
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
-. 

G R E G  A B B O T T  

April 20,2007 

Ms. Heather R. Rutland 
Henslee Fowler Hepworth & Schwartz LLP 
816 Congress Avenue, Suite 800 
Austin, Texas 78701 

Dear Ms. Rutland: 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 276265. 

The Wimberley Independent School District (the "district"), which you represent, received 
a request for: (1) documents related to a survey conducted by a district board member, 
including information provided to trustees for their January school board meetings; (2) e- 
mails to and from the superintendent pertaining to the survey; and (3) minutes from the 
January school board meetings where the survey was discussed. You state some responsive 
information has been provided to the requestor, but claim that portions of the submitted 
information are excepted from disclosure under sections 552.1 07, 552.114, and 552.1 17 of 
the Government Code. We have considered the exceptions you claim and reviewed the 
submitted infom~ation. 

We first address your contention that some of the information you highlighted in Exhibits 
A, C, and D constitutes student records and is therefore excepted from public disclosure 
under section 552.114 ofthe Government Code. Theunited States Department ofEducation 
Family Policy Compliance Office (the "DOE") informed this office that the Family 
Educational Rights andprivacy Act ("FERPA"), 20 U.S.C. 5 12328, doesnot permit state and 
local educational authorities to disclose to this office, without parental consent, unredacted, 
personally identifiable information contained in education records for the purpose of our 
review in the open records ruling process under the Act. Consequently, state and local 
educational authorities that receive a request for education records from a member of the 
public under the Act must not submit education records to this office in nnredacted form, that 
is, in a f o m ~  in which "personally identifiable information" is disclosed. See 34 C.F.R. 
6 99.3 (defining "personally identifiable information"). You bave submitted, among other 
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things, unredacted education records for our review. Because our office is prohibited from 
reviewing these education records to determine whether appropriate redactions under FERPA 
have becn made, we will not address the applicability of FERPA to any of the submitted 
records. Such determinations under FERPA must be made by the educational authority in 
possession of the education records.' Accordingly, we also do not address your arguments 
under section 552.1 14 of the Government Code. See Gov't Code $5 552.026 (incorporating 
FERPA into the Act); . l l 4  (excepting from disclosure "student records"); Open Records 
Decision No. 539 (1990) (determining the same analysis applies under section 552.1 14 of 
the Government Code and FERPA). We will, however, address the applicability of the 
remaining claimed exceptions to the submitted information. 

You contend that some of the information you highlighted in Exhibits A and B is excepted 
from disclosure pursuant to section 552.107 of the Government Code. Section 552.107(1) 
protects information that comes within the attorney-client privilege. When asserting the 
attorney-client privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary 
facts to demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at 
issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must 
demonstrate that the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. 
Second, the communication must have been made "for the purpose of facilitating the 
rendition of professional legal services" to the client governmental body. See TEX. R. 
EVID. 503(b)(l). The privilegedoesnot apply when an attorney or representative is involved 
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the 
client governmental body. See In re Texas Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337,340 (Tex. 
App.-Tcxarkana 1999, orig. proceeding) (attomey-client privilege does not apply if attorney 
actingin capacity otherthan that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities 
other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, or 
managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the government 
does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications 
between or anlong clients, client representatives, lawyers, and lawyer representatives. See 
TEX. R. EVID. 503(h)(l)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this 
office of the identities and capacities of the individuals to whom each cornillunication at 
issue has becn made. Lastly, the attoi-ney-client privilege applies only lo a coirficentza!' 
communication, id. 503(b)(l), meaning it was "not intended to be disclosed to third persons 
other than tl~ose to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional 
legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. See 
Osborrzc v. Johtzsorz, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, no writ). Moreover, 
because the client may elect to waive the privilege at ally time, a governmental body must 

1 In the future, if the district does obtain parental consent to submit tinredacted educatioii records and 
the district seeks a ruling from this office on the proper redaction of those education records in compliance with 
FERPA, we will role accordingly. 
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explain that the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. 
DeSlznzo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1906) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

You state that information you highlighted in Exhibits A and B consists of conimunications 
between a district board member and the district's attorney regarding a legal matter. You 
assert that these communications were not intended to be disclosed to a third party. Based 
on your representations and our review of the submitted information, we conclude that the 
information we have marked in Exhibits A and B constitutes confidential attorney-client 
communications made in connection with the rendition of professional legal services to the 
district. We therefore conclude that the district may withhold this marked information under 
section 552.107(1) of the Government Code. However, as to the remaining infomiation in 
Exhibit A that you assert is exceptedpursuant to section 552.107(1), we find that the district 
has failed to demonstrate how it constitutes a confidential attorney-client communication 
made in connectionwith the rendition ofprofessional legal services to the district. Therefore, 
the district may not witl~hold this information under section 552.107(1) of the Government 
Code. 

