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Ms. Cary Grace
Assistant City Attomey
City of Austin
P.O. Box 1088
Austin, Texas 78767

0R2009-04882

Dear Ms. Grace:

You ask whether celiain infonnation is subject to required public disclosure lUlder the
Public Infonnation Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Govenunent Code. Your request was
assigned ID# 339933.

The City of Austin (the"city") received a request for documents pertaining to a specified
address. You state that a pOliion of the requested infonnation has been released to the
requestor. You claim that the responsive information is excepted from disclosure lUlder
sectioi1552.107 ofthe Govemment Code. We have considered the exception you claim and
reviewed the submitted representative sample of infonnation. I

Initially, we note that in a letter dated February 20,2009, the city inf01111ed this office that
the requestor has agreed to narrow the instant request and that, as a result, the city wishes to
withdraw its request for an open records decision with regard to a pOliion ofthe submitted
infonnation. Accordingly, this infonnation, which we have marked, is not responsive to the
present request. This ruling does not address the public availability of any infonnation that
is not responsive to the request, and the city is not required to release this infonnation, in

[We assume that the "representative sample" ofrecords submitted to this office is truly representative
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open
records letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records
to the extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this
office.
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response to this request. See Eeon. Opportunities Dev. Corp. v. Bustamante, 562
S.W.2d 266 (Tex. App.-San Antonio 1978, writ dism'd).

You claim that celiain e-mailsareexceptedfrOli.1disclosure under section 552.107(1) ofthe
Government Code. Section 552.107(1) protects infornlation coming within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a govenllnental body
has the burden ofproviding the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege
in order to withhold the infornlation at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002).

First, a govenllnental body must demonstrate that the infonnation constitutes or documents
a communication. Id. at 7. Second, the commlmication must have been made "for the
purpose offacilitating the rendition ofprofessional legal services" to the client govenunental
body. TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client govenlll1ental body. In re Tex. Farmers Ins.
Exeh., 990 S.W.2d337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of attomey).
Govenlll1ental attorneys often act in capacities other than that ofprofessional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a cOlllil1Unication
involves an attorney for the govenunent does not demonstrate this element. Third, the
privilege applies only to cOlllimmications between or among clients, client representatives,
lawyers, lawyer representatives, and lawyers representing another party in a pending action
concerning a matter ofcommon interest therein. TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A), (B), (C), (D),
(E). Thus, a govemmental body must inform this office of the identities and capacities of
the individuals to whom each communication at issue has been made.· Lastly, the
attorney-client privilege applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning
it was "not intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is
made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those
reasonably necessary for the transmission of the cOlllinunication." Id. 503(a)(5).

Whether a communication meets this definition depends on the intent ofthe paliies involved
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184
(Tex. App.-Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a govenunental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
conllnunication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the govenllnental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire conllnunication, including facts contained therein).

You state that the e-mails at issue are commlmications between city attomeys and city
employees, and that these communications were made in fmiherance ofthe rendition oflegal
services and advice for the city. You further state that all of these conununications were
made in confidence, intended for the sole use ofthe city and its attorneys, and that they have
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110t been shared or distributed to others. Based on our review ofyour representations and the
submitted infonnation, we find that you have demonstrated the applicability of the
attol11ey-client privilege to some ofthe e-mails at issue. Accordingly, these e-mails maybe
withheld under section 552.107. However, we note some of the individual e-mails in the
submitted e-mail chains consist ofcOllli1ll1l1ications with anon-privilegedparty. Thus, to the
extent that these non-privileged e-mails, which we have marked, exist separate and apart
from the submitted e-mail chains, they must be released to the requestor.

This letter ruling is limited to the paliicular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
detenninatio11 regal'ding any other infOlmation or ally other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights alld responsibilities of the
govenmlental body alld ofthe requestor. For more infonnation concel11ing those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index or1.php,
or call the Office of the Attol11ey General's Open Govel11ment Hotline, toll fi.'ee,
at (877) 673-6839. Questions conceming the allowable charges for providing public
infonnation under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attol11ey General at (512) 475-2497.

Sincerely,
~.

Bob Davis
Assistant Attomey General
Open Records Division

RSD/cc

Ref: ID# 339933

Enc. Submitted documents

cc: Requestor
(w/o enclosures)


