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Public Information Coordinator
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Dear Mr. Eldred:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 307850.

The Texas Youth Commission (the "commission") received a request for copies of a
specified investigationreport regarding the alleged abuse and mistreatment ofa named youth.
You claim that the submitted information is excepted from disclosure under sections 552.101
and 552.103 of the Government Code. We have considered the exceptions you claim and
reviewed the submitted information. 1

Initially, we note that the submitted information is subject to section 552.022 of the
Government Code. Section 552.022 ofthe Government Code provides that:

the following categories of information are public information and not
excepted from required disclosure under this chapter unless they are expressly
confidential under other law: '

lWeassumethatthe "representative sample"ofrecordssubmittedto thisoffice is trulyrepresentative
of the requestedrecords as a whole. See Open RecordsDecisionNos. 499 (1988), 497 (1988). This open
recordsletterdoesnot reach,andtherefore doesnot authorize the withholding of, anyotherrequestedrecords
to the extentthat those recordscontain substantially different types of information than that submittedto this
office.
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(1) a completed report, audit, evaluation, or investigation
made of, for, or by a governmental body, except as provided
by Section 552.108.

Gov't Code § 552.022(a)(1). In this instance, the submitted information constitutes
completed investigations made for or by the commission. The commission must release the
completed investigation under section 552.022(a)(I) of the Government Code unless it is
excepted fromdisclosure undersection 552.1086fthe Government Code or is expressly
confidential under other law. You claim that submitted information is excepted from
'disclosure under section 552.103 of the Government Code. We note, however, that

\

section 552.103 of the Government Code is a discretionary exception to disclosure that
protects the governmental body's interests and may be waived. See Dallas Area Rapid
Transit v. Dallas Morning News, 4 S.W.3d 469,475-76 (Tex. App.-Dallas 1999, no pet.)
(governmental body may waive section 552.103 of the Government Code); Open Records
DecisionNo. 542 at4 (1990) (litigation exception may be waived). As such, section 552.103
of the Government Code is not other law that makes information confidential for the
purposes ofsection 552.022 ofthe Government Code. Therefore, the commission may not
withhold the submitted information subject to section 552.022 under section 552.103 ofthe
Government Code. However, because section 552.101 ofthe Government Code can provide
a compelling reason to withhold information, we will address the applicability of
section'552.101 to the submitted information.

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't
Code § 552.101. This exception encompasses information that other statutes make
confidential. Medical records are confidential under the Medical Practice Act (the "MPA"),
subtitle B oftitle 3 ofthe Occupations Code. See Occ. Code § 151.001. Section 159.002 of
the MPA provides in part:

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential
and privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Id. § 159.002(b)-(c). This office has concluded that the protection afforded by
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343
(1982).



------_._----~~----

Mr. Charles K. Eldred - Page 3

When medical records pertain to' a minor, such records may only be released upon the
parent's or legal guardian's signed, written consent, provided that the consent specifies (1)
the information to be covered by the release, (2) reasons or purposes for the release, and (3)
the person to whom the information is to be released. Id. §§ 159.004, 159.005. Any
subsequent release of medical records must be consistent with the purposes for which the
governmentalbody obtained the records. See id. § 159.002(c); Open Records Decision
No. 565 at 7 (1990). We note that the submitted information includes nurse's notes. To the
extent these nurse's notes were created tinder the supervision ofa physician, they constitute­
medical records within the scope of the MPA. However, if these notes were not created
under the supervision ofa physician, they are not subject to the MPA. We have marked the
medical records in the submitted information that are confidential under the MPA; if the
notes were created under the supervision ofa physician. The commission may only release .
records. subject to the MPA in accordance with the statute. See Open Records Decision
No. 598 (1991). Ifthe notes were not created under the supervision ofaphysician, they are
subjectto our conclusion under section 261.201 ofthe Family Code, which we will explain.

Section 261.201 of the Family Code provides in part:

(a) The following information is confidential, is not subject to public release
under Chapter 552, Government Code, and may be disclosed only for
purposes consistent with this code and applicable federal or state law or under
rules adopted by an investigating agency:

(1) a report ofalleged or suspected abuse or neglect made under this
chapter and the identity of the person making the report; and

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports,
records, communications, audiotapes, videotapes, and workingpapers
used or developed in an investigation under this chapter or in
providing services as a result of an investigation.

(

Fam. Code § 261.201(a). We note that the commission is authorized to conduct an
investigation under chapter 261 ofthe Family Code. See id. § 261.401(b) (state agency that
operates, licenses, certifies, or registers facility in which children are located shall make
prompt, thorough investigation ofreport that child has been or may be abused, neglected, or
exploited in facility). According to the submitted documents, the alleged victim in the
incident to which the information pertains was 14 years ofage at the time ofthe incident and
thus was a child for purposes of chapter 261. See id. § 101.003(a) (defining "child" for
purposes of Fam. Code § 261.201 as person under 18 years of age who is not and has not
been married or who has not had disabilities of minority removed for general purposes).
Moreover, we have reviewed the submitted information and find that it consists of files,
reports, records, communications, videotapes and working papers used or developed in an
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investigation made under chapter 261 of the Family Code. Therefore, the submitted
information falls within the scope of section 261.201 of the Family Code.'

