
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

April 25, 2008

Mr. Robert A. Schulman
Feldman & Rogers, LLP
517 Soledad Street
San Antonio, Texas 78205-1508

0R2008-05597

Dear Mr. Schulman:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 309259.

The Alamo Heights Independent School District (the "district"), which you represent,
received a request for information related to the district's special education files involving
a named student, as well as information related to a named individual. You state that some
of the requested information has been provided to the requestor. You claim that the
submitted information is excepted from disclosure under sections 552.101, 552.107,
and 552.111 of the Government Code, as well as privileged under Texas Rule of
Evidence 503. We have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted
information. We have also considered comments submitted by the requestor. See Gov't
Code § 552.304 (interested party may submit comments stating why information should or
should not be released).

Initially, the district states that the information it has submitted in Exhibit F is subject to a
previous ruling from this office. In Open Records Letter No. 2007-02555 (2007), we
concluded that most of the information at issue is excepted from disclosure under
sections 552.101, 552.107, and 552.117 ofthe Government Code. The district states that the
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pertinent facts and circumstances have not changed since the issuance of that ruling. 1

Accordingly, the district may continue to rely on our prior ruling in Open Records Letter
No. 2007-02555 with respect to that information. See Gov't Code § 552.301(f); Open
Records Decision No. 673 (2001).

Next, we note that the United States Department of Education Family Policy Compliance
Office (the "DOE") has informed this office that the Family Education Rights and Privacy
Act ("FERPA"), section 1232g oftitle 20 of the United States Code, does not permit state
and local educational authorities to disclose to this office, without parental consent,
unredacted, personally identifiable information contained in education records for the
purposes of our review in the open records ruling process under the ACt,2 Consequently,
state and local educational authorities that receive a request for education records from a
member of the public under the Act must not submit education records to this office in
unredacted form, that is, in a form in which "personally identifiable information" is
disclosed. See 34 C.F.R. § 99.3 (defining "personally identifiable information"). You have
submitted for our review, among other information, redacted and unredacted education
records. Because our office is prohibited from reviewing education records, we will not
address the applicability ofFERPA to the information at issue.' Such determinations under
FERPA must be made by the educational authority in possession of the education record.

However, with regard to your claim under section 552.107 of the Government Code, the
DOE also has informed this office that a parent's right of access under FERPA to
information about the parent's child does not prevail over an educational institution's right
to assert the attorney-client privilege." Therefore, to the extent that the requestor has a right
of access under FERPA to any of the information for which you claim the attorney-client

'The four criteriafor this type of "previousdetermination" are 1) the records or informationat issue
arepreciselythe samerecordsor informationthat werepreviously submittedto this office pursuantto section
552.301 (e)(1)(D)oftheGovernment Code;2) thegovernmental bodywhichreceivedthe requestfortherecords
orinformation isthe same governmental bodythatpreviouslyrequestedandreceiveda rulingfromtheattorney
general; 3) the attorney general's prior ruling concluded that the precise records or informationare or are not
excepted from disclosure under the Act; and 4) the law, facts, and circumstances on which the prior attorney
general ruling was based have not changed since the issuance of the ruling. See Open Records Decision
No. 673 (2001).

2A copy of this letter may be found on the attorney general's website, available at http://www.
oag.state.tx.us/opinopen/og_resources.shtml.

JInthe future, if the district"does obtainparentalconsentto submitunredactededucationrecords, and
thedistrictseeksa rulingfromthis officeonthe properredaction ofthose educationrecords in compliance with
FERPA, we will rule accordingly.

"Ordinarily, FERPA prevails over an inconsistent provision of state law. See Equal Employment
Opportunity Comm 'nv. CityofOrange, Tex., 905F.Supp. 381,382 (E.D.Tex. 1995);OpenRecordsDecision
No. 431 at 3.



Mr. Robert A. Schulman - Page 3

privilege, we will address your assertion ofthe privilege under section 552.107. We also will
address your claims under sections 552.101 and 552.111 of the Government Code.

Next, we note that some ofthe information in Exhibit D1 is subject to section 552.022 ofthe
Government Code. Section 552.022 provides, in relevant part:

(a) Without limiting the amount or kind of information that is public
information under this chapter, the following categories of information are
public information and not excepted from required disclosure under this
chapter unless they are expressly confidential under other law:

(3) information in an account, voucher, or contract relating to the
receipt or expenditure of public or other funds by a governmental
body[.]

Gov't Code § 552.022(a)(3). The information at issue consists ofan invoice incurred by the
district and is subject to section 552.022(a)(3). Therefore, the district may only withhold this
document ifit is confidential under "other law." You assert that the invoice may be withheld
under section 552.107 of the Government Code. Section 552.107 is a discretionary
exception under the Act and does not constitute "other law" for purposes ofsection 552.022.
Open Records Decision Nos. 676 at 10-11 (2002) (attorney-client privilege under
section 552.107(1) of the Government Code may be waived), 665 at 2 n.5 (discretionary
exceptions generally). As such, section 552.107 is not other law that makes information
expressly confidential for the purposes ofsection 552.022. Thus, the invoice in Exhibit D1
may not be withheld under section 552.107.

