ATTORNEY (GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

January 4, 2008

Ms. Patricia A. Adams
Town Attorney

Town of Trophy Club

100 Municipal Drive
Trophy Club, Texas 76262

Mr. Jeffrey L. Moore

Counsel for the Town of Trophy Club
Brown & Hofmeister, L.L.P.

740 East Campbell Road, Suite 800
Richardson, Texas 75081

OR2008-00135

Dear Ms. Adams and Mr. Moore:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was

assigned ID# 298765.

The Town of Trophy Club (the “town”) received four requests for information pertaining to
a grievance filed against the town. You state that the town has released some of the
responsive information to the requestors. You also state that the town does not have
information responsive to one of the requests.' You claim that the submitted information is
excepted from disclosure under sections 552.101, 552.107, 552.117, and 552.137 of the
Government Code. We have considered the exceptions you claim and reviewed the

submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t

'"The Actdoes not require a governmental body to release information that did not exist when a request
for information was received. See Econ. Opportunities Dev. Corp. v. Bustamante, 562 S.W.2d 266, 267-68
(Tex. Civ. App.—San Antonio 1978, writ denied); Open Records Decision No. 452 at 3 (1986).
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Code § 552.101. This section encompasses information that other statutes make confidential.
You claim that a portion of the submitted information is not subject to release pursuant to
the Privacy Rule adopted by the United States Department of Health and Human Services,
Office for Civil Rights, to implement the Health Insurance Portability and Accountability Act
of 1996 (“HIPAA”). At the direction of Congress, the Secretary of Health and Human
Services (“HHS”) promulgated regulations setting privacy standards for medical records,
which HHS issued as the Federal Standards for Privacy of Individually Identifiable Health
Information. See HIPAA,42 U.S.C. § 1320d-2 (Supp. IV 1998) (historical & statutory note);
Standards for Privacy of Individually Identifiable Health Information, 45 C.F.R. Pts. 160, 164
(“Privacy Rule”); see also Attorney General Opinion JC-0508 at 2 (2002). These standards
govern the releasability of protected health information by a covered entity. See 45 C.F.R.
pts. 160, 164. Under these standards, a covered entity may not use or disclose protected
health information, except as provided by parts 160 and 164 of the Code of Federal

Regulations. 45 C.F.R. § 164.502(a).

This office addressed the interplay of the Privacy Rule and the Act. See Open Records
Decision No. 681 (2004). In that decision, we noted that section 164.512 of title 45 of the
Code of Federal Regulations provides that a covered entity may use or disclose protected
health information to the extent that such use or disclosure is required by law and the use or
disclosure complies with and is limited to the relevant requirements of such law. See 45
CF.R. § 164.512(a)(1). We further noted that the Act “is a mandate in Texas law that
compels Texas governmental bodies to disclose information to the public.” See Open
Records Decision No. 681 at 8 (2004); see also Gov’t Code §§ 552.002, .003, .021. We
therefore held that disclosures under the Act come within section 164.512(a) of title 45 of
the Code of Federal Regulations. Consequently, the Privacy Rule does not make information
confidential for the purpose of section 552.101 of the Government Code. Abbott v. Tex.
Dep 't of Mental Health & Mental Retardation, 212 S.W.3d 648 (Tex. App.—Austin 2000,
no. pet.) (disclosures under the Act fall within section 164.512(a)(1) of the Privacy Rule);
Open Records Decision No. 681 at 9 (2004); see also Open Records Decision No. 478
(1987) (as general rule, statutory confidentiality requires express language making
information confidential). Because the Privacy Rule does not make confidential information
that 1s subject to disclosure under the Act, the town may withhold protected health
information from the public only if the information is confidential under other law or an

exception in subchapter C of the Act applies.

Next, you assert that a portion of the submitted information is confidential under the Medical
Practice Act. Section 552.101 of the Government Code encompasses the Medical Practice
Act (the “MPA”), subtitle B oftitle 3 of the Occupations Code. Section 159.002 of the MPA

provides in part:

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.
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(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Occ. Code § 159.002 (b), (c). Information that is subject to the MPA includes both medical
records and information obtained from those medical records. See id. §§ 159.002, .004;
Open Records Decision No. 598 (1991). This office has concluded that the protection
afforded by section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone
under the supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370
(1983), 343 (1982). We note that the information you assert is subject to the MPA was not
created by a physician or someone under the supervision of a physician. Thus, we conclude
that the town may not withhold this information under the MPA.

