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July 15, 2009

Ms. Neera Chatterjee
The University of Texas System
Office of General Counsel
201 West Seventh Street
Austin, Texas 78701-2902

OR2009-09785

Dear Ms. Ghatterjee:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 349018.

The University of Texas Health Science Center at Houston (the "university") received a
request for e-mails to or from specified individuals during specified time periods. You claim
that some of the submitted information is not subject to the Act. You also claim that the
submitted infonnation is excepted from disclosure under sections 552.1 01, 552.107, 552.117,
552.136, and 552.137 of the Government Code. We have considered the exceptions you
claim and reviewed the submitted representative sample of information.!

Initially, we address your contention that the e-mails you have marked are not public
infonnation subject to the Act. The Act is only applicable to "public information." See
Gov't Code § 552.021. Section 552.002(a) defines public infonnation as "information that
is collected, assembled, or maintained under a law or ordinance or in connection with the

- transaction ofofficial business: (1) by a governmental body; or (2) for a governmental body
and the governmental body owns the infonnation or has a right of access to it." Id.
§ 552.002(a). Information that is collected, assembled, or maintained by a third party may
be subject to disclosure under the Act if it is maintained for a governmental body, the
governmental body owns or has a right of access to the information, and the information
pertains to the transaction ofofficial business. See Open Records Decision No. 462 (1987).

IWe assume that the "representative sample" ofrecords submitted to this office is truly representative
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open

. records letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records
to the extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this
office.
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You assert that the e-mails you have marked "were not collected, assembled or maintained
in connection with the transaction of any [u]niversity business, nor were they collected,
assembled, or maintained pursuant to any law or ordinance." Upon review of your
arguments and the infonnation at issue, we agree that the e-mails you have marked are purely
personal, and thus do not constitute "information that is collected, assembled, or maintained

---undeiaI~tw-orordrt1.ai1.ce-or·inconi1.ectiori·wfth-thetransaCfionofofficia11Jrisiness"oyoYf6f-'---'-

the university. See Gov't Code § 552.021; see also Open Records Decision No. 635 (1995)
(statutOly predecessor not applicable to personal information unrelated to official business
and created or maintained by state employee involving de minimis use ofstate resources).
Thus, we conclude that these e-mails are not subject to the Act. Therefore, the university
need not release the e-mails you have marked under the Act.2

You raise section 552.1 01 of the Government Code as an exception to disclosure. This
section excepts from public disclosure "information considered to be confidential by law,
either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't Code § 552.101.
Section 552.101 encompasses infonnation made confidential by other statutes, such as
section 51.914 of the Education Code. Section 51.914 provides in relevant part:

In order to protect the actual or potential value, the following information
shall be confidential and shall not be subject to disclosure under [the Act], or
otherwise:

(1) all information relating to a product, device, or process, the
application or use of such a product, device, or process, and all
technological and scientific information (including computer
programs) developed in whole or in part at a state institution ofhigher
education, regardless of whether patentable or capable of being
registered under copyright or trademark laws, that have a potential for

. being sold, traded, or licensed for a fee; [or]

(2) any information relating to a product, device, or process, the
application or use of such product, device, or process, and any
technological and scientific infonnation (including computer
programs) that is the proprietary information ofa person, partnership,
corporation, or federal agency that has been disclosed to an institution
of higher education solely for the purposes of a wlitten research
contract or grant that contains a provision prohibiting the institution
of higher education from disclosing such proprietary information to
third persons or parties[.]

2As our ruling for this infonnation is dispositive, we need not address your remaining argument against
its disclosure.
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Educ. Code § 51.914(1)-(2). As noted in Open Records Decision No. 651 (1997), the
legislature is silent as to how this office or a court is to detennine whether particular
scientific infonnation has "a potential for being sold, traded, or licensed for a fee."
FurthenTIore, whether particular scientific infonnation has such a potential is a question of
fact that this office is unable to resolve in the opinion process. See id. Thus, this office has

-- - -- - . --- 'stated-tliiiliil-consTdenng whellier requestea-iilf6iri1atiohnas"a pofe1itial-f6i'beinK'sold~','-
traded, or licensed for a fee," we will rely on a university's assertion that the infonnation has
this potential. See id. But see id. at 10 (university's determination that information has
potential for being sold, traded, or licensed for fee is subject to judicial review). We note
that section 51.194 is not applicable to working titles of experiments or other information
that does not reveal the details ofthe research. See Open Records Decision Nos. 557 at 3
(1990), 497 at 6-7 (1988). Moreover, section 51.914 is applicable only to information
"developed in whole or in part at a state institution of higher education." Educ. Code
§51.914(1).

