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Mr. Mike Atkins
Atkins, Hollmann, Jones, Peacock, Lewis & Lyon, P.C.
3800 East 42nd Street, Suite 500
Odessa, Texas 79762

0R2008-09145

Dear Mr. Atkins:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 315231.

The Ector County Independent School District (the "district"), which you represent, received
a request for information related to the requestor's children for the school year 2007-2008.
You state that some ofthe responsive information has been made available to the requestor.
You claim that some of the submitted information is excepted from disclosure under
section 552.107 ofthe Government Code. We have considered the exception you claim and
reviewed the submitted information.

Initially, we note thatthe United States Department ofEducation Family Policy Compliance
Office (the "DOE") has informed this office that the Family Educational Rights and Privacy
Act ("FERPA"), section 1232g of title 20 of the United States Code, does not permit state
and local educational authorities to disclose to this office, without parental consent,
unredacted, personally identifiable information contained in education records for the
purpose ofour review in the open records ruling process under the Act. 1 Consequently, state
and local educational authorities that receive a request for education records froma member
of the public under the Act must not submit education records to this office in unredacted
form, that is, in a form in which "personally identifiable information" is disclosed. See 34
C.F.R. § 99.3 (defining "personally identifiable information"). You have submitted both
redacted and unredacted education records for our review. Because our office is prohibited
from reviewing these education records to determine the applicability of FERPA, we will
not address FERPA with respect to these records, other than to note that parents have a right

lA copy of this letter may be found on the attorney general's website,
http://www.oag.state.tx.us/open/20060725usdoe.pdf.
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ofaccess to their own child's education records. See 20 U.S.C. § 1232g(a)(1)(A); 34 C.F.R.
§ 99.3. Such determinations under FERPA must be made by the educational authority in
possession of the education records. 2 The DOE also has informed this office, however, that
a parent's right of access under FERPA to information about that parent's child does not
prevail over an educational institution's right to assert the attorney-client privilege.3

Therefore, to the extent that the requestor has a right of access under FERPA to any ofthe
information for which you claim the attorney-client privilege, we will address your claim.

Section 552.107 of the Government Code protects information corning within the
attorney-client privilege. GOy't Code § 552.107. When asserting the attorney-client
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to
demonstrate the elements ofthe privilege in order to withhold the information at issue. Open
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002).

First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "for the
purpose offacilitating the rendition ofprofessional legal services" to the client governmental
body. TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. In re Tex. Farmers Ins.
Exch., 990 S.W.2d337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of attorney).
Governmental attorneys often actin capacities other than that ofprofessional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives,
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A)-(E). Thus, a governmental
body must inform this office ofthe identities and capacities ofthe individuals to whom each
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to
a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was "not intended to be disclosed
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition
ofprofessional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission
of the communication." Id. 503(a)(5).

Whether a communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184

2In the future, ifthe district does obtain parental consent to submit unredacted education records, and
the district seeks a ruling from this office on the proper redaction ofthose education records in compliance with
FERPA, we will rule accordingly.

30rdinarily, FERPA prevails over an inconsistent provision of state law. See Equal Employment
. Opportunity Comm 'n v. City ofOrange, Tex., 905 F.Supp. 381, 382 (E.D. Tex. 1995); Open Records Decision

No. 431 at 3 (1985).
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(Tex. App.-Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

You state that the submitted information consists of confidential communications between
attorneys for the district and district employees that were made for the purpose ofrendering
legal services. Based on your representations and our review ofthe information at issue, we
find that the district may withhold the information we have marked under section 552.107
ofthe Government Code. However, we find that the district has failed to establish that the
remaining submitted information is protected by the attorney-client privilege. Thus, this
information may not be withheld under section 552.107.

We note that the submitted information contains e-mail addresses that are excepted from
disclosure under section 552.137 of the Government Code.4 This section excepts from
disclosure "an e-mail address of a member of the public that is provided for the purpose of
communicating electronically with a governmental body" unless the member of the public
consents to its release or the e-mail address is ofa type specifically excluded by subsection
(c). See Gov't Code § 552.137(a)-(c). The e-mail addresses we have marked are not ofa
type specifically excluded by section 552.137(c). You do not inform us that the district has
received consent for the release ofthe e-mail addresses at issue. Therefore, the district must
withhold the marked e-mail addresses under section 552.137 of the Government Code.

In summary, this ruling does not address,the applicability of FERPA to the submitted
information. Should the district determine that all or portions ofthe submitted information
consist of "education records" subject to FERPA, the district must dispose of that
information in accordance with FERPA, rather than the Act. The district may withhold the
information we have marked pursuant to section 552.107 of the Government Code. The
marked e-mail addresses must be withheld under section 552.137 ofthe Government Code.
The remaining submitted information must bereleased to the requestor.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For example, governmental bodies are prohibited

4Unlike other exceptions to disclosure under the Act, this office will raise section 552.137 on behalf
of a governmental body, as this exception is mandatory and may not be waived. See Gov't Code
§§ 552.007, .352; Open Records Decision No. 674 at 3 n.4 (2001) (mandatory exceptions).
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from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov't Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must file suit in
Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full benefit of
such a challenge, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3). If the governmental body does not file suit over this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a)..

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 ofthe
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general's Open Government Hotline,
toll free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or
county attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can challenge that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep't ofPub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.-Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures
for costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling,
be sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Office of the
Attorney General at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
.of the date of this ruling.

Sincerely,

~~
Cindy Nettles
Assistant Attorney General
Open Records Division

CN/mcf
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Ref: ID# 315231

Ene. Submitted documents


