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Dear Mr. Toscano and Ms. Silver:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure tmder the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Govemment Code. Yourrequestwas
assigned ID# 336785.

The City ofDallas (the "city") received arequest for conununications and other infonnation
involving eight named individl1als or entities, the McCommas landfill, and a specified time
interval. You state that some ofthe requested information either"has been or will be released.
You claim that other responsive infonnation is excepted from disclosure tmder
sections 552.101, 552.107, 552.111, 552.117, and 552.137 of the Govenunent Code. We
have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted representative samples
of information. 1

Section 552.107(1) of the Government Code protects infomlation that comes within the
attomey-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a govenunental body
has the burden ofproviding the necessmy facts to demonstrate the elements ofthe privilege

IThis letter ruling assmnes that the submitted representative samples of information are truly
representative of the requested infonnation as a whole. Tllis ruling neither reaches nor authorizes the city to
withhold any information that is substantially different from the submitted infOlmatioll. See Gov't Code
§§ 552.301(e)(1)(D), .302; Open Records Decision Nos. 499 at 6 (1988), 497 at 4 (1988).
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in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7
(2002). First, a governmental body must demonstrate that the infOlmation constitutes or
documents a communication. Id. at 7. Second, the cOlmmmication must have been made
"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client
govemmental body. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Tex.
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337,340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding)
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that ofprofessional legal
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a
communication involves an attorney for the govermnent does not demonstrate this element.
Third, the privilege applies only to cOlmnunications between or among clients, client
representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A)-(E).
Thus, a governmental body must infonn this office of the identities and capacities of the
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client
privilege applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was "not
intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in
furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those reasonably
necessary for the transmission of the commtmication." Id. 503(a)(5). Whether a
communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved at the time
the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex.
App.-Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the privilege
at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a commtmication
has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is
demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the
govemmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege
extends to entire communication, including facts contained therein).

You seek to withhold the information submitted as Exhibits G, H, I, and J under
section 552.107(1). You infonn us that the infonnation at issue consists of privileged
communications between and among attorneys for the city, city staff, and private attorneys
and a consultant retained by the city. You have identified the parties to the communications.
You state that the communications were made in connection with the rendition of
professional legal services to the city. You do not indicate that the privilege has been
waived. Based on your representations and our review of the information at issue, we
conclude that the city may withhold most ofthe infonnation in Exhibits G, H, I, and J under
section 552.107(1);2 We find that you have not demonstrated that the submitted proposals
byprivate law firms to provide legal services to the city constitute communications between
privileged parties. See TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A)-(E). We therefore conclude that the city

2As we are able to make this detemrination, we need not consider your other arguments against
disclosure of Exhibit G.
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may not withhold that information, which we have marked in Exhibit I, under
section 552.107(1). As you claim no other exception to the disclosure of the marked
information, it must be released.

You also claim section 552.117 of the Government Code. Section 552.117(a)(1) excepts
from disclosure the home address and telephone number, social securitynumber, and family.
member infonilation ofa current or fonner official or employee ofa governmental body who
requests that this infonnation be kept confidential under section 552.024 ofthe Government
Code.' Whether a patiicular item ofinfonnation is protected by section 552.117(a)(1) must
be determined at the time of the governmental body's receipt of the request for the
information. See Open Records Decision No. 530 at 5 (1989). Thus, information may only
be withheld under section 552.117(a)(1) on behalfofa current or former official or employee
who made a request for confidentiality under section 552.024 prior to the date of the
governmental body's receipt of the request for the infonnation. illfonnation may not be
withheld under section 552.117(a)(1) on behalf of a current or former official or employee
who did not timely request under section 552.024 that the information be kept confidential.
You have marked a telephone number in Exhibit L that the city seeks to withhold under
section 552.117. We agree that the marked information must be withheld tmder
section 552.1 17(a)(1) if it is the home or personal cellular telephone number of a city
employee who timely requested confidentiality for that information under section 552.024.

Lastly, we address your claim under section 552.137 of the Government Code.
Section 552.137 provides that "an e-mail address ofa member ofthe public that is provided
for the purpose of communicating electronically with a governmental body is confidential
and not subject to disclosure under [the Act]," unless the owner of the e-mail address has
affinnatively consented to its public disclosure. Gov't Code § 552.137(a)-(b). The types of
e-mail addresses listed in section 552.137(c) may not be withheld under this exception. See
id. § 552. 137(c). Likewise, section 552.i37 is not applicable to an institutional e-mail
address, an illternet website address, or an e-mail address that a governmental entity
maintains for one of its officials or employees. We agree that the personal e-mail address
that you have marked in Exhibit L must be withheld under section 552.137, unless the owner
of the e-mail address has affirmatively consented to its public disclosure.

ill summary: (1) except for the infonnation in Exhibit I that we have marked for release, the
city may withhold Exhibits G, H, I, and Junder section 552.107(1) ofthe Government Code;
(2) the marked telephone number in Exhibit L must be withheld under section 552.117(a)(l)
of the Government Code if it is the home or personal cellular telephone number of a city
employee who timely requested confidentiality for that information under section 552.024
ofthe Government Code; and (3) the marked e-mail address in Exhibit L must be withheld
under section 552.137 of the Government Code, unless the owner ofthe e-mail address has
consented to its disclosure. The rest ofthe submitted information must be released.
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This letter ruling is limited to the particular infonnation at issue in this request and limited·
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
detennination regarding any other infonnation or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
govemmental body and oHhe requestor. 'Forlhoreinfoffi1atlon concemingthose rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openlindex or1.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
infonnation tmder the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General at (512) 475-2497.

/ Si eerely,

C_LW,O\1~~

Zes W, Morris, ill
Assistant Attorney General
Open Records Division
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Ref: ID# 336785

Ene: Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)