You also claim that a portion of the submitted information is excepted from disclosure under
section 552.101 of the Government Code in conjunction with common-law privacy.
Common-law privacy protects information if (1) the information contains highly intimate or
embarrassing facts, the publication of which would be highly objectionable to a reasonable
person, and (2) the information is not of legitimate concern to the public. Indus. Found. v.
Tex. Indus. Accident Bd., 540 S.W.2d 668, 685 (Tex. 1976). The type of information
considered intimate and embarrassing by the Texas Supreme Court in Industrial Foundation
included information relating to sexual assault, pregnancy, mental or physical abuse in the
workplace, illegitimate children, psychiatric treatment of mental disorders, attempted suicide,
and injuries to sexual organs. /d. at 683. In addition, this office has found that the identities
of victims of sexual harassment are excepted from disclosure under common-law privacy.
See Morales v. Ellen, 840 S.W.2d 519 (Tex. App.—El Paso 1992, writ denied) (identity of
witnesses to and victims of sexual harassment was highly intimate or embarrassing
information and public did not have a legitimate interest in such information). Uponreview,
we determine that the information at issue is either not intimate or embarrassing or is of a
legitimate public interest. Therefore, none of this information may be withheld under the

doctrine of common-law privacy.

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege
in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7
(2002). First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or
documents a communication. /d. at 7. Second, the communication must have been made
“for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services” to the client
governmental body. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Texas
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.—Texarkana 1999, orig. proceeding)
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of
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attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a
communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element.
Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client
representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A)-(E).
Thus, a governmental body must inform this office of the identities and capacities of the
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client
privilege applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was “not
intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure 1s made in
furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those reasonably
necessary for the transmission of the communication.” /d. 503(a)(5). Whether a
communication meets this definition depends on the infent of the parties immvolved at the time
the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex.
App.—Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the privilege
at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a communication
has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is
demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the
governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege
extends to entire communication, including facts contained therein).

You have marked the information that the town seeks to withhold under section 552.107(1).
You state that the marked information consists of attorney-client communications that were
made for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services to the town.
You also state that the communications were intended to be and remain confidential. Based
on your representations and our review of the information at issue, we conclude that the town
may withhold the information we have marked under section 552.107(1) of the Government

Code.

Section 552.117(a)(1) of the Government Code excepts from disclosure the current and
former home addresses, telephone numbers, social security numbers, personal cellular
numbers, and family member information of current or former officials or employees of a
governmental body who request that this information be kept confidential under
section 552.024 of the Government Code. Whether a particular item of information is
protected by section 552.117(a)(1) must be determined at the time of the governmental
body’s receipt of the request for the information. See Open Records Decision No. 530 at 5
(1989). The town may only withhold information under section 552.117 on behalf of current
or former employees who made a request for confidentiality prior to the date on which the
request for this information was made. For those employees who timely elected to keep their
personal information confidential, the town must withhold the information we have marked
pursuant to section 552.117(a)(1) of the Government Code. The town may not withhold this
information under section 552.117(a)(1) for those employees who did not make a timely
election to keep the information confidential. However, we note, and you acknowledge, that
one of the requestors has a special right of access to his own section 552.117(a)(1)
information pursuant to section 552.023 of the Government Code. See Gov’t
Code § 552.023(b) (governmental body may not deny access to person to whom information
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relates or person’s agent on grounds that information is considered confidential by privacy
principles). Accordingly, you may not withhold a requestor’s own section 552.117(a)
information from him.

Section 552.137 of the Government Code states in part that “[e]xcept as otherwise provided
by this section, an e-mail address of a member of the public that is provided for the purpose
of communicating electronically with a governmental body is confidential and not subject
to disclosure under [the Act],” unless the owner of the e-mail address has affirmatively
consented to its public disclosure. /d. § 552.137(a). The types of e-mail addresses listed in
section 552.137(c) may not be withheld under this exception. See id. § 552.137(c). We
have marked e-mail addresses that the town must withhold under section 552.137 unless the
owner of the e-mail address has affirmatively consented to its disclosure.

In summary, the town may withhold the information we have marked pursuant to
section 552.107 of the Government Code. If the current or former town employees timely
requested confidentiality under section 552.024 of the Government Code, the town must
withhold the information we have marked pursuant to section 552.117 of the Government
Code; however, the town may not withhold a requestor’s own section 552.117 information
from him. The town must withhold the e-mail addresses we have marked under
section 552.137 of the Government Code. The remaining submitted information must be

released.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). Ifthe
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must file suit in
Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full benefit of
such a challenge, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.

Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 of the
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline,
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toll free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or
county attorney. /d. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can challenge that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Office of the

Attorney General at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days

of the date of this ruling.

Sincerely,

//

Jonathan Miles
Assistant Attorney General
Open Records Division

JM/jh
Ref:  ID# 298765
Enc. Submitted documents

c: Mr. Dave Ferman and Mr. Bill Teeter
Fort Worth Star-Telegram
400 West 7™ Street
Fort Worth, Texas 76102
(w/o enclosures)

Ms. Dru Murray

Fort Worth Star-Telegram
1103 Keller Parkway
Keller, Texas 76244

(w/o enclosures)



