GREG ABBOTT

November 4, 2005

Mr. Charles H. Weir

Assistant City Attorney

City of San Antonio

P.O. Box 839966

San Antonio, Texas 78283-3966

OR2005-10001

Dear Mr. Weir:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 235573.

The City of San Antonio (the “city”) received a request for seven categories of information
related to an incident involving the requestor’s clients and officers of the San Antonio Police
Department (the “department”). You claim that the requested information is excepted from
disclosure under sections 552.101, 552.103, 552.107, and 552.108 of the Government Code.
We have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes. The
submitted information includes emergency medical service (“EMS”) records, access to which
is governed by the provisions of the Emergency Medical Services Act, Health and Safety
Code sections 773.091-.173. See Open Records Decision No. 598 (1991). Section 773.091
of the Emergency Medical Services Act provides in part:

(b) Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency
medical services personnel or by a physician providing medical supervision
that are created by the emergency medical services personnel or physician or
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maintained by an emergency medical services provider are confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex,
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency
medical services].]

Health & Safety Code § 773.091(b), (g). Thus, except for the information specified in
section 773.091(g), EMS records are deemed confidential under section 773.091 and,
therefore, may only be released in accordance with chapter 773 of the Health and Safety
Code. See Health & Safety Code §§ 773.091-.094. We note, however, that records that are
confidential under section 773.091 may be disclosed to “any person who bears a written
consent of the patient or other persons authorized to act on the patient’s behalf for the release
of confidential information.” Health & Safety Code §§ 773.092(e)(4), .093. Section 773.093
provides that a consent for release of EMS records must specify: (1) the information or
records to be covered by the release; (2) the reasons or purpose for the release; and (3) the
person to whom the information is to be released. If section 773.092 applies in this instance,
the city must release this information to the requestor. See Health & Safety Code
§§ 773.092, .093; see also Open Records Decision No. 632 (1995). Otherwise, the city must
withhold the submitted EMS records pursuant to section 552.101 of the Government Code
in conjunction with section 773.091(b) of the Health and Safety Code, except for the
information in these records that is not confidential under section 773.091(g).

We now turn to your arguments under section 552.103 of the Government Code. This
section provides in relevant part as follows:

(a) Information is excepted from [required public disclosure] if it is
information relating to litigation of a civil or criminal nature to which the
state or a political subdivision is or may be a party or to which an officer or
employee of the state or a political subdivision, as a consequence of the
person’s office or employment, is or may be a party.

(c) Information relating to litigation involving a governmental body or an
officer or employee of a governmental body is excepted from disclosure
under Subsection (a) only ifthe litigation is pending or reasonably anticipated
on the date that the requestor applies to the officer for public information for
access to or duplication of the information.
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Gov’t Code § 552.103(a), (c). The city has the burden of providing relevant facts and
documents to show that the section 552.103(a) exception is applicable in a particular
situation. The test for meeting this burden is a showing that (1) litigation is pending or
reasonably anticipated, and (2) the information at issue is related to that litigation. Univ. of
Tex. Law Sch. v. Tex. Legal Found., 958 S.W.2d 479, 481 (Tex. App.—Austin 1997,
no pet.); Heard v. Houston Post Co., 684 S.W.2d 210, 212 (Tex. App.—Houston [1st Dist.]
1984, writ ref’d n.r.e.); Open Records Decision No. 551 at 4 (1990). The city must meet
both prongs of this test for information to be excepted under 552.103(a).

To establish that litigation is reasonably anticipated, a governmental body must provide this
office “concrete evidence showing that the claim that litigation may ensue is more than mere
conjecture.” Open Records Decision No. 452 at 4 (1986). Whether litigation is reasonably
anticipated must be determined on a case-by-case basis. Open Records Decision No. 452
at 4 (1986). In Open Records Decision No. 638 (1996), this office stated that, when a
governmental body receives a notice of claim letter, it can meet its burden of showing that
litigation is reasonably anticipated by representing that the notice of claim letter is in
compliance with the requirements of the Texas Tort Claims Act (“TTCA”), Civ. Prac. &
Rem. Code, ch. 101, or an applicable municipal ordinance. If a governmental body does not
make this representation, the claim letter is a factor that this office will consider in
determining whether a governmental body has established that litigation is reasonably
anticipated based on the totality of the circumstances.

You contend that the remaining information pertains to reasonably anticipated litigation.
You inform us that, prior to the date the city received this request for information, the city
received a notice of claim letter from the requestor regarding the incident at issue. We note,
however, that you have not represented that this notice of claim letter meets the requirements
of the TTCA. Therefore, we will only consider the claim letter as a factor in determining
whether the city reasonably anticipated litigation over the incident at issue. Based on your
representations and our review of the notice of claim letter and submitted information, we
agree that litigation was reasonably anticipated on the date the request was received.
Furthermore, we find that the remaining submitted information relates to the anticipated
litigation for purposes of section 552.103(a).