The Texas Supreme Court has held, however, that the Texas Rules of Evidence are
"other law" within the meaning of section 552.022. See In re City of Georgetown, 53
S.W.3d 328 336 (Tex. 2001). Accordingly, we will address your assertion of the
attorney-client privilege under Texas Rule ofEvidence 503.

Texas Rule of Evidence 503 enacts the attorney-client privilege. Rule 503(b)(1) provides
as follows:

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person
from disclosing confidential communications made for the purpose of
facilitating the rendition of professional legal services to the client:

(A) between the client or a representative of the client and the
client's lawyer or a representative of the lawyer;
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(B) between the lawyer and the lawyer's representative;

(C) by the client or a representative of the client, or the client's
lawyer or a representative of the lawyer, to a lawyer or a
representative of a lawyer representing another party in a pending
action and concerning a matter of common interest therein;

(D) between representatives ofthe client or between the client and a
representative of the client; or

(E) among lawyers and their representatives representing the same
client.

TEX. R. EVID. 503(b)(1). A communication is "confidential" ifnot intended to be disclosed
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance ofthe rendition
ofprofessional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission
of the communication. fd. 503(a)(5).

Thus, in order to withhold attorney-client privileged information from disclosure under
rule 503, a governmental body must: (1) show that the document is a communication
transmitted between privileged parties or reveals a confidential communication; (2) identify
the parties involved in the communication; and (3) show that the communication is
confidential by explaining that it was not intended to be disclosed to third persons and that
it was made in furtherance ofthe rendition ofprofessional legal services to the client. Upon
a demonstration of all three factors, the information is privileged and confidential under
rule 503, provided the client has not waived the privilege or the document does not fall
within the purview ofthe exceptions to the privilege enumerated in rule 503(d). Pittsburgh
Corning Corp. v. Caldwell, 861 S.W.2d 423,427 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] 1993,
no writ).

You state that the invoice in Exhibit D1 is part of a communication between the district's
attorney and district personnel that was made in connection with the rendition ofprofessional
legal services to the district. You also state that the communication was intended to be and
has remained confidential. Based on your representations and our review ofthe information
at issue, the district may withhold the invoice on the basis of the attorney-client privilege
under Texas Rule of Evidence 503.

The district raises section 552.101 of the Government Code to withhold the information in
Exhibits D2 and D3. Section 552.101 excepts from disclosure "information considered to
be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't Code
§ 552.101. This exception encompasses information that is considered to be confidential
under other law. See Open Records Decision Nos. 600 at 4 (1992) (constitutional
privacy), 478 at 2 (1987) (statutory confidentiality), 611 at 1 (1992) (common-law privacy).

I
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The district has failed to direct our attention to any law, and this office is not otherwise aware
ofany law, under which any of the information at issue is considered to be confidential for
purposes ofsection 552.101. 5 Therefore, the district may not withhold any ofthe information
in Exhibits D2 and D3 under section 552.101 of the Government Code.

Section 552.107 of the Government Code protects information coming within the
attorney-client privilege. Gov't Code § 552.107. When asserting the attorney-client
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to
demonstrate the elements ofthe privilege in order to withhold the information at issue. Open
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002).

First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication. Id at 7. Second, the communication must have been made "for the
purpose offacilitating the rendition ofprofessional legal services" to the client governmental
body. TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. In re Tex. Farmers Ins.
Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of attorney).
Governmental attorneys often act in capacities other than that ofprofessional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives,
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A)-(E). Thus, a governmental
body must inform this office ofthe identities and capacities ofthe individuals to whom each
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to
a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was "not intended to be disclosed
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance ofthe rendition
ofprofessional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission
of the communication." Id 503(a)(5).

Whether a communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184
(Tex. App.-Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

SWe note that section 552.30 lis not a confidentiality provision for purposes of section 552.101.
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You state that the information in Exhibits B1, C, D1, and E consists of communications
between the district's attorney and district personnel. Further, you explain that these
communications were made for the purpose offacilitating the rendition ofprofessional legal
services to the district. You also state that these communications have not been disclosed
to third parties and that the confidentiality has not been waived. Based on these
representations and our review, we conclude that the district may withhold the information
in Exhibits Bl, C, and E, as well as the remaining information in Exhibit Dl under
section 552.107.6

In summary, the district may continue to rely on our prior ruling in Open Records Letter
No. 2007-02555 with respect to that information. We note that this ruling does not address
the applicability of FERPA to the submitted information. The district may withhold the
invoice in Exhibit D1 under Texas Rule of Evidence 503. The district may withhold the
information in Exhibits B1, C, and E, as well as the remaining information in Exhibit D1,
under section 552.107 of the Government Code. The remaining information must be
released.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov't Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must file suit in
Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full benefit of
such a challenge, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 ofthe
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general's Open Government Hotline,

6Asourruling isalsodispositive fortheinformation inExhibit B2, weneednotaddress yourargument
undersection 552.111 for the information in Exhibit B2.
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toll free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or
county attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can challenge that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep't ofPub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.-Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release ofinformation triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Office of the
Attorney General at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of the date of this ruling.

Sincerely,

L~~
Assistant Attorney General
Open Records Division

LH/eeg

Ref: ID# 309259

Ene. Submitted documents

c: Mr. Arthur 1.Rossi
Energy Plaza II, Fifth Floor
8620 North New Braunfels Avenue
San Antonio, Texas 78217
(w/o enclosures)


