
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

GREG ABBOTT

February 14,2008

Ms. Jerris Penrod Mapes
Assistant City Attorney
Killeen Police Department
402 North Second Street
Killeen, Texas 76541-5298

0R2008-02108

Dear Ms. Mapes:
I

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 305257.

The City ofKilleen (the "city") received a request for information pertaining to the arrest of
the requestor's child. You claim that the requested information is excepted from disclosure
under sections 552.101 and 552.108 of the Government Code. We have considered the
exceptions you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from public disclosure "information
considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision."
Section 552.101 encompasses informationprotected by other statutes. The relevant language
of section 58.007 ofthe Family Code reads as follows:

(c) Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise,
concerning the child from which a record or file could be generated may not
be disclosed to the public and shall be:

(1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult
files and records;
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(2) if maintained electronically in the same computer system as
records or files relating to adults, be accessible under controls that are
separate and distinct from controls to access electronic data
concerning adults; and

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or
federal depository, except as provided by Subchapter B, D, and E.

(e) Law enforcement records and files concerning a child may be inspected
or copied by a juvenile justice agency as that term is defined by
Section 58.101, a criminal justice agency as that term is defined by
Section 411.082, Government Code, the child, and the child's parent or
guardian.

0) Before a child or a child's parent or guardian may inspect or copy a record
or file concerningthe child under Subsection (e), the custodian ofthe record I

or file shall redact:

(1) any personally identifiable information about a juvenile suspect,
offender, victim, or witness who is not the child; and

(2) any information that is excepted from required disclosure under
Chapter 552, Government Code, or other law.

Fam. Code § 58.007(c), (e), 0). Juvenile law enforcement records relating to conduct that
occurred on or after September 1, 1997 are confidential under section 58.007.
Section 58.007(e) allows the review or copy ofjuvenile law enforcement records by a child's
parent or guardian. Id. § 58.007(e). But any personally identifiable information concerning
other juvenile suspects, offenders, victims, or witnesses must be redacted. See id.
§ 58.0070)(1). Section 58.0070)(2) provides that information subject to any other exception
to disclosure under the Act or other law must also be redacted. See id. § 58.0070)(2).

The submitted documents contain information that involvesjuvenile conduct occurring after
September 1, 1997; therefore, the submitted information is subject to section 58.0"07. The
requestor is the parent ofone ofthe juvenile arrestees; therefore, the information pertaining
to therequestor's child may not be withheld under section 552.101 ofthe Government Code
on that ground. See id. § 58.007(e). However, the personally identifiable information
concerning the other juvenile arrestees must be redacted pursuant to section 58.0070)(1).
Id. § 58.0070)(1). In addition, because you assert the information is excepted under

___________r
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section 552.108 of the Government Code, we must address whether the submitted
information is excepted under that section. See id. § 58.0070)(2).

Section 552.108 of the Government Code provides the following:

(a) Information held by a law enforcement agency or prosecutor that deals
with the detection, investigation, or prosecution of crime is excepted from
the requirements of Section 552.021 if:

(1) release of the information would interfere with the detection,
investigation, or prosecution of crime;

(2) it is information that deals with the detection, investigation, or
prosecution ofcrime only in relation to an investigation that did not
result in conviction or deferred adjudication;

(3) it is information relating to a threat against a peace officer
collected or disseminated under Section 411.048; or

(4) it is information that:

(A) is prepared by an attorney representing the state in
anticipation of or in the course of preparing for criminal
litigation; or

(B) reflects the mental impressions or legal reasoning of an
attorney representing the state.

(b) An internal record or notation ofa law enforcement agency or prosecutor .
that is maintained for internal use in matters relating to law enforcement or
prosecution is excepted from the requirements of Section 552.021 if:

(1) release ofthe internal record or notation would interfere with law
enforcement or pr9secution;

(2) the internal record or notation relates to law enforcement only in
relation to an investigation that did not result in conviction or
deferred adjudication; or

(3) the internal record or notation:
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(A) is prepared by an attorney representing the state in
.anticipation of or in the course of preparing for criminal
litigation; or

(B) reflects the mental impressions or legal reasoning ofan
attorney representing the state.

Gov't Code § 552.108. A governmental body claiming section 552.108(a)(1)
or 552.108(b)(l) must reasonably explain how and why the release of the requested
information would interfere with law enforcement or prosecution. See id. §§ 552.108(a)(l),
(b)(1), 552.301(e)(l)(A); see also Ex parte Pruitt, 551 S.W.2d 706 (Tex. 1977). You have
not stated that the submitted information pertains to an ongoing criminal investigation or
prosecution, nor have you explained how its release would interfere in some way with the
detection, investigation, or prosecution of crime. Thus, you have not met your
burden under section 552.108(a)(1) or 552.108(b)(1). A governmental body claiming
section 552.108(a)(2) or 552.108(b)(2) must demonstrate that the requested information
relates to a criminal investigation that has concluded in a final result other than a conviction
or deferred adjudication. It is not clear to this office, nor have you explained, how or if the
investigation at issue has actually concluded. Thus, you have not met your burden under
section 552.108(a)(2) or 552.108(b)(2). Section 552.108(a)(3) is also inapplicable as.the
submitted information does not relate to a threat against a police officer. See Gov't Code
§ 552.108(a)(3). Lastly, you do not assert that the information at issue was prepared by an
attorney representing the state or that it reflects the mental impressions or legal reasoning of
an attorney representing the state. See id. § 552.108(a)(4), (b)(3). Therefore, the city may
not withhold any of the submitted information under section 552.108.

To conclude, the city must redact the personally identifiable information concerning the
juvenile arrestees, other than the requestor's child, pursuant to section 58.0070)(1) of the
Family Code. The citymust release the remaining information pursuant to section 58.007(e)
of the Family Code. .

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For example, governmental bodies are prohibited. .

from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov't Code § 552.301(f). If the .
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must file suit in
Travis County within 30 calendar days. ld. § 552.324(b). In order to get the full benefit of
such a challenge, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
ld. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
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general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
ld. § 552.321(a). '

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 ofthe
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general's Open Government Hotline,
toll free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or
county attorney. ld § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can challenge that decision by suing the governmental
body. ld. § 552.321(a); Texas Dep't ofPub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.-Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release ofinformation triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Office of the
Attorney General at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of the date of this ruling.

Sincerely,

J ~
As stant Attorney General
o en Records Division

JLC/jh

Ref: ID# 305257

Ene. Submitted documents


