GREG ABBOTT

December 20, 2005

Ms. Rebecca L. Hellbaum

Associate General Counsel

Texas Tech University System

3601 4™ Street, Suite 2B141, STOP 6246
Lubbock, TX 79430-6246

OR2005-11448

Dear Ms. Hellbaum:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the Public
Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 238506.

The Texas Tech University Health Sciences Center (the “university”) received a request for
the requestor’s personnel files. You state that you have released some of the requested
information, but claim that the submitted information is excepted from disclosure under
sections 552.101 and 552.107 of the Government Code. We have considered the exceptions
you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t
Code § 552.101. This section encompasses information made confidential by other statutes.
You claim that some of the submitted information is not subject to release pursuant to the
Privacy Rule adopted by the United States Department of Health and Human Services, Office
for Civil Rights, to implement the Health Insurance Portability and Accountability Act
of 1996 (“HIPAA™). At the direction of Congress, the Secretary of Health and Human
Services (“HHS”) promulgated regulations setting privacy standards for medical records,
which HHS issued as the Federal Standards for Privacy of Individually Identifiable Health
Information. See HIPAA,42U.S.C. § 1320d-2 (Supp. IV 1998) (historical & statutory note);
Standards for Privacy of Individually Identifiable Health Information, 45 C.F.R. Pts. 160, 164
(“Privacy Rule”); see also Attorney General Opinion JC-0508 at 2 (2002). These standards
govern the releasability of protected health information by a covered entity. See 45 C.F.R.
pts. 160, 164. Under these standards, a covered entity may not use or disclose protected
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health information, excepted as provided by parts 160 and 164 of the Code of Federal
Regulations. 45 C.F.R. § 164.502(a).

This office has addressed the interplay of the Privacy Rule and the Act. Open Records
Decision No. 681 (2004). In that decision, we noted that section 164.512 of title 45 of the
Code of Federal Regulations provides that a covered entity may use or disclose protected
health information to the extent that such use or disclosure is required by law and the use or
disclosure complies with and is limited to the relevant requirements of such law. See 45
C.FR. § 164.512(a)(1). We further noted that the Act “is a mandate in Texas law that
compels Texas governmental bodies to disclose information to the public.” See Open
Records Decision No. 681 at 8 (2004); see also Gov’t Code §§ 552.002, .003, .021. We
therefore held that the disclosures under the Act come within section 164.512(a).
Consequently, the Privacy Rule does not make information confidential for the purpose of
section 552.101 of the Government Code. Open Records Decision No. 681 at9 (2004); see
also Open Records Decision No. 478 (1987) (as general rule, statutory confidentiality
requires express language making information confidential). Because the Privacy Rule does
not make confidential information that is subject to disclosure under the Act, the univesity
may withhold protected health information from the public only if the information is
confidential under other law or an exception in subchapter C of the Act applies.

Section 552.101 also encompasses the Medical Practice Act (the “MPA”), found at subtitle B
of title 3 of the Occupations Code. The MPA defines “medical peer review” as “the
evaluation of medical and health care services, including evaluation of the qualifications of
professional health care practitioners and of patient care rendered by those practitioners.”
Occ. Code § 151.002(a)(7). A medical peer review committee is “a committee of a health
care entity . . . or the medical staff of a health care entity, that operates under written bylaws
approved by the policy-making body or the governing board of the health care entity and is
authorized to evaluate the quality of medical and health care services[.]” Id. § 151.002(a)(8).
Section 160.007 of the MPA states that, “[e]xcept as otherwise provided by this subtitle, each
proceeding or record of a medical peer review committee is confidential, and any
communication made to a medical peer review committee is privileged.” Id. § 160.007.

Section 161.032 of the Health and Safety Code provides in part:

(a) The records and proceedings of a medical committee are confidential and
are not subject to court subpoena.

(c) Records, information, or reports of a medical commiittee . . . and records,
information, or reports provided by a medical committee . .. to the governing
body of a public hospital . . . are not subject to disclosure under Chapter 552,
Government Code.
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(f) This section and Subchapter A, Chapter 160, Occupations Code, do not
apply to records made or maintained in the regular course of business by a
hospital, health maintenance organization, medical organization, university
medical center or health science center, hospital district, hospital authority,
or extended care facility.

