GREG ABBOTT

August 22, 2005

Mr. Jesis Toscano, Jr.

Administrative Assistant City Attorney
City of Dallas

1500 Marilla Street, Room 7DN
Dallas, Texas 75201

OR2005-07570
Dear Mr. Toscano:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the Public
Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 230514.

The City of Dallas (the “city”) received a request for a copy of the appraisal of the
requestor’s property completed by Con-Real, Inc. You claim that the requested information
is excepted from disclosure under section 552.111 of the Government Code and Rule 192.3
of the Texas Rules of Civil Procedure. We have considered the exceptions you claim and
reviewed the submitted information. We have also considered comments submitted by the
requestor. See Gov’t Code § 552.304 (providing that interested party may submit comments
stating why information should or should not be released). -

As you acknowledge, the submitted information constitutes a completed appraisal report
made for the city, and is therefore subject to section 552.022 of the Government Code.
Section 552.022 provides, in pertinent part, as follows:

(a) Without limiting the amount or kind of information that is public
information under this chapter, the following categories of information are
public information and not excepted from required disclosure under this
chapter unless they are expressly confidential under other law:

(1) a completed report, audit, evaluation, or investigation made
of, for, or by a governmental body, except as provided by
Section 552.108].]
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Gov't Code § 552.022(a)(1). Accordingly, the submitted appraisal report is made expressly
public by section 552.022, unless it is expressly confidential under other law.
Section 552.111 of the Government Code does not constitute “other law” for purposes of
section 552.022. See Open Records Decision Nos. 663 (1999) (governmental body may
waive section 552.111). Accordingly, the city may not withhold the submitted report under
section 552.111 of the Government Code.

However, the city also argues that this licensed appraiser’s report constitutes a consulting
expert report that may be withheld from disclosure under the consulting expert privilege
found in Rule 192.3(e) of the Texas Rules of Civil Procedure. Since the Texas Supreme
Court held that the Texas Rules of Civil Procedure and Texas Rules of Evidence are “other
law” within the meaning of section 552.022, we will address your arguments under
Rule 192.3(e) of the Texas Rules of Civil Procedure. See In re City of Georgetown, 53
S.W.3d 328 (Tex. 2001). A party to litigation is not required to disclose the identity, mental
impressions, and opinions of consulting experts. See TEX.R. C1v.P.192.3(e). A “consulting
expert” is defined as “an expert who has been consulted, retained, or specially employed by
a party in anticipation of litigation or in preparation for trial, but who is not a testifying
expert.” TEX.R.CIv.P. 192.7.

The city explains that when acquiring land, in preparation for possible eminent domain
litigation, it obtains expert advice from licensed appraisers. Further, the city states that it
does not anticipate calling these experts as witnesses at this time. Based on these
representations, we agree that the submitted appraisal report constitutes the opinion of a
consulting expert. Accordingly, the city may withhold the submitted information under
Rule 192.3(e) of the Texas Rules of Civil Procedure.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a). -

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
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statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 of the
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll
free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(¢).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Tex. Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,
LNM’LUVEM AN

Lauren E. Kleine
Assistant Attorney General
Open Records Division
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Ref: ID# 230514

Enc. Submitted documents

c: Mr. Jimmy A. Walker
1610 Elm Street

Dallas, Texas 75201
(w/o enclosures)





