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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

GREG ABBOTT

March 12, 2009

Ms. Sandy Dudley
Records Coordinator
City of Cleburne

P.O. Box 677
Cleburne, Texas 76033

OR2009-03288

Dear Ms. Dudley:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 337244.

The Cleburne Fire Department (the “department”) received arequest for informationrelating
to an accident involving a named individual. You state that some of the requested
information has been released. We understand you to claim that the rest of the requested
information is excepted from disclosure under section 552.101 ofthe Government Code. We
have considered the exception you claim and reviewed the information you submitted.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t
Code § 552.101. This exception encompasses information that other statutes make
confidential. We note that the submitted information consists of records relating to
emergency medical services (“EMS”). Section 773.091 of the Health and Safety Code is
applicable to EMS information and provides in part:

(b) Records ofthe identity, evaluation or treatment of a patient by emergency
medical services personnel or by a physician providing medical supervision
that are created by the emergency medical services personnel or physician or
maintained by an emergency medical services provider are confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.
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(c) Anyperson who receives information from confidential communications
or records as described by this chapter, other than a person listed in
Section 773.092 who is acting on the survivor’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was obtained.

Health & Safety Code § 773.091(b)-(c). Section 773.091 further provides, however, that

[t]he privilege of confidentiality under this section does not extend to
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex,
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency
medical services.

Id. § 773.091(g). We note that some of the submitted EMS information concerns an
individual who was determined to be deceased at the scene of the accident. The term
“patient” is not defined for the purposes of section 773.091 of the Health and Safety Code.
When a word used in a statute is not defined and that word is “connected with and used with
reference to a particular trade or subject matter or is used as a word of art, the word shall
have the meaning given by experts in the particular trade, subject matter, or art.” Gov’t Code
§312.002; see also Liberty Mut. Ins. Co.v. Garrison Contractors, Inc., 966 S.W.2d 482, 485
(Tex. 1998). Taber’s Cyclopedic Medical Dictionary defines “patient” as “one who is sick
with, or being treated for, an illness or injury; [or] . . . an individual receiving medical care.”
Taber’s Cyclopedic Medical Dictionary 1446 (17th ed. 1989). We also note that other
statutes dealing with medically related professions generally define patient as an individual
who consults a health care professional. See Health & Safety Code § 611.001 (mental health
records), Occ. Code §§ 159.001 (physician records), 201.401 (chiropractic records), 202.401
(podiatric records), 258.101 (dental records). Thus, because the generally accepted medical
definition of patient indicates that the term refers to a living individual, we find that the term
does not encompass the submitted information that concerns the deceased individual. That
information, which we have marked, is therefore not confidential under section 773.091 of
the Health and Safety Code and may not be withheld from the requestor on that basis under
section 552.101 of the Government Code.

We find that the rest of the submitted information consists of EMS records of the identity,
evaluation, or treatment of a patient by EMS personnel. Thus, except for the information
specified by section 773.091(g), the remaining information is confidential under
section 773.091 of the Health and Safety Code and may only be released in accordance with
chapter 773 of the Health and Safety Code. See Health & Safety Code §§ 773.091-.094. We
note that information encompassed by section 773.091 may be disclosed to “any person who
bears a written consent of the patient or other persons authorized to act on the patient’s
behalf for the release of confidential information.” Id. §§ 773.092(e)(4), .093; see Open
Records Decision No. 632 (1995). Section 773.093 provides that a consent for the release
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of EMS information must specify: (1) the information or records to be covered by the
release; (2) the reasons or purpose for the release; and (3) the person to whom the
information is to be released. See Health & Safety Code § 773.093(a). Therefore, except for
the marked information that concerns the deceased individual, the department must withhold
the submitted information under section 773.091 of the Health and Safety Code, except as
specified by section 773.091(g), unless the department receives the required written consent
for release of the information under section 773.093.

Section 552.101 of the Government Code also encompasses the Medical Practice Act (the
“MPA”), subtitle B of title 3 of the Occupations Code, which is applicable to medical
records. Section 159.002 of the MPA provides in part:

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained. -

Occ. Code § 159.002(b)-(c). You contend that the MPA is applicable to the marked
information concerning the deceased individual that is not confidential urider section 773.091
of the Health and Safety Code. We note, however, that section 159.001 of the MPA defines
“patient” as a person who consults with or is seen by a physician to receive medical care. See
id. § 159.001(3). Under this definition, a deceased individual cannot be a “patient” under
section 159.002 ofthe MPA. Thus, section 159.002 is applicable only to the medical records
of aperson who was alive at the time of the diagnosis, evaluation, or treatment to which the
records pertain. Therefore, the information that concerns the deceased individual is not
confidential under the MPA and may not be withheld from the requestor on that basis.

In summary, except for the marked information that concerns the deceased individual, the
department must withhold the submitted information under section 552.101 of the
Government Code in conjunction with section 773.091 ofthe Health and Safety Code, except
as specified by section 773.091(g), unless the department receives the required written
consent for release under section 773.093. The marked information must be released.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any otlier information or any other circumstances.
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This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concemning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General at (512) 475-2497.

James W. Morris, IIT
Assistant Attorney General
Open Records Division
JWM/cc

Ref: ID# 337244

Enc: Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)




