GREG ABBOTT

July 22, 2005

Mr. Robert R. Ray

Assistant City Attorney

City of Longview

P.O. Box 1952

Longview, Texas 75606-1952

OR2005-06578

Dear Mr. Ray:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 228583.

The Longview Police Department (the “department”) received a request for information
relating to 911 calls involving a specified address and time interval. You indicate that the
department has released some of the requested information. You claim that other responsive
information is excepted from disclosure under sections 552.101, 552.103, and 552.108 of the
Government Code. We have considered the exceptions you claim and have reviewed the
information you submitted.

We initially note that you failed to comply with section 552.301 of the Government Code in
submitting some of the information at issue. See Gov’t Code §§ 552.301(e)(1)(D), .302;
Hancockv. State Bd. of Ins., 797 S.W.2d 379, 381 (Tex. App.—Austin 1990, no writ). You
claim, however, that the information in question is confidential by law under section
552.101. Because your claim under this exception can provide a compelling reason for non-
disclosure under section 552.302 of the Government Code, we will address your arguments
under section 552.101 with regard to the information that was not timely submitted. See
Open Records Decision Nos. 630 at 3 (1994), 325 at 2 (1982).

Section 552.101 of the Government Code excepts from public disclosure “information
considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.”
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Gov’t Code § 552.101. This exception encompasses information that other statutes make
confidential. You raise section 552.101 in conjunction with section 261.201 of the Family
Code. Section 261.201(a) provides as follows:

(a) The following information is confidential, is not subject to public release
under Chapter 552, Government Code, and may be disclosed only for
purposes consistent with [the Family Code] and applicable federal or state
law or under rules adopted by an investigating agency:

(1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under
[chapter 261 of the Family Code] and the identity of the person
making the report; and

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports,
records, communications, and working papers used or developed in
an investigation under [chapter 261 of the Family Code] or in
providing services as a result of an investigation.

Fam. Code § 261.201(a). We agree that the information that you seek to withhold under
section 261.201 consists of files, reports, records, communications, or working papers used
or developed in an investigation under chapter 261 of the Family Code. Thus, the
information in question is confidential under section 261.201. You indicate that the
department has not adopted any rule that permits the release of this type of information in
this instance. We therefore conclude that the information encompassed by section 261.201
of the Family Code must be withheld from disclosure under section 552.101 of the
Government Code as information made confidential by law. See Open Records Decision
No. 440 at 2 (1986) (addressing predecessor statute).'

Next, we address your claim under section 552.101 in conjunction with section 58.007 of the
Family Code. Section 58.007(c) provides as follows:

(c) Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise,
concerning the child from which a record or file could be generated may not
be disclosed to the public and shall be:

(1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult
files and records;

IAs we are able to make this determination, we need not address your claims under sections 552.103
and 552.108 of the Government Code.



Mr. Robert R. Ray - Page 3

(2) if maintained electronically in the same computer system as
records or files relating to adults, be accessible under controls that are
separate and distinct from controls to access electronic data
concerning adults; and

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state
or federal depository, except as provided by Subchapter B.

Fam. Code § 58.007(c). Section 58.007(c) is applicable to records of juvenile conduct that
occurred on or after September 1, 1997. The juvenile must have been at least 10 years old
and less than 17 years of age when the conduct occurred. See Fam. Code § 51.02(2)
(defining “child” for purposes of title 3 of Family Code). Section 58.007 is not applicable
to information that relates to a juvenile as a complainant, victim, witness, or other involved
party and not as a suspect or offender. You have not demonstrated, and the information that
you seek to withhold under section 58.007 does not otherwise clearly reflect, that any of the
information in question relates to a child for the purposes of section 58.007. We therefore
conclude that the department may not withhold any of the remaining information under
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 58.007 of the Family
Code.

You also raise section 552.101 in conjunction with section 771.061 of the Health and Safety
Code. Section 771.061 makes confidential “[i]Jnformation that a service provider of
telecommunications service is required to furnish to a governmental entity in providing
computerized 9-1-1 service” and “[i]nformation that is contained in an address database
maintained by a governmental entity or a third party used in providing computerized 9-1-1
service.” Health & Safety Code § 771.061(a). You inform us that the City of Longview (the
“city”) provides computerized 9-1-1 service. You have marked information in one of the
remaining documents that you claim is confidential under section 771.061(a). We note that
the other remaining documents contain similar information. Based on your representations,
we agree that to the extent that the remaining documents contain information that was
required to be furnished to the city by a telecommunications service provider or that is
contained in an address database used in providing computerized 9-1-1 service, such
information is confidential under section 771.061 of the Health and Safety Code. See also
Open Records Decision No. 661 at 1-2 (1999). However, information contained in the
remaining documents that was not required to be furnished to the city by a
telecommunications service provider and that is not contained in an address database used
in providing computerized 9-1-1 service is not confidential under 771.061. To the extent that
the remaining documents contain information that is confidential under 771.061, such
information must be withheld from disclosure under section 552.101 of the Government
Code.

2See Act of June 2, 1997, 75" Leg., R.S., ch. 1086, §§ 20, 55(a), 1997 Tex. Gen. Laws 4179, 4187,
4199; Open Records Decision No. 644 (1996).
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In summary: (1) the department must withhold the submitted information that is confidential
under section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 261.201 of the
Family Code; and (2) information contained in the remaining documents that was required
to be furnished to the city by a telecommunications service provider or that is contained in
an address database used in providing computerized 9-1-1 service must be withheld under
section 552.101 in conjunction with section 771.061 of the Health and Safety Code. Therest
of the submitted information is not excepted from disclosure and must be released.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). Ifthe
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 of the
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll
free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Tex. Dep't of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.
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If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,
N RW\ h—ﬁ .

mes W. Morris, 11T
Assistant Attorney General
Open Records Division

JWM/sdk
Ref: ID# 228583
Enc: Submitted documents

c: Ms. Katherine Sayre
Longview News-Journal
P.O. Box 1792
Longview, Texas 75606
(w/o enclosures)





