
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

GREG ABBOTT

August 6, 2008

Ms. YuShan Chang
Assistant City Attorney
City of Houston '
P. O. Box 1562
Houston, Texas 77251-1562

0R2008-10690

Dear Ms. Chang:

You ask whether certain information is subj ect to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Yout: request was
assigned ID# 318024.

The Houston ~olice Department (the "department") received a request for internal affairs
investigation number 27907-2006 involving a named individual. You state that some
responsive information will be made available to the requestor. You claim that some ofthe
submitted information is excepted from disclosure under section 552.101 ofthe Government
Code. We have considered the exception you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from discl6sure "information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes, such as .
the Medical Practice Act (the "MPA"), subtitle B of title 3 of the Occupations Code. See
Occ. Code § 151.001. Section 159.002 of the MPAprovides, in part:

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the patient, is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.
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(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privi1~ged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

ld. § 159.002(a)-(c). This office has concluded that when a file is created as the result ofa
hospital stay, all ofthe documents in the file that relate to diagnosis and treatment constitute
either physician-patient communications orrecords ofthe identity, diagnosis, evaluation, or
treatment ofa patient by a physician that are created or maintained by a physician. See'Open
Records Decision No. 546 (1990).

Medical records must be released upon the patient's signed, written consent, provided that
the consent specifies (1) the information to be covered by the release, (2) reasons orpurposes
for the release, and (3) the person to whom the information is to be released. Occ.
Code §§ 159.004, .005. Medical records pertaining to a deceased patient may only be
released upon the signed consent of the deceased's personal representative. See
id. § 159.005(a)(5). Any subsequent release ofmedical records must be consistent with the
purposes for which the governmental body obtained the records. See id. § 159.002(c); Open
Records DecisionNo. 565 at 7 (1990). We have marked the medical records that are
confidential under the MPA. This information may only be released in accordance with the
MPA. See Open Records Decision No. 598 (1991). However, you have failed to
demonstrate how the remaining records were either created by or under the supervision of
a physician or c0!1tain the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient by a .
physician. Thus, the remaining records do not constitute medical records for purposes ofthe
MPA, and they may not be withheld on this basis.

Section 552.101 also encompasses section 773.091 of the Health and Safety Code~ which
provides in relevant part as follows:

Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency
medical services personnel or by a physician providing medical supervision
that are created by the emergency medical services personnel or physician or
maintained by an emergency medical services provider are confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

Health & Safety Code § 773.091(b). This confidentiality "does not extend to information
regarding the presence, nature ofinjury or illness, age, sex, occupation, and city ofresidence
of a patient who is receiving emergency medical services." ld. § 773.091(g). We have
marked the information that constitutes EMS records pursuant to section 773.091. We note,
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however, that records that are confidential under section 773.091 may be disclosed to "any
person who bears a written consent of the patient or other persons authorized to act on the
patient's behalf for the release of confidential information." Id. § § 773.092(e)(4),.093.
Among the individuals authorized to act on the patient's behalfin providing written consent
is a "personal representative" if the patient is deceased. Id. Section 773.093 provides that
a consent for release of EMS records must specify: (1) the information or records to be
covered by the release; (2) the reasons or purpose for the release; and (3) the person to whom
the information is to be released. Thus, the department must withhold the marked EMS
records under section 552.101 ofthe Government Code in conjunction with section 773.091
of the Health and Safety Code, except as specified by section 773.091(g). However, the
department must release the EMS records on receipt of proper consent under
section 773.093(a). See id. §§ 773.092, .093.

We note that some ofthe remaining information is confidential under section 261.201(a) of
the Family Code, which provides as follows:

The following information is confidential, is not subject to public release
under Chapter 552, Government Code, and may be disclosed only for
purposes consistent with this code and applicable federal or state law or
under rules adopted by an investigating agency:

(1) a report ofalleged or suspected abuse or neglectmade under this
chapter and the identity of the person making the report; and·

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports, '
records, '£ommunications, and working papers used or developed in
an investigation under this chapter or in providing services as a result
of an investigation.

Fam. Code § 261.201(a). Exhibit 2 contains a report created by Child Protective Services
("CPS") that was used or developed in an investigation by CPS of alleged child abuse or
neglect under chapter 261. Thus, we find that the CPS report, which we have marked, is
within the scope ofsection 261.201. You have not indicated that the department has adopted
a rule that governs the release ofthis type ofinformation; therefore, we assume that no such
regulation exists. Given that assumption, the department must withhold the CPS report that
we have marked in Exhibit 2 under section 552.101 ofthe Government Code in conjunction
with section 261.201 ofthe Family Code.! See Open Records Decision No. 440 at 2 (1986)
(predecessor statute). .

lWe note, however, that ifthe Texas Department ofFamily and Protective Services has created a file
on this alleged abuse, the child's parent(s) may have the statutory right to review that file. See Fam.
Code § 261.201(g).
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In summary, the medical records we have marked may only be released in accordance with
the MPA. The department must withhold the submitted EMS records, which we have
marked, under section 552;101 of the Government Code in conjunction with
section 773.091(b) of the Health and Safety Code, except for information subject to
section 773.091(g), which must be released, however, the department must release the EMS
records on receipt of proper consent under section 773.093(a) The department. must
withhold the CPS report that we have marked in Exhibit 2 under section 552.101 of the
Government Code in conjunction with section 261.201 ofthe Family Code. The remaining
submitted information must be released to the requestor. 2

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regardin~ any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov't Code § 552.301(f). Ifthe
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must file suit in
Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full benefit of
such a challenge, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3). If the governmental body does not file suit over this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursl,lant to section 552.324 ofthe
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general's Open Government Hotline,
toll free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or
county attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can challenge that decision by suing the governmental

2Some of the documents marked for release contain or consist of confidential information that is not
subject to release to the general public. See Gov't Code § 552.352. However, the requestor in this instance has
a special right of access to the information. Gov't Code § 552.023. Because some of the information is
confidential with respect to the general public, if the department receives a future request for this information
from an individual other than the requestor or his authorized representative, the department should again seek
our decision.
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body. Id. § 552.321(a); Texas Dep't ofPub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.-Austin 1992, no writ). '

Please remember that under the Act the r~lease of information triggers certain procedures
for costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling,
be sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Office of the
Attorney General at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. ,Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of the date of this ruling.

Sincerely,

~~
Cindy Nettles
Assistant Attorney Gen~ral

Open Records Division

CN/mcf

Ref: ID# 318024

Enc. Submitted documents

c: Mr. Michael A. Stephens
3208 South Dairy Ashford
Houston, Texas 77082
(w/o enclosures)