You inform us that the information you have marked under section 51.914(1) consists of
information developed-by the university which has the potentialforbeing sold, traded, or
licensed for a fee. You contend that disclosure of this information would directly reveal the
substance of the research and pennit third parties to appropriate it. Based on your
representations, we conclude that the portions of the submitted infonnation that we have
marked under section 51.914 are confidential under this section. As such, the university
must withhold this infonnation under section 552.101 of the Government Code in
conjunction with section 51.914 of the Education Code. However, the submitted material
also contains material tangential to the substance ofthe proposed research. We find that this
infonnation does not reveal the substance of the research at issue and is not confidential
under section 51.914. Accordingly, the remaining infonnation you have marked may not be
withheld under section 552.101 on that basis.

Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 160.007 of the
Occupations Code. The university argues that a portion of the remaining infonnation is
excepted from disclosure pursuant to section 552.101 of the Government Code in
conjunction with section 160.007 ofthe Occupations Code. Medical peer review is defined

. by the Medical Practice Act (the "MPA"), found at subtitle B of title 3 of the Occupations
Code, to mean "the evaluation ofmedical and health care services, including evaluation of
the qualifications of professional health care practitioners and of patient care rendered by
those practitioners." Occ. Code §151.002(a)(7). A medical peer review committee is "a
committee ofa health care entity ... or the medical staffofa health care entity, that operates
under written bylaws approved by the policy-making body or the governing board of the
health care entity and is authorized to evaluate the quality of medical and health care
services[.]" Id. §151.002(a)(8). Section 160.007 of the MPA states that, "[e]xcept as
otherwise provided by this subtitle, each proceeding or record of a medical peer review
committee is confidential, and any communicationmade to a medical peer review committee
is privileged." Id. § 160.007.
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Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 161.032 of the Health
and Safety Code and section 160.007 ofthe Occupations Code. You assert that a portion of
the submitted infonnation is subject to section 161.032 of the Health and Safety Code and
section 160.007 of the Occupations Code, each of which pertains to the public availability
ofmedical committee records. Section 161.032 ofthe Health and Safety Code provides in

- ---re1evatifpmt:--- -- .-.----------~----- - - - - --.-- -- - - ~._- ---

(c) Records, infonnation, or reports of a medical committee, medical peer review
committee, ... and records, information, or reports provided by amedical committee,
medical peer review committee, ... to the governing body ofa public hospital ... are
not subject to disclosure under Chapter 552, Government Code.

(f) This section and Subchapter A, Chapter 160, Occupations Code, do not
apply to records made or maintained in the regular course of business by a
h()spifal,health maintenance organization, medical orgariizalion, university
medical center or health science center, hospital district, hospital authority,
or extended care facility.

Health and Safety Code § 161.032(c), (f). Similarly, section 160.007 of the Occupations
Code provides:

(a) Except as otherwise provided by this subtitle, each proceeding or record
ofa medical peer review committee is confidential, and any communication
made to a medical peer review committee is privileged.

Occ. Code § 160.007(a). You assert that the information you have marked under these
statutes "was created as part of a medical peer review inquiry [and] was submitted to,
reviewed and used by a [university] medical committee charged with appointments,
promotions, and tenure ... for the purposes ofassessing faculty members' qualifications and
professional achievement." Based on our review of the relevant statutes, your arguments,
and the information-at issue, we-agree that-the information you have marked under
section 161.032 ofthe Health and Safety Code and section 160.007 ofthe Occupations Code
consists of confidential records of a medical peer review committee. Accordingly, the
university must withhold this information pursuant to section 552.101 ofthe Government
Code.

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a govemmental body
has the burden ofproviding the necessary facts to demonstrate the elements ofthe privilege
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002).
First, a gove111mental body must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "for the
purpose offacilitating the rendition ofprofessional legal services" to the client governmental


