ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

GREG ABBOTT

January 15, 2008

Ms. Cara Leahy White

Taylor, Olson, Adkins, Sralla, Elam, L.L.P.
6000 Western Place, Suite 200

[-30 at Bryant-Irvin Road

Fort Worth, Texas 76107-4654

OR2008-00748

Dear Ms. White:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
- Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was

assigned ID# 299568.

The City of Southlake (the “city”), which you represent, received a request for information
regarding an investigation into allegations against the requestor. You claim that the
requested information is excepted from disclosure under sections 552.101, 552.107,
and 552.108 of the Government Code. We have considered the exceptions you claim and
reviewed the submitted information. We have also received and considered comments
submitted by the requestor. See Gov’t Code § 552.304 (interested party may submit
comments stating why information should or should not be released).

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes. Law
enforcement records involving juvenile offenders and relating to conduct that occurred on
or after September 1, 1997 are confidential under section 58.007 of the Family Code. The
relevant language of section 58.007 reads as follows:

(c) Except asprovided by Subsection (d), law enforcement records and files
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise,
concerning the child from which a record or file could be generated may not
be disclosed to the public and shall be:
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(1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult
files and records;

(2) if maintained electronically in the same computer system as
records or files relating to adults, be accessible under controls that are
separate and distinct from controls to access electronic data
concerning adults; and

3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or
federal depository, except as provided by Subchapter B, D, and E.

(e) Law enforcement records and files concerning a child may be inspected
or copied by a juvenile justice agency as that term is defined by
Section 58.101, a criminal justice agency as that term is defined by
Section 411.082, Government Code, the child, and the child’s parent or
guardian.

Fam. Code § 58.007(c), (e). The juvenile must have been at least 10 years old and less
than 17 years of age when the conduct occurred. See id. § 51.02(2) (defining “child” for
purposes of title 3 of Family Code). Section 58.007 is not applicable to information that
relates to a juvenile as a complainant, victim, witness, or other involved party and not as a
suspect or offender. We have reviewed the information at issue and agree that some of the
information involves juvenile conduct that occurred on or after September 1, 1997.
Therefore, the information we have marked is subject to section 58.007.

We note, however, that the requestor indicates that he is the Chief of Police for the city’s
police department and is seeking the requested information in his official capacity. Under
section 58.007(e), “[1Jaw enforcement records and files concerning a child may be inspected
by ... a criminal justice agency as that term is defined by Section 411.082, Government
Code.” Id. § 58.007(e). Section 411.082 of the Government Code defines a “criminal
justice agency” as including “a federal or state agency that is engaged in the administration
of criminal justice under a statute or executive order and that allocates a substantial portion
of its annual budget to the administration of criminal justice” and “a nongovernmental
railroad or campus police department that has obtained an originating agency identifier from
the Federal Bureau of Investigation.” Gov’t Code § 411.082(3). Thus, to the extent that this
particular requestor is requesting the information on behalf of a criminal justice agency, as
provided by section 58.007(¢) of the Family Code, then the requestor has a right of access
under section 58.007(e) to the submitted information that is confidential under
section 58.007(c). Otherwise, as it does not appear that any of the other exceptions in
section 58.007 apply, the information we have marked is confidential under section 58.007
and excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code.
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The city claims that portions of the submitted information are excepted from disclosure
under section 552.107 of the Government Code. Section 552.107(1) protects information
coming within the attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege,
a governmental body has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the
elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open Records
Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that the
information constitutes or documents a communication. /d. at 7. Second, the
communication must have been made “for the purpose of facilitating the rendition of
professional legal services” to the client governmental body. TEX. R. EVID. 503(b)(1). The
privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client
governmental body. In re Texas Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340
(Tex. App.—Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if
attorney acting in a capacity other than that of attorney). Because government attorneys
often act in capacities other than that of professional legal counsel, including as
administrators, investigators, or managers, the mere fact that a communication involves an
attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies
only to communications between or among clients, client representatives, Jawyers, and
lawyer representatives. TEX. R. EvID. 503(b)(1)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a
governmental body must inform this office of the identities and capacities of the individuals
to whom each communication at issue has been made. Finally, the attorney-client privilege
applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was “not intended
to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance
of the rendition of professional legal services to the client or those 1easonably necessary for
the transmission of the communication.” Id. 503(a)(5).

