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OR2007-138 I I

Dear Mr. Cruz:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code, Your request was
assigned ID# 292549,

The Clint Independent School District (the "district"), which you represent, received a
request for information related to investigations involving the requestor during a specified
time period, You state that a portion of the requested information will be provided to the
requestor. You claim that the submitted information is excepted from disclosure under
sections 552, I01 and 552, 107of the Government Code, We have considered the exceptions
you claim and reviewed the submitted information,

Recently, the United States Department of Education Family Policy Compliance Office
informed this office that the Family Educational Rights and Privacy Act ("FERPA"), 20
U,S,c. § 1232(a), does not permit state and local educational authorities to disclose to this
office, without parental consent, unredacted, personally identifiable information contained
in education records for the purpose of our review in the open records ruling process under
the Act I Consequently, state and local educational authorities that receive a request for
education records from a member of the public under the Act must not submit education
records to this office in unredacted form, that is, in a form in which "personally identifiable
information" is disclosed, See 34 C.P.R, § 99,3 (defining "personally identifiable

'A copy of this letter may be found on the Office of the Attorney General's website:
http://www.oag.state.tx.us!opinopen/og_resources.shtml.

POST 01'1'1 C:L Btl>: 12548, AUSTIN, TEXAS 787] ] - 2 5·';8 'TEL: (512) '1(i3 2 j 00 www.oec.. sr.vrt. J'X. US



Mr. Juan J. Cruz - Page 2

information"). Determinations under FERPA must be made by the educational authority in
possession of the education records.' We note that FERPA is not applieable to law
enforcement records maintained by the district poliee department that were created by the
department for a law enforcement purpose. See 20 U.S.c. § 1232g(a)(4)(B)(ii); 34 c.F.R.
§§ 99.3, 99.8. Among other things, you have submitted education records that you have
redacted pursuant to FERPA for our review. However, some of the submitted education
records still contain student information. Because our offiee is prohibited from reviewing
these edueation reeords to determine whether appropriate redactions under FERPA have been
made, we will not address the applicability of FERPA to any of the submitted records. We
will, however, address the applicability of your claimed exeeptions to the submitted
information.

Section 552.10 I exeepts from disclosure "information considered to be confidential by law,
either constitutional, statutory, or byjudicial decision." Gov't Code § 552.10 I. This section
encompasses information protected by other statutes. Section 261.20 I (a) of the Family Code
provides as follows:

(a) The following information is confidential, is not subject to public release
under Chapter 552, Government Code, and may bc disclosed only for
purposes consistent with this code and applicable federal or state law or under
rules adopted by an investigating agency:

(I) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this
chapter and the identity of the person making the report; and

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports,
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers
used or developed in an investigation under this chapter or in
providing services as a result of an investigation.

Fam. Code § 261.201(a). We note that the district is not an agency authorized to conduct a
chapter 261 investigation. See id. § 261.103 (listing agencies that may conduct child abuse
investigations). However, you indicate that Exhibit C contains reports of alleged or
suspected abuse made to the Child Protective Services Division of the Texas Department of
Family and Protective Services ("CPS") and other information used or developed in an
investigation by CPS. Upon review, we find that this information is within the scope of
section 261.201 of the Family Code. You have not indicated that the district has adopted a
rule that governs the release of this type of information. Therefore, we assume that no such
regulation exists. Given that assumption, the information at issue is confidential pursuant

2In the future, if the districtdoes obtain parental consent to submitunredacted education records and
thedistrictseeks a ruling fromthisoffice on theproper redaction of those educationrecords incompliance with
FERPA, we will rule accordingly.
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to section 261.201 of the Family Code, See Open Records Decision No, 440 at 2 (1986)
(predecessor statute). Accordingly, the district must withhold the information at issue from
disclosure under section 552,101 of the Government Code as information made confidential
bylaw,

Section 552,107 of the Government Code protects information coming within the
attorney-client privilege, Gov't Code § 552,107, When asserting the attorney-client
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary faets to
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue, Open
Records Decision No, 676 at 6-7 (2002),

First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication, Id. at 7, Second, the communication must have been made "for the
purpose of facilitating the rendition ofprofessional legal services" to the client governmental
body, TEX. R, EVID, 503(b)(1), The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body, In re rex. Farmers Ins.
Exch. 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999,orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney aeting in eapacity other than that of attorney).
Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers, Thus, the mere fact that a communication
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives,
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A), (B), (C), (D), (E), Thus,
a governmental body must inform this office of the identities and capacities of the
individuals to whom each communication at issue has been made, Lastly, the attorney-client
privilege applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was "not
intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in
furtherance of the rendition of professiona11ega1 services to the client or those reasonably
necessary for the transmission of the communication," Id. 503(a)(5),

Whether a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved
at the time the information was communicated, Osborne v, Johnson, 954 S.W,2d 180, 184
(Tex. App.-Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained, Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body, See Huie v. DeShazo, 922 S,W,2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein),

You state that the information in Exhibit B consists of communications between the district's
attorney and district personnel. Further, you explain that these communications were made
for the purpose of facilitating the rendition of professiona11ega1 services to the district. You
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also state that these eommunications have not been disclosed to third parties and that the
eonfidentiality has not been waived. Based on these representations and our review. we
conclude that the district may withhold the information in Exhibit B under seetion 552.107.

In summary, the district must withhold Exhibit C under section 552.101 in conjunction with
section 261.201 of the Family Code. The district may withhold Exhibit B under
section 552.107.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov't Code § 552.301 (t). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days, !d. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
[d. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
[d. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221 (a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 of the
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general's Open Government Hotline,
toll free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or
county attorney. !d. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. [d. § 552.321(a); Texas Dep't of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.-Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Office of the
Attorney General at (512) 475-2497.
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If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of the date of this ruling.

Sincerely,

I"i~Assistant Attorney General
Open Records Division

LH/jb

Ref: ID# 292549

Ene. Submitted documents

c: Mr. Jimmy Wiseman
4253 Hunt Drive, #2309
Carrollton, Texas 75010
(w/o enclosures)


