1982), 206 (1978). Such information includes
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information that directly identifies a student as well as information that, if released, would
allow the student’s identity to be easily traced. See Open Records Decision No. 224 (1979)
(finding student’s handwritten comments protected under FERPA because they make identity
of student easily traceable through handwriting, style of expression, or particular incidents
related). As noted, you have redacted the names of the students at issue from the submitted
statements. You have not provided any information indicating that release of the remaining
information in the statements would allow the students’ identities to be easily traced. We
therefore determine that the remaining information in the submitted statements is not
confidential under FERPA and may not be withheld under section 552.101 on that basis.
Accordingly, we find that the district must allow the requestor to inspect and review or be
informed of information pertaining to her child in the submitted education records, but that
the names of students other than the requestor’s child appearing in the submitted records
must be withheld pursuant to section 552.101 of the Government Code in conjunction with
FERPA.

Next, you contend that the submitted documents include names of individuals that are
excepted from disclosure pursuant to section 552.135 of the Government Code. Section
552.135 provides in pertinent part:

(a) “Informer” means a student or former student or an employee or former
employee of a school district who has furnished a report of another person’s
or persons’ possible violation of criminal, civil, or regulatory law to the
school district or the proper regulatory enforcement authority.

(b) An informer’s name or information that would substantially reveal the
identity of an informer is excepted from [required public disclosure.

Gov’t Code § 552.135(a), (b). Because the legislature limited the protection of section
552.135 to the identity of a person who reports a possible violation of “law,” a school district
that seeks to withhold information under section 552.135 must clearly identify to this office
the specific civil, criminal, or regulatory law that is alleged to have been violated. See Gov’t
Code § 552.301(e)(1)(A). After reviewing your comments and the submitted information,
we find you have not established that section 552.135 is applicable to any of the submitted
information. Accordingly, we determine that the district may not withhold the identities of
any district employees from disclosure under section 552.135 of the Government Code.

Finally, you assert that a portion of the submitted information is excepted from disclosure
under section 552.107. This section protects information that comes within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege
in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7
(2002). First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or
documents a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made
“for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services” to the client
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governmental body. See TEX.R. EvID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Texas
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.—Texarkana 1999, orig. proceeding)
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a
communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element.

Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client
representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A), (B),
(C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this office of the identities and
capacities of the individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly,
the attorney-client privilege applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1),
meaning it was “not intended to be disclosed to third persons other than those to whom
disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client
or those reasonably necessary for the transmission of the communication.” Id. 503(a)(5).
Whether a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved
at the time the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180,
184 (Tex. App.—Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive
the privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained.

Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is demonstrated to be
protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body.
See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire
communication, including facts contained therein). You seek to withhold communications
between employees of and attorneys for the district. You indicate that these communications
were made in connection with the rendition of professional legal services and have remained
confidential. Based on your arguments, we conclude that you may withhold the information
you have marked under section 552.107(1).

In summary, the district must withhold the names of students other than the requestor’s child
appearing in the submitted records pursuant to section 552.101 of the Government Code in
conjunction with FERPA. The district may withhold the information it has marked under
section 552.107. The remainder of the submitted information must be released to the
requestor.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
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from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 of the
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll
free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(¢).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Tex. Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note thata third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

Mt b Hoswi?

Tamara L. Harswick
Assistant Attorney General
Open Records Division

TLH/sdk
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Ref: ID# 222360
Enc. Submitted documents

c: Ms. Maria Leticia Rodriguez
303 Easy Gherry Lane
Laredo, Texas 78041
(w/o enclosures)





