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Dear Mr. Reyna:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 318349.

The City ofSan Antonio (the "city") received a request for the draft report the city received
from the Police Executive Research Forum, as well as any documents or e-mails written by
city employees that relate to the report.. You claim that the submitted information is excepted
from disclosure under sections 552.106, 552.107, 552.1 08, and 552.111 ofthe Government
Code. 1 We have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted
information.

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden ofprovidIng the necessary facts to demonstrate the elements ofthe privilege
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002).
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents

IAlthough you raise Texas Rule ofEvidence 503 and Texas Rule of Civil Procedure 192.5, we note
that, in this instance, the proper exceptions to raise when asserting the attorney-client and attorney workproduct
privileges for information not subject to section 552.022 are sections 552.107 and 552.111. See Open Records
Decision Nos. 677 (2002), 676 at 6 (2002). Additionally, we note that section 552.101ofthe Government Code
does not encompass the attorney-client and attorney workproduct privileges. See ORD 676 at 1-3 (Gov't Code
§ 552.101 does not encompass discovery privileges).

POST OFFICE Box 12548, AUSTIN, TEXAS 78711-2548 TEL:(512)463-2100 WWW.OAG.STATE.TX.US

An Equltl Employmellt Opportunity Employer. Printed on Recycled Pltper



Mr. Robert E. Reyna - Page 2

a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "for the
purpose offacilitatingthe rendition ofprofessional legal services" to the client governmental
body. TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. In re Texas Farmers Ins.
Exch. , 990 S.W.2d 337,340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney). Third,
the privilege applies only to communications between or among clients, client
representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a
governmental body mustinform' this office ofthe identities and capacities ofthe individuals
to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege
applies only to a confidential communication, meaning it was "not intended to be disclosed
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance ofthe rendition
ofprofessional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission
of the communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition
depends on the intent ofthe parties involved at the time the information was communicated.
Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, no writ). Moreover,
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must
explain that the confidentiality ofa communication has been maintained. Section 552.1 07(1)
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v.
DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication,
including facts contained therein).

You state that a portion of the submitted information constitutes communications between
the city's attorneys, city staff, and outside counsel made in furtherance of the rendition of
professional legal services to the city. You also state that the confidentiality of these
communications has been maintained. Based on these representations and our review ofthe
information at issue, we agree that the information we have marked consists of privileged
attorney-client communications that may be withheld under section 552.107 of the
Government Code.

You assert that the remaining submitted information is excepted from public disclosure under
section 552.111 of the Government Code. Section 552.111 excepts from disclosure "an
interagency or intraagency memorandum or letter that would not be available by law to a
party in litigation with the agency." Gov't Code § 552.111. The purpose of this exception
is to protect advice, opinion, and recommendation in the decisional process and to encourage
open and frank discussion in the deliberative process. See Austin v. City ofSan Antonio, 630
S.W.2d 391,394 (Tex. App.-SanAntonio 1982, no writ); Open Records Decision No. 538
at 1-2 (1990).

In Open Records Decision No. 615 (1993), this office reexamined the predecessor to the
section 552.111 exception in light of the decision in Texas Department of Public
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Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408 (Tex. App.-Austin 1992, no writ), and held that
section 552.111 excepts only those internal communications consisting of advice,
recommendations, opinions, and other material reflecting the policymaking processes ofthe
governmental body. We determined that section 552.111 excepts only those internal
communications that consist of advice, recommendations, opinions, and other material
reflecting the policymaking processes ofa governmental body. See Open Records Decision
No. 615 at 5. A governmental body's policymaking functions do not encompass routine
internal administrative or persOlmel matters, and disclosure of information about such
matters will not inhibit free discussion of policy issues among agency personnel.. Id.; see
also City of Garland v. The Dallas Morning News, 22 S.W.3d 351 (Tex. 2000) (Gov't
Code § 552.111 not applicable to personnel-related communications that did not involve
policymaking). A governmental body's policymaking functions do include administrative
and personnel matters ofbroad scope that affect a goveinmental body's policy mission. See
Open Records Decision No. 631 at 3 (1995). Further, section 552.111 does not protect facts
and written observations of facts and events that are severable from advice, opinions, and
recommendations. See ORD 615 at 5. If, however, the factual information is so inextricably
intertwined with material involving advice, opinion, or recommendation as to make
severance ofthe factual data impractical, the factual information may also be withheld under
section 552.111. See Open Records Decision No. 313 at 3 (1982).

This office also has concluded that a preliminary draft of a document that is intended for
public release in its final form necessarilyrepresents the drafter's advice, opinion, and
recommendation with regard to the form and content of the final document; so as to be
excepted from disclosure under section 552.111. See Open Records Decision No. 559 at 2
(1990) (applying statutory predecessor). Section 552.111 protects factual information in the
draft that also will be included in the final version of the document. See id. at 2-3. Thus,
section 552.111 encompasses the entire contents, including comments, underlining,
deletions, and proofreading marks, of a preliminary draft of a policymaking document that
will be released to the public in its final form. See id. at 2.

We note that section 552.111 can encompass communications between a governmental body
and a third party. See Open Records Decision Nos. 631 at 2 (section 552.111 encompasses
information created for governmental body by outside consultant acting at governmental
body's request and performing task that is within governmental body's authority), 561 at 9
(1990) (section 552.111 encompasses communications with party with which governmental
body has privity of interest or common deliberative process), 462 at 14 (1987)
(section 552.111 applies to memoranda prepared by governmental body's consultants). For
section 552.111 to apply in such instances, the governmental body must identify the third
party and explain the nature ofits relationship with the governmental body. Section 552.111
is not applicable to a communication between the governmental body and a third party unless
the governmental body establishes it has a privity ofinterest or common deliberative process
with the third party. See ORD 561 at 9 (1990).
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You state that the information submitted in Document 1 consists of a draft report prepared
by the Police Executive Research Forum pursuant to its contract with the city. You indicate
that the draft report is a policymaking document that will be released to the public in its final
form. Based on your representations and our review, we find that you have established that
the deliberative process privilege is applicable to the draft report submitted in Document 1.
Accordingly, you may withhold this information under section 552.111 of the Government
Code. .

In summary, the city may withhold the information we have marked pursuant to
section 552.107 of the Government Code, as well as the information submitted in
Document 1 pursuant to section 552.111 of the Government Code. As our ruling is
dispositive, we need not address your additional arguments against disclosure.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov't Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must file suit in
Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full benefit of
such a challenge, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3). If the governmental body does not file suit over this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 ofthe
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general's Open Government Hotline,
toll free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or
county attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can challenge that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep't ofPub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.-Austin 1992, no writ).
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Please remember that tmder the Act the release ofinformation triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Office of the
Attorney General at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of the date of this ruling.

Sincerely,

~~
Assistant Attorney General
Open Records Division

BL/eeg

Ref: ID# 318349

Ene. Submitted documents

c: Ms. Lomi Kriel
San Antonio Express-News
301 Avenue E
San Antonio, Texas 78205
(w/o enclosures)