Section 552.1 17(a)(l) of the Government Code excepts from public disclosure the present 
and former home addresses and telephone numbers, social security numbers, and family 
member information of current or former officials or employees of a governmental body who 
timely request that such information be kept confidential under section 552.024. Whether 
a particular piece of information is protected by section 552.117 must be detenniried at the 
time the request for it is made. See Open Records DecisionNo. 530 at 5 (1989). Tile district 
may only withhold information under section 552.1 17(a)(l) on behalf of current or former 
officials or employees who made a request for confidentiality under section 552.024 prior 
to the date on which the request for this information was made. The submitted documents 
contain the family member information of three district employees. Although you have 
submitted election forms for all three individuals, only one of the individuals has elected to 
keep information regarding lier family confidential. The remaining two individuals have 
only elected to keep their home addresses and telephonenumbers confidential. .4ccordingly, 
pursuant to section 552.1 17(a)(I), the district must only withhold the personal information 
we have marked in Exhibits A; D, arid E. 

We note that the submitted infomiation coiitains private e-mail addresse~.~ Section 552.1 37 
excepts from disclosure "an e-mail address of a member of the public that is provided for the 
purpose of communicating electronically with a governmental body" unless the member of 

?he Office of the Attorirey General wiil raise niandatory exceptions on behalf of a sovfmine~ital - 
body, but ordi~iarily wiil not raise other exceptions. Open Records Oecisio~ih'os. 481 (1987) 480 (1987), 470 
(1987). 
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the public consents to its release or the e-mail address is of a type specifically excluded by 
subsection (c). Gov't Code 5 552.137(a)-(c). We note that section 552.137 does not apply 
to a government employee's work e-mail address because such an address is not that of the 
employee as a "member of the public" but is instead the address of the individual as a 
government employee. Section 552.137 also does not protect from public disclosure "an e- 
mail address ... provided to a governmental body by a person who has a contractual 
relationship with the govemme~ltal body. " Gov't Code 5 552.137(~)(1). The district must 
withhold the personal e-mail addresses we have marked under section 552.137, unless the 
owner of a particular e-mail address has affirmatively consented to its public disclosure. 

In summary, this ruling does not address the applicability of FERPA to the submitted 
information. Should the district determine that all or portions of the submitted information 
constitute "education records" subject to FERPA, the district must dispose of that 
information in accordance with FERPA, rather than the Act. The district may withhold the 
information we marked in Exhibits A and B under section 552.107(1) of the Government 
Code. The district must withhold the information we marked in Exhibits A, D, and E under 
section 552.1 17 of the Government Code, and the private e-mail addresses we marked under 
section 552.137 unless the district received consent for their release. The remaining 
information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the 
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other records or any other circumstances. 

This nrling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited 
fro111 asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov't Code 5 552.301(f). If the 
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by 
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. 5 552.324(b). In order to get the full 
benefit of such an appeal, the govemmental body must file suit within 10 calendar days. 
Id. 5 552.353(b)(3), (e). If the governmental body does not appeal this nlling and the 
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general 
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling. Id. 
S 552.321(a). 

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested 
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the 
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the govenlmental body 
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the 
Governnlent Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 of the 
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the 
req~restor should report that failure to the attorney general's Open Government Hotline, toll 
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free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county 
attorney. Id. 5 552.3215(e). 

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the 
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental 
body. Id. 5 552.321(a); Texas Dep't of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411 
(Tex. App.-Austin 1992, no writ). 

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for 
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in conlpliance with this ruling, be 
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or 
complaints about over-charging must he directed to Hadassah Schloss at the Office of the 
Attorney General at (512) 475-2497. 

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments 
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for 
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days 
of the date of this ruling. 

Sincerely, 

Aries Solis 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

Ref: JD# 276265 

Enc. Submitted documents 

c: Ms. Molly Bloom 
Austin American-Statesman 
109 East Hopkins Street, Suite 203 
San Marcos, Texas 78666 
(wio enclosures) 