We note, however, that sections 261.201 (i) and 0) state:

(i) [n]otwithstanding subsection (a), the [commission] shall release a report
of alleged or suspected abuse or neglect made under this chapter if:

(1) the report relates to a report ofabuse or neglect involving a child
committed to the commission during the period that the child is
committed to the commission; and

(2) the commission is not prohibited by Chapter 552, Government
Code, or other law from disclosing the report.

0) The [commission] shall edit any report disclosed under Subsection (1) to
protect the identity of:

(1) a child who is the subject of the report of alleged or suspected
abuse or neglect;

(2) the person who made the report; and

(3) any other person whose life or safety may be endangered by the
disclosure.

Fam. Code § 261.201(i), 0). We additionally note that the commission has adopted rules
concerning investigations of alleged abuse, neglect, or exploitation.. 'See Fam: Code
§ 261.409 (commission by rule shall adopt standards for investigation under Fam. Code
§ 261.401). Section 93.33(1) oftitle 37 of the Texas Administrative Code provides in part
that:

(5) [a] report will be provided to a parent, managing conservator or other
legal representative of a youth upon request. The information contained in
the report will be redacted to protect the identity of the person making the
report, other youth, and any other person who may be harmed by the
disclosure. .

2We note the commission raised section 552.101 in conjunction with section 61.073 of the Human
Resources Code. In this instance, however, the information is subject to section 261.201 ofthe Family Code,
which is the more specific statute. See Horizon/CMS Healthcare Corp. v. Auld, 34 S.W.3d 887, 901 (Tex.
2000) (the "more specific statute controls over the more general").
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37 T.A.C. § 93.33(1)(5) (emphasis added). In this instance, the child at issue was committed
to the commission at the time the alleged abuse occurred. Further, the requestor states that
he is an attorney representing the youth's mother, and that the request letter is being written
on behalfofthe mimed youth. Therefore, under section 261.201 (i) ofthe Family Code, and
subsection 93.33(1)(5) of title 37 ofthe Texas Administrative Code, the commission must
provide the requestor with a copy of the report and its attachments, after redacting this
information to protect the identity ofthe person making the report and any other person who

- may beharmedbythedisclosure ofthereport.' See Fam.Code-§-26T.201G)(2), (3);37
T.A.C. § 93.33(1)(5). The commission must also redact the identifying information ofother
youths in commission custody identified -in the submitted information. See 37 T.A.C.
§ 93.33(1)(5).

We note that section 261.2010)(1) ofthe Family Code provides that a report will be released
only after redactions are made to protect the identity of the child who is the subject ofthe
investigation. However, as noted, section 93.33(1)(5) allows access by the parent, managing
conservator or other legal representative of a youth without such redactions. We find that
section 261.409 ofthe Family Code, which provides the commission such authority to adopt
standards for the investigation ofabuse in commission facilities, authorizes the commission
to provide for release ofchild abuse investigation information to the child's parent or legal
representative without redactions made to protect the identity ofthe child. Accordingly, the
commission need not redact identifying information of the child who is the subject of the
investigation before releasing the report to the requestor. See Fam. Code § 261.201(a)
(providing for release ofconfidential information for purposes consistent with rules adopted
by an investigating agency). The commission must withhold the marked documents that are
not part of the report based on section 552.101 in conjunction with section 261.201 (a).

In summary, the marked nurse's notes may only be released in accordance with the MPA if
the notes were created under a physician's supervision. Otherwise, the notes, which are
attached to the reports, are subject to section 261.201 (i) of the Family Code. Pursuant to
section 261.201(i) of the Family Code, the commission must provide the requestor with a
copy ofthe reports and their attachments, after redacting information identifying the person
making the report, any other person who may be harmed by the disclosure ofthe reports, and
any other youths identified in the submitted information. The commission must withhold the
remaining information based on section 552.101 in conjunction with section 261.201 ofthe
Family Code.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov't Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must file suit in



Mr. Charles K. Eldred - Page 6

Travis County within 30 calendar days. ld. § 552.324(b). In order to get the full benefitof
such a challenge, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
ld. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
ld. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body-to release 'allorpart of the. requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 ofthe
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general's Open Government Hotline,
toll free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or
county attorney. ld § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can challenge that decision by suing the governmental
body. ld. § 552.321(a); Texas Dep't ofPub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.-Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release ofinformation triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Office of the
Attorney General at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of the date of this ruling.

Sincerely,

~,) ~.J~S~ic:~oney
Assistant Attorney General
Open Records Division

JJM/jh
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Ref: ID# 307850

Ene. Submitted documents

c: Mr. David 1. Jones
Watts Law Firm
Tower II Building, 14th Floor
555 NorthCarancahua Street
Corpus Christi, Texas 78478
(w/o enclosures)


