GREG ABBOTT

May 31, 2005

Mr. John Hilll

Cowles & Thompson

901 Main Street, Ste. 4000
Dallas, Texas 75202-3793

OR2005-04706

Dear Mr. Hill:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the Public
Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 225252.

The Town of Addison (the “town”), which you represent, received a request for the medical
records of a named person. You claim that the submitted information is excepted from
disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have considered the
exception you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes. You
claim that the Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (“HIPAA™), 42
U.S.C. §§ 1320d-1320d-8, governs the submitted information. At the direction of Congress,
the Secretary of Health and Human Services (“HHS”) promulgated regulations setting
privacy standards for medical records, which HHS issued as the Federal Standards for
Privacy of Individually Identifiable Health Information. See Health Insurance Portability and
Accountability Act of 1996, 42 U.S.C. § 1320d-2 (Supp. IV 1998) (historical & statutory
note); Standards for Privacy of Individually Identifiable Health Information, 45 C.F.R.
Pts. 160, 164 (“Privacy Rule”); see also Attorney General Opinion JC-0508 at 2 (2002).
These standards govern the releasability of protected health information by a covered entity.
See 45 C.E.R. pts. 160, 164. Under these standards, a covered entity may not use or disclose
protected health information, excepted as provided by parts 160 and 164 of the Code of
Federal Regulations. 45 CF.R. § 164.502(a).
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This office addressed the interplay of the Privacy Rule and the Act. Open Records Decision
No. 681 (2004). In that decision, we noted that section 164.512 of title 45 of the Code of
Federal Regulations provides that a covered entity may use or disclose protected health
information to the extent that such use or disclosure is required by law and the use or
disclosure complies with and is limited to the relevant requirements of such law. See 45
CFR. § 164.512(a)(1). We further noted that the Act “is a mandate in Texas law that
compels Texas governmental bodies to disclose information to the public.” See Open
Records Decision No. 681 at 8 (2004); see also Gov’t Code §§ 552.002, .003, .021. We
therefore held that the disclosures under the Act come within section 164.512(a).
Consequently, the Privacy Rule does not make information confidential for the purpose of
section 552.101 of the Government Code. Open Records Decision No. 681 at 9 (2004); see
also Open Records Decision No. 478 (1987) (as general rule, statutory confidentiality
requires express language making information confidential). Because the Privacy Rule does
not make confidential information that is subject to disclosure under the Act, the town may
withhold requested protected health information from the public only if an exception in
subchapter C of the Act applies.

You also argue that the submitted information is confidential under section 552.101 in
conjunction with the Emergency Medical Services Act, sections 773.091 through 773.173
of the Health and Safety Code, which governs access to emergency medical service (“EMS”)
records. See Open Records Decision No. 598 (1991). Section 773.091 of the Emergency
Medical Services Act provides in part:

(b) Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency
medical services personnel or by a physician providing medical supervision
that are created by the emergency medical services personnel or physician or
maintained by an emergency medical services provider are confidential and

privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex,
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency
medical services. . . .

Health & Safety Code § 773.091 (b), (). Yousstate that the submitted information constitutes
EMS records. Upon review, we find that section 773.091 is applicable to the submitted
information. We note, however, that records that are confidential under section 773.091 may
be disclosed to "any person who bears a written consent of the patient or other persons
authorized to act on the patient's behalf for the release of confidential information.” Health
& Safety Code §§ 773.092(e)(4), .093. Section 773.093 provides that a consent for release
of EMS records must be written and signed by the patient, authorized representative, or
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personal representative and must specify: (1) the information or records to be covered by the
release; (2) the reasons or purpose for the release; and (3) the person to whom the
information is to be released. You state that the patient’s wife has not provided sufficient
evidence that she is the authorized personal representative of the patient. Accordingly, if the
wife provides sufficient evidence that she is the patient’s authorized representative, the town
must release the submitted report to the requestor in its entirety. See Health & Safety Code
§§ 773.092, .093; see also Open Records Decision No. 632 (1995). If the wife does not
provide the proper authorization, then, with the exception of the information subject
to 773.091(g), the town must withhold the submitted report under section 552.101 of the
Government Code in conjunction with section 773.091 of the Health and Safety Code.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to

the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 of the
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll
free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Tex. Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
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sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note thata third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

Jaclyn N. Thompson
Assistant Attorney General
Open Records Division

JNT/krl
Ref: ID# 225252
Enc. Submitted documents
c: Francine Ly
Tillery & Tillery
8344 East R. L. Thornton Freeway, Suite 304

Dallas, Texas 75228
(w/o enclosures)