We note, however, that even where litigation is reasonably anticipated, basic factual
information about a crime must be released. Open Records Decision No. 362 (1983).
Information normally found on the front page of an offense report is generally considered
public, and must be released. Houston Chronicle Pub’g Co. v. City of Houston, 531
S.W.2d 177 (Tex Civ. App.—Houston [14th Dist. 1975, writ ref’d n.r.e.); see Open Records
Decision No. 127 (1976). Thus, the city may not withhold basic information pursuant to
section 552.103.

We further note that a portion of the information at issue reflects on its face that it was
obtained from the attorney representing the opposing parties in the anticipated litigation.
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Once information has been obtained by all parties to the litigation, no section 552.103(a)
interest exists with respect to that information. Open Records Decision No. 349 at 2 (1982).
Therefore, to the extent that the remaining information has either been obtained from or
provided to the opposing parties in the anticipated litigation, it is not excepted from
disclosure under section 552.103(a). However, to the extent that the remaining information
has not been obtained from or provided to the opposing parties in the anticipated litigation
and does not consist of basic information, it may be withheld under section 552.103(a).’
Furthermore, the applicability of this exception under section 552.103 ends when the related
litigation concludes. See Attorney General Opinion MW-575 (1982); Open Records
Decision No. 350 (1982).

We now address your claim under section 552.107 of the Government Code for the
information that was obtained from the attorney representing the opposing parties in the
anticipated litigation. Section 552.107(1) excepts from disclosure information protected by
the attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege under
section 552.107(1) of the Government Code, a governmental body has the burden of
providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege in order to
withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a
governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents a
communication. /d. at 7. Second, the communication must have been made “for the purpose
of facilitating the rendition of professional legal services” to the client governmental body.
TEX. R. EVID. 503(b)(1). Third, the privilege applies only to communications between or
among clients, client representatives, lawyers, and lawyer representatives.? TEX. R. EVID.
503(b)(1)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body seeking to establish that a
communication is protected by the attorney-client privilege must inform this office of the
identity and capacity of each individual involved in the communication. Finally, the
attorney-client privilege applies only to a communication that is confidential. Id. 503(b)(1).
A confidential communication is a communication that was “not intended to be disclosed to
third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of
professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission of
the communication.” Id. 503(a)(5).

'As we are able to make this determination, we need not address your remaining arguments for this
information, except to note that basic information is generally not excepted from disclosure under section
552.108 of the Government Code. See Gov't Code § 552.108(c).

*Specifically, the privilege applies only to confidential communications between the client or a
representative of the client and the client’s lawyer or a representative of the lawyer; between the lawyer and the
lawyer’s representative; by the client or a representative of the client, or the client’s lawyer or a representative
of the lawyer, to a lawyer or representative of a lawyer representing another party in a pending action and
concerning a matter of common interest therein; between representatives of the client or between the client and
arepresentative of the client; or among lawyers and their representatives representing the same client. See TEX.
R.EvID. 503(b)(1)(A), (B), (C), (D), (E); see also id. 503(a)(2), (a)(4) (defining “representative of the client,”
“representative of the lawyer”).
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Whether a communication meets the definition of a confidential communication depends on
the intent of the parties involved at the time the information was communicated. Osborne
v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.—Waco 1997, no writ). Moreover, because the
client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that
the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1) of the
Government Code generally excepts an entire communication that is demonstrated to be
protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body.
See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire
communication, including facts contained therein).

We understand you to represent that the information at issue constitutes confidential
attorney-client communications made between privileged parties in the furtherance of the
rendition of legal services. Accordingly, we find that the city may withhold this information
under section 552.107(1).

In summary, if section 773.092 of the Health and Safety Code applies, the city must release
the EMS records to the requestor. Otherwise, the city must withhold the EMS records
pursuant to section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 773.091(b)
of the Health and Safety Code, except for the information in these records that is not
confidential under section 773.091(g) of the Health and Safety Code. The marked
information may be withheld under section 552.107 of the Government Code. Except for
basic information, the city may withhold the remaining information under section 552.103
of the Government Code, including the information in the EMS records that is not
confidential under section 773.091(g) of the Health and Safety Code.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
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will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 of the
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll
free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Office of the
Attorney General at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of the date of this ruling.

Sincerely,

Assistant Attorney General
Open Records Division

CEC/sdk

Ref: ID# 235573

Enc. Submitted documents

c: Mr. James W. Myart, Jr., P.C.
1104 Denver Boulevard, Suite 300

San Antonio, Texas 78210
(w/o enclosures)