Whether a communication meets the definition of a confidential communication depends on
the intent of the parties involved at the time the information was communicated.
Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.—Waco 1997, no writ). Moreover,
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must
explain that the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1)
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v.
DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication,
including facts contained therein).

Based on our review of your representations and the submitted information, we find that you
have demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to some of the
information you seek to withhold under section 552.107(1). We have marked this
information accordingly. However, we find that the city has failed to demonstrate that the
remaining information at issue consists of confidential communications made in connection
with the rendition of professional legal services to the city. We therefore conclude that the
remaining information at issue is not protected by the attorney-client privilege and may not
be withheld under section 552.107(1) of the Government Code.
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You claim that some of the remaining information is excepted from disclosure under
section 552.108 of the Government Code. Section 552.108(a) of the Government Code
excepts from disclosure “[i]jnformation held by a law enforcement agency or prosecutor that
deals with the detection, investigation, or prosecution of crime . . . if: (1) release of the
information would interfere with the detection, investigation, or prosecution of crime.”
Gov’tCode § 552.108(a)(1). Generally, a governmental body claiming section 552.108 must
reasonably explain how and why the release of the requested information would interfere
with law enforcement. Seeid. §§ 552.108(a)(1), .301(e)(1)(A); see also Ex parte Pruitt, 551
S.W.2d 706 (Tex. 1977). You inform us that the information at issue relates to ongoing
criminal investigations and prosecutions. Based on your representations, we conclude that
the release of the information we have marked would interfere with the detection,
investigation, or prosecution of crime. See Houston Chronicle Publ’g Co. v. City of
Houston, 531 S.W.2d 177 (Tex. Civ. App.—Houston [ 14th Dist.] 1975), writ ref’d n.r.e. per
curiam, 536 S.W.2d 559 (Tex. 1976) (court delineates law enforcement interests that are
present in active cases). Thus, the city may withhold the information we have marked under
section 552.108(a)(1) of the Government Code.! We note that you have the discretion to
release all or part of the remaining information that is not otherwise confidential by law.

Gov’t Code § 552.007.

Finally, as noted earlier, the requestor indicates that he is the Chief of Police for the city’s
police department and is seeking the requested information in his official capacity. The
interagency transfer doctrine provides that information may be transferred between
governmental bodies without violating its confidential character on the basis of arecognized
need to maintain an unrestricted flow of information between governmental bodies. See
Attorney General Opinion. Nos. GA-0055 (2003); Open Records Decision Nos. 680 at 7
(2003), 667 at 3-4 (2000). However, an interagency transfer of confidential information is
prohibited where a confidentiality statute enumerates specific entities to which release of
confidential information is authorized, and the requesting agency is not among the statute's
enumerated entities. See Attorney General Opinion DM-353 at 4 n.6 (1995); Open Records
Decision No. 661 at 3 (1999). Accordingly, to the extent the requestor is requesting this
information on behalf of the city’s police department, the city has the discretion to release
to the requestor the submitted information that is excepted from -disclosure under
sections 552.107 and 552.108 of the Government Code under the interagency transfer
doctrine without waiving those exceptions to the public disclosure of that information.

In summary, the city must withhold the information we have marked under section 552.101
of the Government Code in conjunction with section 58.007 of the Family Code, unless the
city determines that the requestor is requesting the information on behalf of a criminal justice
agency, as provided by section 58.007(e). Pursuant to the interagency transfer doctrine, to
the extent the requestor is requesting this information on behalf of the city’s police
department, the city has the discretion to release the submitted information that is excepted

'As our ruling is dispositive, we do not address your remaining argument against disclosure.
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under sections 552.107 and 552.108 of the Government Code. However, should the city
choose not to exercise its discretion under the interagency transfer doctrine, the city may
withhold the information we have marked under sections 552.107 and 552.108 of the
Government Code. The remaining information must be released to the requestor.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). Ifthe
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must file suit in
Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full benefit of
such a challenge, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.

Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 of the
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline,
toll free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or
county attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can challenge that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath , 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures
for costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling,
be sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Office of the

Attorney General at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
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contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of the date of this ruling. '

Sincerely, %

Amy LS. Shipp
Assistant Attorney General
Open Records Division

ALS/mcf
Ref:  ID# 299568
Enc. Submitted documents
c: Mr. Wade Goolsby
667 North Carroll Avenue

Southlake, Texas 76092
(w/o enclosures)