Health & Safety Code §§ 161.032(a), (c), (f). Section 161.031(a) defines a “medical
committee” as “any committee . . . of (3) a university medical school or health science center
_...” Section 161.031(b) provides that the “term includes a committee appointed ad hoc to
conduct a specific investigation or established under state or federal law or rule or under the
bylaws or rules of the organization or institution.” Section 161.0315 provides in relevant
part that “[t]he governing body of a hospital, medical organization [or] university medical
school or health science center . . . may form . . . a medical committee, as defined by
section 161.031, to evaluate medical and health care services . . ..” Id. § 161.0315(a).
Section 161.032 also provides, however, that “[t]his section [does] not apply to records made
or maintained in the regular course of business by a hospital.” See id. § 161.032(f). The
phrase “records made or maintained in the regular course of business” has been construed
to mean records that are neither created nor obtained in connection with a medical
committee’s deliberative proceedings. See Memorial Hosp.-the Woodlands v. McCown, 927
S.W.2d 1,9-10 (Tex. 1996) (discussing Barnes v. Whittington, 751 S.W.2d 493 (Tex. 1988),
and Jordan v. Court of Appeals for Fourth Supreme Judicial Dist., 701 S.W.2d 644
(Tex. 1985)).

You state that some of the submitted documents are records of, or communications to, the
university’s Credentials Committee, Compliance Committee, School of Medicine Tenure and
Promotion Committee, Department of Ophthalmology, and Risk Management Committee.
You also state that these committees, along with the Department of Ophthalmology, evaluate
health care services. We note that the university by-laws provide that all university
departments and committees shall serve as medical peer review committees. Therefore,
based on our review, we agree that these committees, along with the Department of
Ophthalmology, constitute medical peer review committees. Accordingly, the university
must withhold the peer review documents we have marked under section 552.101 of the
Government Code in conjunction with section 160.007 of the Occupations Code.

You also state that some of the submitted documents were “created or obtained in []
connection with the deliberations of” the university’s Institutional Review Board. You state
that the Institutional Review Board oversees human research subject protections and is a
committee of the university’s health sciences center. Based on our review, we find that the
Institutional Review Board is a medical committee as defined in section 161.031(a).
Accordingly, the university must withhold the medical committee documents we have
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marked under section 552.101 in conjunction with section 161.032 of the Health & Safety
Code.'

Next, you claim that one of the remaining documents is excepted from disclosure under
section 552.101 in conjunction with chapter 159 of the Occupations Code. Section 159.002
provides in part:

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Occ. Code § 159.002 (b) - (c). Upon review, we conclude that the document at issue is not
amedical record. Accordingly, the university may not withhold it under section 159.002 of
the Occupations Code, and it must be released to the requestor.

Next, you claim that some of the remaining documents are excepted from disclosure under
section 552.107 of the Government Code. Section 552.107(1) protects information coming
within the attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a
governmental body has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the
elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open Records
Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that the
information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the
communication must have been made “for the purpose of facilitating the rendition of
professional legal services” to the client governmental body. TEX. R. EVID. 503(b)(1). The
privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client
governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex.
App.—Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney
acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators,
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer
representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body

!As our ruling is dispositive for this information, we need not address your remaining arguments for
withholding this information.
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must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to
a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was “not intended to be disclosed
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition
of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission
of the communication.” Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition
depends on the intent of the parties involved at the time the information was communicated.
Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.—Waco 1997, no writ). Moreover,
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must
explain that the confidentiality of acommunication has been maintained. Section 552.107(1)
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v.
DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication,
including facts contained therein).

You assert that some of the remaining documents constitute a confidential communication
between a university employee and an associate general counsel “made in the furtherance of
the rendition of professional legal services[.]” You also indicate that these documents have
only been released to other university employees. Therefore, based on your representations
and our review, we conclude that the university may withhold these documents, which we
have marked, under section 552.107.

In summary, the university must withhold the documents we have marked under
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 160.007 of the
Occupations Code and section 161.032 of the Health & Safety Code. The university may
withhold the documents we have marked under section 552.107 of the Government Code.
The remaining document must be released to the requestor.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).
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If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 of the
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll
free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Office of the
Attorney General at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of the date of this ruling.

Sincerely,

James A Person Il (&

Assistant Attorney General
Open Records Division

JAP/krl

Ref: ID# 238506

- Enc. Submitted documents
c: Ms. Sandra M. Brown

815 Courtney Street SE

Concord, NC 28025
(w/o enclosures)





