GREG ABBOTT

April 25, 2005

Ms. Rebecca Brewer

Abemathy, Roeder, Boyd & Joplin, P.C.
P.O. Box 1210

McKinney, Texas 75070-1210

OR2005-03510
Dear Ms. Brewer:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 225770.

The City of Frisco (the “city”), which you represent, received a request for information
concerning the volume of water usage of a specified business during a specified time period.
You claim that the requested information is excepted from disclosure under section 552. 101
of the Government Code. We have considered the exception you claim and reviewed the
submitted information.

Section 552.101 excepts from disclosure “information considered to be confidential by law,
either constitutional, statutory, or by judicial decision.” This section encompasses
information protected by other statutes. Section 182.052 of the Utilities Code provides in
relevant part:

(a) Except as provided by Section 182.054, a government-operated utility
may not disclose personal information in a customer’s account record, or any
information relating to the volume or units of utility usage or the amounts
billed to or collected from the individual for utility usage, if the customer
requests that the government-operated utility keep the information
confidential. However, a govermnment-operated utility may disclose
information related to the customer’s volume or units of utility usage or
amounts billed to or collected from the individual for utility usage if the
primary source of water for such utility was a sole-source designated aquifer.
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“Personal information” under section 182.052(a) means an individual’s address, telephone
number, or social security number. Util. Code § 182.051(4). Water service is included in
the scope of utility services covered by section 182.052. Util. Code § 182.051(3). We note
that the account record at issue contains the name, telephone number, billing address, and
social security number of the individual listed on the account during the time period in
question, as well as information concerning the volume of usage and amounts billed or
collected. However, we further note that the requestor specifically asks only for the volume
of water used by the business and expressly states that the request does not encompass other
information that may be confidential. We therefore determine that information other than
the volume of usage that appears in the submitted account records, including the customer’s
personal information and information concerning amounts billed or collected, is not
responsive to the request and need not be released at this time.

We next address the public availability of the requested information concerning volume of
water usage. While you have submitted documentation showing that the customer at issue
requested that personal information on the account be kept confidential, we note that
“personal information” under section 182.052(a) of the Utilities Code does not include
information concerning volume of usage. Util. Code § 182.051(4). Thus, we are unable to
determine from the information provided whether the customer at issue timely requested that
water usage information be kept confidential. Furthermore, section 182.052(a) of the
Utilities Code provides that the utility may disclose a customer’s water usage information,
notwithstanding the customer’s request for confidentiality, if the primary source of water for
such utility is a sole-source designated aquifer. We are also unable to determine from the
information provided whether the primary source of water for the city’s utility is a sole-
source designated aquifer. Therefore, we make the following determination: if the primary
source of water for the city utility is not a sole-source designated aquifer, and if the customer
at issue requested that water usage information be kept confidential prior to the date the city
received the present request, we determine that such information is confidential under
section 182.052 of the Utilities Code and must be withheld. See Open Records Decision
No. 625 (1994) (construing statutory predecessor). If, however, the primary source of water
is a sole-source aquifer, and the customer timely requested that water usage information be
kept confidential, the city has the discretion to release water usage information,
notwithstanding the customer’s request for confidentiality. Finally, in either circumstance,
if the customer at issue did not timely elect to keep water usage information confidential,
then the city must release water usage information to the requestor. We have marked the
water usage information in the submitted account records that may be confidential pursuant
to 182.052(a) of the Utilities Code.

In summary, if the primary source of water for the city utility is not a sole-source aquifer and
the customer timely elected to keep water usage information confidential, then the city
must withhold water usage information under section 552.101 in conjunction with
section 182.052. Ifthe primary source of water for the city utility is a sole-source aquifer and
the proper timely election was made, the city has the discretion to release water usage
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information. Ifthe customer at issue did not timely request to keep water usage information
confidential, the city must release the requested water usage information to the requestor.
We have marked information that may be confidential under section 552.101 in conjunction
with section 182.052 of the Utilities Code. The remainder of the submitted information is
not responsive to the present request and need not be released.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 of the
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll
free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Tex. Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.
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If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within ten calendar days of the date of this ruling. )

Sincerely,

e —

David R. Saldivar
Assistant Attorney General
Open Records Division

DRS/seg
Ref: ID#225770
Enc: Submitted documents

c: Mr. John A. Rodgers
State Bank of Texas
P.O. 763009
Dallas, Texas 75376-3009
(w/o enclosures)





